Jelenlegi hely

Gutai Márta

Állást keresel, munkába térsz vissza vagy éppen pályamódosítás előtt állsz? Nem tudod jó-e az önéletrajzod, mit írj a motivációs leveledbe? Vagy saját lábra állnál és vállalkozást indítanál, de túl sok a megválaszolandó kérdés, kérdezd szakértőnket, bármilyen munka és karrier témában keresd Őt bátran.

A gyermekvállalást követő munkába való visszatérés számtalan kihívást tartogat az anyáknak. Új életritmust kell kialakítaniuk, sikeresen összeegyeztetve a munkát és a családi teendőket. Emellett az otthon töltött évek után újra megmérettetnek képességeik, szaktudásuk, munkaerő-piaci értékességük. Sok nő gondol az új helyzetben pályamódosításra is – új érdeklődési területüket, motivációjukat, erősségeiket kutatva, felfedezve. Kérdések és elbizonytalanító tényezők sora merülhet fel ebben az időszakban, ezért jól jöhet a külső megerősítés. Egy szakértővel együttgondolkodva könnyebb tisztán látni és a lehető legjobb megoldásokra találni. A tét nem kisebb, mint az anya és rajta keresztül a család kiegyensúlyozottsága, boldogsága. Célom, hogy mindezekben segítsem a hozzám forduló nőket.

Kétgyermekes anyaként magam is megtapasztaltam a munkába való visszatérés nehézségeit és lehetőségeit is: pályamódosítóként pedagógusból szakértővé képeztem magamat. Nem bántam meg a befektetett időt és energiát, mert így találtam rá a hivatásomra, valamint mindarra a hasznos tudásra és gyakorlati módszerre, amelyekből munkám során építkezhetünk, közösen ügyfeleimmel. Idővel a főállás helyett a nem könnyű, de szabadabb, rugalmasabb időbeosztást nyújtó vállalkozói életformát választottam.

Gazdasági, coaching, tanári és grafológus végzettséggel és 8 éves karrier tanácsadói, üzleti coaching, valamint humánmenedzsment gyakorlattal rendelkezem. Szaktudásomat, céges és vállalkozói tapasztalataimat egyaránt szívesen megosztom - akár online, akár személyes tanácsadás formájában.

Témák:

 • Munka és magánélet egyensúlya
 • Pályamódosítás
 • Karriertervezés
 • Képességek, érdeklődés, motiváció, kihasználatlan kapacitások
 • Önbizalom erősítés, önmenedzselés
 • Döntés előkészítés
 • Álláskeresés
 • Önéletrajz, motivációs levél készítése
 • Felkészülés az állásinterjúra
 • Sikeres próbaidő
 • Konfliktuskezelés
 • Vállalkozás indítása
 • Vezetői készségek fejlesztése

Gutai Márta

karrier tanácsadó, coach, grafológus szakértő

Kecskemét

Oldalunknak írt cikkei:
Fókuszban a karrier, a munkába való visszatérés
 

Hozzászólások

Kedves Márta!

Szeretném segítségét kérni több téren is.

Végzettségemet tekintve okleveles biológus vagyok, azon belül a molekuláris biológiában, genetikában, mikrobiológiában van tapasztalatom. Van egy befejezetlen doktori képzésem, ami után visszatértem Kecskemétre, férjhez mentem és most GYED-en vagyok az 1 éves kisfiunkkal. A férjem a Kertészeti Főiskolán tanít, így hosszú távon tervezünk Kecskeméten maradni. Még a gyermekvállalás előtt próbáltam elhelyezkedni a végzettségemnek megfelelően, de asszisztensnek túlképzett voltam, laborvezetőnek meg kevés munkatapasztalatom volt. Szinte lehetetlen sajnos elhelyezkednem a szakmámban itt Kecskeméten. Végül adminisztrációs irodai munkát végeztem a fiam születéséig.

Előző hónapban lett a fiam 1 éves, így már elkezdtem gondolkozni, hogy hova tovább? Tudok-e itt Kecskeméten a szakmámban karriert építeni, vagy kénytelen leszek átképeztetni magam vagy mondjuk adminisztrációs munkát végezni a továbbiakban is?

Tele vagyok kérdésekkel, és számtalan saját ötletem is van, amiket nem tudom hogy lehetne megvalósítani.

Szívesen beszélgetnék Önnel ezekről a témákról.

Üdvözlettel:

Veronika

Kedves Veronika!

Természetesen szívesen segítek. Kérdéseit, ötleteit - úgy látom - teljes mélységben személyes tanácsadáson tudnánk megbeszélni:  http://www.aktivatorok.com/#!__kapcsolat

Várom jelentkezését,

üdvözlettel: Márta

 

Tisztelt Gutai Márta!

Ez év decemberébe jár le a GYED-em, kisfiam már bölcsődés. Három évig dolgoztam banki ügyintézőként, de az előző munkahelyemre nem szeretnék visszatérni, a határozott idejű szerződésem volt, mely a GYED alatt lejárt.

Nagyon érdekel a HR-toborzás, kiválasztás terület, de sajnos nincs még végzettségem hozzá. Német nyelvtanári diplomám van, angolul is tudok, illetve a banki szférához valuta pénztárosi képzettséget szereztem. Emellett azt gondolom, személyiségemhez nagyon passzolna ez a terület, jól tudnám végezni ezt a munkát.

Milyen lehetőségem van betörni egy ismeretlen területre? Pedagógusi végzettséget néha láttam HR álláshirdetéseknél, de nem gyakori...előbb végzettség kellene vagy van lehetőségem párhuzamosan HR munka mellett megszerezni a végzettséget, egyáltalán van lehetőségem HR munkára? Ha igen, Kecskeméten hol és hogyan érdemes jelentkeznem?

Hogyan lehet a munkáltatók szempontjából "hátránynak" titulált kisgyermekes anyáknak elhelyezkedni? Mit érdemes szem előtt tartani?

Köszönöm válaszát!

Melinda

 

Kedves Melinda!

Nem minden esetben feltétel a szakirányú végzettség a HR területén. Ha fokozatosan építi fel a karrierjét, és például asszisztensként indul el, akkor menet közben is megszerezheti a szükséges szakmai tudást, tapasztalatot, és később is továbbtanulhat ebben az irányban. 

Nyelvtudása miatt bizonyára felfigyelnek Önre a munkaadók, és pedagógusi végzettsége is előnyt jelent a pályán.

Kisgyermekes anyaként azt mindenképpen fontos előre átgondolnia, hogyan tudja megoldani, ha pl. beteg lesz a gyermeke. Van-e állandó segítsége, akire ilyen esetekben mindig számíthat, vagy aki el tud menni a bölcsődébe, ha épp Önnek valamiért egy kicsit tovább kell dolgoznia. Ezekre a kérdésekre a munkáltató mindig határozott választ vár. 

Talán az is megoldás lehet, ha kezdetben 4 vagy 6 órás állást keres, illetve akadnak olyan munkalehetőségek is, hogy otthonról lehet toborozni. Utóbbiak főként budapesti állások, és vállalni kell, hogy kb. havonta egyszer Budapestre utazik egyeztetni.

Mindenképpen azt gondolom, hogy érdemes körülnéznie a munkaerő-piacon, tájékozódni az aktuális lehetőségekről.

Egyrészt internetes kulcsszavas keresést ajánlok (pl. HR asszisztens állás Kecskemét), másrészt a helyi munkaközvetítő irodák megkeresését, ill. a kapcsolatai mozgatását, az ismerősök tájékoztatását javaslom arról, hogy ilyen jellegű állást keres. Sokszor nem is remélt helyről jön egy információ vagy egy jó hír.

A nagyobb cégeknél is érdemes körülnézni, ahol általában nagyobb a mozgás, gyakrabban vesznek fel munkatársakat. Bátran elküldheti az önéletrajzát kéretlenül is, jelezve, hogy milyen állást keres, hátha éppen jókor érkezik.

Sok sikert kívánok,

üdvözlettel: Márta

Kedves Márta!

Érdeklődni szeretnék hogy lehet e még önhöz fordulni karriertanácsadásért? Ha igen kaphatnék valamilyen elérhetőséget ahol lehetne egy személyes találkozót is megbeszélni?

Köszönettel: Dorina