Jelenlegi hely

Mikor mehet közösségbe gyermekünk felső légúti megbetegedés után? – dr. Nagy Beáta ajánlásai

Magam is 3 gyermekes anyuka vagyok, 5 éves gyermekem ovis, 2,5 éves ikreim pedig családi napközisek. - Atkári Márti riportja.

Szülőként nehéz eldönteni, hogy mennyire komoly a betegség, mert csak köhög, csak vizesen folyik az orra, vagy egy kicsit rekedt. De olyan is volt már, hogy csak étvágytalan volt. Sokszor nekem is fejtörést okoz, hogy vihetem-e őket így közösségbe. Erre a problémára keressük most a választ két szakértőnk segítségével, Dr. Nagy Beáta, házi gyermekorvos és homeopata szakorvossal, illetve Sujtóné Szuh Emese az Aranykapu Magán Óvoda óvodavezetőjével, aki jelenleg babázik otthon az 5 hónapos Marcival.

Dr. Nagy Beátát kérdeztem először a témában, aki 1993-ban végzett a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. A kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Kórház gyermek osztályán kezdte el orvosi pályafutását. Tiszakécskén kezdte háziorvosi praxisát, ahol 14 évig dolgozott. Ott tanulta meg a gyermek háziorvosi praxis vezetését, ami merőben más, mint egy kórházi osztályon dolgozni. Jelenleg Kecskeméten gyógyít, mint csecsemő-gyermek háziorvos és homeopata orvos.

„A gyermekorvosi pálya egy csodálatos, nagyszerű hivatás. Végigkísérni a gyermekek testi - lelki fejlődését, ahogy az újszülöttből csecsemő, kisded, iskoláskorú kisgyermek, majd kamasz lesz. Próbálom a gyermekeket és szüleiket a lehető legszelídebben átsegíteni betegségeiken.„- Dr. Nagy Beáta

Mik azok a felsőlégúti megbetegedések, amikkel nem mehet közösségbe a gyermek?

Sajnos közösségbe kerüléskor a gyermekek nagy része küzd a visszatérő hurutos megbetegedésekkel. Ha a nátha, enyhe köhögés, nem jár lázzal, nincs olyan sok váladék, amit muszáj napközben is többször leszívni, alvásában nem zavarja a gyermeket a hurut és a köhögés, jó az általános állapota - nem bágyadt, jó az étvágya, iszik elég folyadékot, akkor mehet közösségbe.

Mik a tüneteik ezen betegségeknek?

Fő tünet az orrdugulás, majd orrfolyás, később a köhögés. A felső légúti betegségek általában hirtelen kezdődnek, rossz közérzettel. A kezdeti tüneteket láz is kísérheti. Az egyszerű nátha esetében jellemző a bő vizes orrfolyás.

Mik azok a jelek, amik arra utalnak, hogy beteg lesz a gyermek, mire figyeljünk oda?

Minden szülő ráhangolódik a saját gyermekére és ha jó az összhang, akkor már hamar észre fogja venni, hogy valami változás van a gyermekével, nem olyan, mint szokott lenni. Ez minden gyermeknél más lehet illetve betegségtől is függ. Ilyen tünetek lehetnek: bágyadtság, nyugtalanság, aluszékonyság, fáradtság, étvágytalanság, fejfájás, szédülés, ingerlékenység, alvás problémák stb...

Mikor minősül gyógyulnak a kis beteg ezen betegségek után, mikor vihetjük újra közösségbe?

Ez is nehéz kérdés. Tulajdonképpen gyógyult, ha már nincs semmi tünet, ami a betegsége alatt volt. De azért sokszor mehet közösségbe már akkor, amikor megszűnik a fertőzőképesség, de marad még néhány tünet - orrfolyás, enyhe köhögés. A legjobb nyílván teljesen gyógyult állapotban visszavinni, hogy erősebb legyen az immunrendszere.

Mit javasolsz, ha nem tudja egyértelműen eldönteni a szülő hogy vihenti-e közösségbe a gyermeket, gondolok itt arra, kissé köhögött, vizes orrfolyása van, étvágytalan, de éles tünetei nincsenek?

Ha így kezdődik a betegség, elkezdheti otthon kezelni és ha nem javul vagy romlik az állapota, akkor mutassa meg gyermekorvosnak. Az enyhe megbetegedések esetén a tünetek általában néhány nap alatt javulnak. De ha bizonytalan, akkor inkább mutassa meg az orvosnak.

Mit javasolsz hogyan tudják megelőzni ezeket a megbetegedéseket a szülők?

Nagyon sokféle módszer van.

 • Egyrészt fontos a megfelelő folyadékpótlás, melegen tartás - akár egy meleg lábfürdő vagy ülőfürdő meghűlés esetén már azonnal megelőzően hathat. Vitamin pótlás: C-D-Zink.
   
 • A legismertebb és számos klinikai vizsgálattal igazoltan hatékony immunrendszer-erősítő gyógynövény a kasvirág, az Echinacea. A növény különböző származékai több vizsgálat szerint is hatékonyan segítik a szervezet védekezését a bakteriális kórokozók ellen, így ezek hatékonyak lehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, illetve kezelésében.
   
 • Lehetőleg  vitaminban gazdag gyümölcsféléket, citrusféléket adjanak.
   
 • Kerüljék a zárt, zsúfolt tereket.
   
 • Fontos, hogy a hűvös idő ellenére is rendszeresen mozogjanak a szabad levegőn.

Az orrdugulás megszüntetésére és az orrfolyás mértékének csökkentésére alkalmas az orrcsepp, orrspray. Az orrdugulásért felelős nyálkahártya-duzzanat csökkentésére jó a hipertóniás sós orrspray, ami nagy sótartalmának köszönhetően vizet von el az orrnyálkahártyától és ezzel megszünteti annak duzzanatát.

Egyben az arcüregben és az orrmelléküregekben lerakódott váladékot is fellazítja, elősegítve annak kiürülését. Száraz köhögés esetén a párásítás sokat javíthat a tünetek enyhítésén. A sós levegő stimulálja a légutak védekező reakcióját, oldja a nyálkahártyára tapadt váladékot, elősegíti a gyulladásos folyamatok megszűnését és erősíti a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Kecskeméten több helyen is működik sóbarlang, sószoba.

Mire figyeljünk oda ebben a téli időszakban, hogy minél kevesebb betegség forduljon elő?

Kerüljük a zsúfolt helyiségeket, tömegközlekedési járműveket. Tartózkodjunk és mozogjunk sokat a szabadban, rétegesen, de nem túlöltözve. Otthon párásítsunk. Gyakran mossunk kezet, hazaérkezéskor mindenképpen és minden más előtt. Fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget nyers állapotban, ha ez nem kivitelezhető, pótoljuk vitaminnal. Próbáljuk csökkenteni a minket érő stressz faktorokat.

Majd nézzük meg hogyan vélekedik a témában Sujtóné Szuh Emese az Aranykapu Magán Óvoda, óvodavezetője, aki jelenleg otthon van az 5 hónapos Marcival​.

Elmondható, hogy az óvodákban előre lefektetik a betegségekkel, igazolásokkal kapcsolatos szabályokat, és ezt ismertetik is a szülőkkel (például szülői értekezleten, de az információ megtalálható az intézmények házirendjében is). Ettől függetlenül minden eset egyedinek mondható, betegség és betegség, orrfolyás és orrfolyás között is van különbség. Megpróbálom röviden összefoglalni, hogy mi, óvodapedagógusok mit is gondolunk ezzel kapcsolatban, illetve miket tanácsolunk a szülőknek ilyenkor.

A pedagógusok minden gyermeket jól ismernek, tudják már, mikor kell jelezni a szülőnek, hogy a gyermeknek most már nagyon folyik az orra, vagy nagyon köhög.

Ha mi, óvónők már jelzünk a szülőknek, akkor általában azt várjuk, hogy tegyenek a tünetek ellen, tartsák otthon pár napra a gyermeket, hogy pihenhessen, kúrálgassák, súlyosabb esetben vigyék orvoshoz.

Ha jelzünk, az nem azért történik, mert azt szeretnénk, hogy pár napig kevesebb gyermek legyen a csoportban velünk, hanem azért, mert mi az óvodában minden gyermekért egyénileg, és közösségi téren is felelünk. Tehát ne hozza a szülő a gyermekét az oviba, ha az orrváladék már színes, ha olyan hurutosan köhög, hogy nem tud tőle aludni, enni, vagy éppen ha olyan szárazon, hogy attól félünk ott fullad meg helyben a gyermek. Ilyenkor az óvodapedagógusnak az óvoda saját szabályait figyelembe véve joga van megtagadni, hogy reggel átvegye a szülőtől a gyermeket, és azt csak orvosi igazolással engedje vissza a közösségbe.

A gyermek érdeke mindenképpen azt diktálja, hogy akkor jöjjön vissza a közösségbe, amikor a köhögése vagy teljesen elmúlt, vagy minimálisra csökkent, már nem hurutos, nincs minek felszakadnia, amikor nem kell percenként fújnia az orrát, és az abból jövő váladék is már csak vizes. Emellett természetesen nem jöhet oviba ha lázas, illetve ha még szedi az orvos által felírt gyógyszereket. Akkor is ha például csak köhögéscsillapítóról van szó.

Egy nagyon fontos dolgot még szeretnék leszögezni. Az óvónő nem adhat be gyógyszert a gyermeknek, csak nagyon súlyos esetben, például egy esetleges allergiaroham esetén. Tehát betegség után visszatérve nem adhat homeopátiás golyókat, nem fújhat orrsprayt stb.

Lehetnek persze kivételek. Ha például a gyermek valaha kruppos volt, vagy esetleg asztmatikus, akkor tudjuk, egy megfázásos betegség után még akár hetekig köhöghet úgy, hogy közben nem fertőz, nem árt a társainak, ha bent van velük, vagy esetleg allergia miatt köhög, de ezekről a szülők tájékoztatják az óvónőket, mielőtt óvodába kerül a gyermekük.

Érdemes megfogadni két szakértőnk tanácsait, hogy könnyebben átvészeljétek ezeket az időszakokat.

Sajnos az ikerim már 2 hónaposan betegek voltak, a nagyobb gyermekem hazahozta a fertőzést az óvodából, ő persze 3 nap alatt jobban lett, mehetett vissza az oviba, sajnos az ikerek elkapták, egyik ikrem többszöri alkalommal be is fulladt, gyermek tüdőgyógyászhoz kellett vinni, férjem és én is elkaptuk, nehéz nappalokon és éjszakákon voltunk túl, nem kívánom senkinek. Fontos a kisebb testvér védelme miatt illetve a szülők, védelme miatt is figyelni mikor vihetjük vissza közösségbe a gyermekünket.

 

 

Atkári Márti - Kecskemétimami