Jelenlegi hely

A panírozás titkai

Panírozás: a sütni való élelmiszerek sütés közbeni védelmére szolgál, megvédi azokat a kiszáradástól, miközben ő maga ropogósra sül, és ezzel még javítja is az étel élvezeti értékét.

Panírozható élelmiszerek

Többféle élelmiszer van, amelyeket lehet panírozni és utána forró olajban kisütni:

  • halak (édesvízi és tengeri halak – itt rántott harcsa - egy része, haltej)

  • húsok (csirke, sertés, borjú)

  • máj (csirke és sertésmáj), velő (sertés)

  • sajt

  • zöldségek (brokkoli, tök, cukkini, padlizsán, gombafejek)

  • gyümölcsök (alma, banán)

A panírok fajtái

Nagyon sokféle panír van, lehet közöttük válogatni:

  • liszt
  • paprikás liszt
  • paprikás liszt zsemlemorzsával
  • liszt, felvert tojás, zsemlemorzsa
  • liszt, felvert tojás, zsemlemorzsa (különféle kiegészítőkkel: szezámmag, sajt, mogyoró, mandula)
  • liszt, felvert tojás, pankó morzsa
  • liszt, felvert tojás
  • liszt, felvert tojás, reszelt krumpli
  • sörtészta
  • palacsintatészta

Híres panírok

A híres nevet viselő panírozott húsok

  • bécsi szelet (liszt, tojás, zsemlemorzsa)

Itt érdemel említést, hogy a nálunk sokszor leszólt rántott szelet Bécsben, az eredeti hazájában idegenforgalmi nevezetesség lett. A belvárosban van egy étterem: a Fliglmüller, ahol a tányérnyi rántott szeletet borjúból vagy sertés-szűzbő készítik és krumplisalátával tálalják. Még internetes asztalfoglalás esetén is többnyire sorba kell állni a világhíres rántott szeletért.

  • párizsi szelet (liszt, tojás)

  • ponty Orly módra (liszt, sörtészta)

  • mátrai borzaska (liszt, tojás, reszelt krumpli)

Megjegyzés:

A képeken látható ételek szinte mindegyikét (és még többet is) megtalálod az oldalamon.

A panírozás és sütés praktikái

A húsok panírozása és a panírozott húsok sütése egyszerűnek tűnik, de valójában nem az, mert sok apró feltétele van annak, hogy a kész étel valóban élvezhető legyen. Ezek közül vannak olyanok, amelyek általánosak, és vannak olyanok, amelyek egyes élelmiszerekre vonatkoznak. Itt felsorolom a legfontosabbakat:

  • A húst ne sózd be előre, mert levet enged, és sütés után száraz lesz.
  • A zöldségeket panírozás előtt blansírozd (rövid ideig tartó főzés), mert jobban tapad rá az első panír réteg.
  • A kisebb darabokat (pl. csirkemáj, karfiol rózsák, gombafejek stb.) magasabb szélű, kisebb edényben inkább csak rázogatással panírozd.
  • A sajtot panírozás előtt forgasd meg tejben (így jobban tapad rá a liszt)
  • Ne panírozz előre, csak közvetlenül a sütés előtt (a rántott húst sokan már előző nap bepanírozzák) – mert a panír átnedvesedik és nem lesz ropogós és helyenként le is válik.
  • Ügyelj arra, hogy a panír rétegek mindenhol fedjék be a felületeket.
  • Ne rakd a panírozott darabokat egymásra.
  • A zsemlemorzsát ne nyomkodd bele a húsokba. 
  • A sütésnél a zsír vagy olaj érje el azt a hőmérsékletet, amelyben a hús rögtön sülni kezd. Ezt egy kis darabka panírozott anyaggal kipróbálhatod. Egy perc után fordítsd meg a hússzeleteket, hogy a másik oldalán a süljön meg hirtelen a bunda. Ezután vedd kicsit alacsonyabbra a hőmérsékletet, hogy a hús jól átsüljön. Az edényre ne tégy fedőt, a húst – amikor az egyik oldala átsült, fordítsd meg és süsd át a másik oldalát is. (Ezzel sokan nem értenek egyet, a hús egyik oldalát fedő alatt sütik. A te döntésed, hogy melyik módszert választod. 
  • A megsült darabokat szűrőkanálon csepegtesd le, majd papírtörlővel bélelt mélyebb tálra szedd ki. Állítva helyezd a tálra, hogy a maradék olaj lecsepegjen.

A panírozott, sült ételek tálalása

A panírozott húsok frissen sütve a legjobbak. Ezért inkább csak szűk családi körben célszerű készíteni. Vendégeknek nem ajánlom, mert ott kell mellette állni, ami vendégek esetében nem szerencsés megoldás.

A szerző további cikkei: Pap Zsuzsa Háztartás Ma oldal

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az anyaság szívhangjai – Gondolatok a szülés utáni érzelmi hullámzásról

Az anyaság szívhangjai – Gondolatok a szülés utáni érzelmi hullámzásról

Az anyaság nem csupán egy új szerep, az anyaság egy átalakulás. Testben, lélekben, és olyan mélységekben, amiről talán soha nem hittük, hogy bennünk léteznek.
Játékos családi ötletek, amikkel ti is feltalálók lehettek!

Játékos családi ötletek, amikkel ti is feltalálók lehettek!

Tudtátok, hogy június 13. a Magyar Feltalálók Napja? Ezen a napon tisztelgünk a magyar találékonyság és kreativitás előtt, hiszen hazánk számtalan zseniális feltalálót adott a világnak. Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudósunk ezen a napon jegyeztette be a C-vitamin felfedezését, ezért emlékezünk meg évről évre a magyar találmányok és ötletek világáról. Ez egy szuper alkalom arra, hogy otthon ti is egy kicsit feltalálók lehessetek!
Magyar Feltalálók Napja - amikor a magyar észjárásra büszkék vagyunk

Magyar Feltalálók Napja - amikor a magyar észjárásra büszkék vagyunk

Tudtátok, hogy van egy nap, ami csak a magyar feltalálóké? Minden év június 13-án ünnepeljük a Magyar Feltalálók Napját, amikor a világot formáló magyar elmék előtt tisztelgünk. Ez egy remek alkalom arra, hogy a gyerekekkel együtt felfedezzük, milyen találmányok születtek hazánkban, és hogy mennyi mindent köszönhetünk ezeknek a zseniális ötleteknek.
Tiszta víz, tiszta élmény – kirándulás iható forrásokhoz a családdal

Tiszta víz, tiszta élmény – kirándulás iható forrásokhoz a családdal

Magyarország tele van szebbnél szebb forrásokkal, ahol a természet csendje és a tiszta víz varázsa együtt ad élményt. Hoztam pár igazán hangulatos helyet.
Ugrás az oldal tetejére