Jelenlegi hely

Túlevő anyukák

Tele van az internet a szuperanyuk képeivel, akik szülés után pár héttel már csinosabbak, mint valaha. Mosolyogva mondják a kamerába, hogy mindez csak szervezés meg akaraterő kérdése. Tényleg?

Vajon tényleg csak ennyi kell? És aki nem úgy néz ki, mint egy szupermodell, az akaratgyenge és/vagy rosszul szervezi az életét? Én nem gondolom, hogy így lenne. Azt gondolom, hogy a fogyás, sokkal többről szól mint arról, hogy mozogj többet és egyél kevesebbet. Ahogy az élet többi területén, itt sem szabad a lelket kihagyni a folyamatból. Mert annak, hogy többet eszel, lelki okai is vannak. És amíg erőből elnyomod ezeket, ahelyett, hogy megismernéd és változtatnál rajta, addig a rossz étkezési szokások előbb utóbb valamilyen formában vissza fognak térni.

Ha neked nem jelent gondot, hogy csak annyit és azt egyél, amennyire és amire a testednek szüksége van. Ha te nem szoktál fáradtabban, idegesebben, nyűgösebben többet enni. Ha az érzelmi evés, a túlevés neked nem jelent problémát, akkor ez a cikk nem neked szól, ne is olvass tovább.

De ha érzeted már azt, hogy enned kell, egyszerűen muszáj, ha volt már olyan tapasztalatod, hogy azt sem tudod, hogy került a szádba az a falat étel, ha ettél már sokkal többet, mint amennyire éhes voltál, ha egész napos önfegyelem után faltad be a hűtőd komplett tartalmát, akkor tudod, milyen az érzelmi evés, van tapasztalatod a túlevésről.
És ha túlevőként kisgyerekes anyuka vagy, akkor ez az érzés mostanában gyakori vendég nálad. Evés szempontjából sem könnyű időszak ez, megértelek.

De ez nem jelenti azt, hogy nem lehetne változtatni, hogy csak úgy hátradőlj a kanapén, “nekem érzelmi evésem van” felkiáltással és befald a gyerek maradék kakaós csigáját.

"Lehet változtatni és nem is olyan nagy ördöngösség."

Persze a puszta akaraterő nagyon kevés hozzá. Szükség van még önismeretre, vagy hajlandóságra, hogy jobban megismerd önmagad, kell kitartás, rugalmasság és némi humor is jól fog jönni. Ha benned ez mind megvan, biztos vagyok benne, hogy képes vagy változtatni a túlevéseden.

Első és az egyik legfontosabb lépés, hogy tudatosíts. De ne csak úgy, mint BesenyőPista bácsi, aki tudatosan étkezik, mert mindig tudja, ha éppen eszik. Ennél kicsit több kell. Tudnod kell, hogy mikor eszel, mit eszel és miért eszel (éhes vagy, szomorú, most van időd rá, megkívántad, nem akarod kidobni? ). Száz és száz oka lehet az evésnek. Te tudod, hogy mik szoktak a fő okaid lenni? Figyeld meg önmagad, meg fogsz lepődni.

Mondok egy apró trükköt. Mielőtt elkezdesz enni, állj meg egy pillanatra és gondold végig: azért eszem, mert tényleg éhes vagyok? Ha a válaszod nem, akkor bele se kezdj az evésbe.  De az okot mindenképpen jegyezd meg. Az elején nem lesz egyszerű, de hamar belejössz és ha szokásoddá válik, evés előtt ez az apró kérdés, egy csomó felesleges kalória bevitelét spórolod meg vele.

Pszichológusként hivatásomnak érzem, hogy segítsek az embereknek az őket nyomasztó lelki terhek letételében. Evészavarok közül a túlevés, az érzelmi evés igen sok poklát személyesen is megjártam. Három gyerekes anyukaként, pedig tudom néha mennyire nehéz lavírozni saját szükségleteink és a család igénye között.

Cikksorozatomat az anyukák érzelmi evéséről azért készítem, hogy lásd, nem vagy egyedül a problémáddal, hogy megismerd, ráismerj milyen fajtái vannak, hogyan keletkeztek és ami a legfontosabb, hogy mit tehetsz hogy ne kelljen többé küzdened ellene.

A következő cikkig gyakorlod azt, hogy: tudatosíts!
 

Szeretettel: Leskovics-Ortelli Andrea

Tanácsadó szakpszichológus
Fogyókúrás terapeuta
Kecskemét

 


Kérdezz bátran kecskeméti szakértőnktől: Leskovics-Ortelli Andrea válaszol

Nem érzed magad jól a bőrödben? Ételbe fojtod a bánatod? Többet eszel a kelleténél, de nehéz magadnak megálljt parancsolni? Ha úgy érzed rossz evési szokásaidnak lelki háttere is van, és szeretnél ezen változtatni, vagy csak többet megtudni róla, fordulj hozzám bizalommal!