Jelenlegi hely

17. FINA Világbajnokság Nyitóünnepség - Víz, látvány és művészet

Hazánk eddigi legnagyobb sporteseménye varázslatos látványvilágú, monumentális nyitóelőadással várja a közel 2500 sportolót, s a világeseményre érkező közel 350.000 látogatót.

A vizes világbajnokságok és Magyarország történetének leglátványosabb show-műsorát láthatják a nézők július 14-én, este 21:00 órakor a 17. FINA Világbajnokság nyitóünnepségén, Budapesten. 4 darab 1600 tonnás uszály, 3000 négyzetméter színpad, 2000 jelmez, 40 drón, több mint 510 közreműködő művész – csak néhány számadat a főváros szívében megvalósuló nyitórendezvényről. A világversenyhez méltó látványos show színpadra-állításában közel 220 önkéntes és fiatal sportoló is részt vesz, és a produkcióban olyan hazai világsztárok közreműködnek, mint Eötvös Péter, Herczku Ágnes vagy Bogányi Gergely. A nyitóeseményen a nemzetközi könnyűzenei élet szupersztárja Emeli Sandé is színpadra lép – derült ki a Müpa és a Bp2017 NKft. közös sajtótájékoztatóján.

Grandiózus összművészeti produkcióval köszönti Budapest és Balatonfüred a július 14-én kezdődő 17. FINA Világbajnokságra érkező közel 2500 sportolót, a szurkolók tízezreit.

A világbajnokságot szervező és lebonyolító Bp2017 NKft. és a nyitó- és záróeseményeket rendező Müpa közös sajtótájékoztatóján kiderült, hogy minden idők legnagyobb hazai sporteseményének nyitórendezvénye a Dunán, a Lánchíd pesti hídfőjénél 4 darab 1600 tonnás 80x10 méteres-es uszályból kialakított vízen lévő színpadon lesz látható. A maga nemében egyedülálló, a Dunához és a vízhez kapcsolódó, kulturális és sportörökségünket megjelenítő nagyszabású összművészeti produkció hátterében Budapest ikonikus épületei szolgálnak lenyűgöző, megelevenedő díszletként. "A FINA Világbajnokság a világ négy legnagyobb és legrangosabb sporteseményének egyike, rendezése hatalmas sportdiplomáciai sikert jelent hazánk számára. Ugyanakkor ez nem valósulhatott volna meg kiváló sportolóink nélkül, akiknek nemzetközi rangja és teljesítménye hozzátett ahhoz, hogy Budapest és Balatonfüred adhat otthont az idei világbajnokságnak. A nyitóeseménnyel őket, az ő tehetségüket, kitartásukat, erejüket ünnepeljük" – mondta Szántó Éva, a Bp2017 ügyvezető igazgatója. Hozzátette: "Köszönet illeti mindazokat, akik művészként, szervezőként, technikai szakemberként, önkéntesként szerepet vállalnak e monumentális produkció létrehozásában. A szervezők által végzett magas szintű munka és példátlan együttműködés nemcsak a nyitórendezvényt jellemzi, hanem a teljes verseny előkészítési munkálatait is. Úgy vélem, ez a csapatmunka lehet a hazai vizes vb sikerének egyik kulcsa."

A víz és az élet, a kultúra, a sport és a jövő kapcsolatát körüljáró, négy tematikus blokkra épülő nyitóelőadás – és a záróelőadás – létrehozásában a 220 önkéntes és fiatal sportoló mellett több mint 510 művész közreműködik, köztük olyan hazai világsztárok, mint Eötvös Péter, Herczku Ágnes vagy Bogányi Gergely. A kortárs komolyzenétől a világzenén át számos irányzatot felvonultató összművészeti produkcióban a brit könnyűzenei szcéna sztárja, Emeli Sandé is színpadra lép.

Káel Csaba, a nyitó- és záróesemények főrendezője, a Müpa vezérigazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte: "Minden elképzelést felülmúló, hatalmas felkészültséget igénylő kihívást jelent egy ekkora méretű előadást megvalósítani a Dunán. Büszkék vagyunk arra, hogy miként a sportolóink emberfeletti teljesítményét csodálattal figyeli a világ, úgy a művészeink is világklasszis nagykövetei a magyar kultúrának. A nyitó- és záróesemény főhajtás a sportolóinkban és művészeinkben élő közös hit, odaadás és tehetség előtt. Az, hogy az előadás a folyón, a város szívében születhet meg, a budapestiek és a hozzánk látogatók szeme láttára, egyedülálló a világon: a közönség egy nagyszabású összművészeti produkció kulisszái mögé pillanthat be nap mint nap."

A résztvevők fellépőruháit a nemzetközi szinten is elismert divattervező, Zoób Kati álmodta meg, aki a sajtótájékoztatón kiemelte, 150 modell vonul majd fel az est folyamán, köztük olyan magyar világsztárok, mint Ebergényi Réka vagy Mihalik Enikő – mégsem csupán egy lélegzetelállító haute couture divatbemutatóról van szó, sokkal inkább közel 200 év kultúrtörténeti áttekintéséről, különleges anyagok, szabásvonalak és ruhaköltemények formájában. Román Sándor, a nyitórendezvény koreográfusa, az ExperiDance művészeti vezetője úgy fogalmazott, soha korábban nem tapasztalt szakmai összefogás mellett állíthatja színpadra az előadás táncjeleneteit, amelyekben táncművészek, profi táncosok, tanulók egyaránt részt vesznek, megmutatva a táncművészet és a magyar néptánc nyelveken, kultúrákon, generációkon átívelő erejét, amely a legkisebbektől az idősebb korosztályig mindenkit megérint.

Julie Cugurno, a nyitóünnepség technikai lebonyolításáért felelős cég, az ECA2 operatív igazgatója arról beszélt, hogy nemzetközi szempontból is kiemelkedő és egyedülálló produkció készül, amely Magyarország fővárosának lenyűgöző látványosságait, köztük az UNESCO világörökség listáján is szereplő Duna-parti látképet is a nyitóelőadás szerves részévé teszi és különleges, a helyszín kivételes lehetőségeire építő, speciális technikai megoldásokat vonultat fel.

A 17. FINA Világbajnokság zárórendezvénye július 30-án, a Papp László Budapest Sportarénában, az utolsó versenyszámot követően 21:30 órakor kezdődik majd. A záróünnepség előadásának rendezője Vági Bence, a Recirquel, hazánk első újcirkusz társulatának vezetője kiemelte, az esemény egyszerre lesz ünnepe a világbajnokságnak, az ott elért sportolói sikereknek, ugyanakkor a záróelőadás mindig egyfajta folytonosságot is jelent, ezzel adja át Magyarország a stafétabotot a 2019-es világbajnokság szervezőinek. A záróünnepségen látható, összesen több mint kétszáz művészt megmozgató látványos tánc- és újcirkusz produkció magyar alkotók munkája, a show szereplői – köztük mintegy 80 artista és több mint 50 táncos – a világ minden tájáról, összesen 18 országból érkeznek, és a különleges díszletelemek mellett egy monumentális báb is megjelenik majd a színpadon.

Az előadásokat élőben közvetíti a Magyar Televízió. Emellett az érdeklődők a Budapest2017 Aquatics Fan Park területein, azaz a Margitszigeten és a Duna Arénánál található szurkolói zónákban, valamint a rakpart kivetítőin kísérhetik figyelemmel. A zárórendezvényt a közönség ingyenesen, de regisztrációhoz kötött jeggyel tekintheti meg a helyszínen. A jegyek a Papp László Budapest Sportaréna jegykezelő hálózatán keresztül igényelhetők.

2017. július 14. Pesti rakpart

A Széchenyi Lánchíd pesti hídfőjénél négy darab, egyenként 80x10 méteres uszályból áll össze a vízen lebegő óriásszínpad. Július 14-én 21 órától négy tematikus részben elevenedik meg a víznek az élettel, a kultúrával, a sporttal és a jövővel való kapcsolata, miközben 510 világhírű hazai művész, köztük Eötvös Péter zeneművész, Herczku Ágnes csodálatos hangja és Bogányi Gergely zongorajátéka kápráztatja el a közönséget. Az összművészeti produkcióban a brit könnyűzenei szupersztár, Emeli Sandé is színpadra lép.

Kivetítők

Senki nem fog lemaradni a látványos megnyitóünnepségről, hiszen az élő showműsort a színpad körül és városszerte hét óriáskivetítőn is követheti a közönség.

Közönség

A budai és a pesti rakpart mellett az Erzsébet híd is hatalmas lelátóvá változik, hiszen a közönség számára útlezárások biztosítják, hogy a lehető legjobb és legkényelmesebb helyekről élvezhessék a nyitóünnepséget.

Színpad

A nyitórendezvény műsora a Dunán, a Lánchíd pesti hídfőjénél négy darab, egyenként 80x10 méteres, 1600 tonnás uszályból kialakított monumentális vízen lebegő színpadon elevenedik majd meg.

Tűzijáték

A showműsor során a Dunán és a Lánchídon felállított Tűzijáték Fellövő Pontokról káprázatos fényjáték rajzolódik az égre, mely a kijelölt helyekről a közönség számára is tökéletesen látható lesz.

További információ

Féláron utazhatunk vonattal a vizes vb-re

A világbajnokságra jegyet vásárló nézők számára 50%-os kedvezményes utazást biztosít a MÁV-START Zrt. A vasúttársaság a fővárosból ingyenes különvonatokat is indít az augusztusi Masters vb nyílt vízi úszás balatonfüredi versenyszámaira akkreditáltak számára.

További információ

Regisztrálj ingyen ifjúsági jegyekért a FINA Vizes Világbajnokságra!

Forrás