Jelenlegi hely

Gyermek gasztroenterológiai szakrendelés indul Kecskeméten - Dr. Szentannay Judit: nem is tudnék szebb hivatást elképzelni, mint a legkisebbek gyógyítása

Az orvosi hiányszakmák egyike a gyermek gasztroenterológia is, pedig évről évre egyre nő azon gyermekek száma, akik valamilyen emésztőrendszeri problémával küzdenek. A gasztroenterológiai rendelést sokféle tünettel kereshetik fel a szülők gyermekeikkel, melyek közül néhány rövid idő alatt megoldható, pár pedig hosszabb, akár több éves közös munkát és kezelést igényel.

De mik is ezek a problémák?

Egyre több az ételallergiás, e miatt akár lassabban fejlődő vagy növekedésben elmaradt gyermek. A régóta fennálló hasfájás, hasmenés vagy akár a székrekedés szintén olyan tünetek, melyek a gasztroenterológiai szakrendelésen kerülnek kivizsgálásra.

Kecskeméten a Megyei Kórházban az elmúlt években már nem volt elérhető a gyermek gasztroenterológiai szakrendelés, de hamarosan Dr. Szentannay Judit megkezdi itt TB támogatott rendelését. E mellett a Bagoly Egészségházban magánrendelése már elérhető.

Megkerestük a doktornőt, hogy melyek is a legfontosabb tudnivalók, információk a rendelésekkel kapcsolatban.

Mit mesélne magáról az olvasóknak?

1993-ban végeztem a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán, azóta szakvizsgát tettem sürgősségi orvostanból, csecsemő-, és gyermekgyógyászatból és tavaly gyermek gasztroenterológiából is. Több, mint 10 éve dolgozom Kecskeméten, mint házi gyermekorvos. Az egyetem elvégzése óta Kecskeméten élek, lányom orvostanhallgató Budapesten, aki szintén a gyermek gasztroenterológia iránt érdeklődik.

Mindig is a gyermekgyógyászat érdekelt, nem is tudnék szebb hivatást elképzelni, mint a legkisebbek gyógyítása.

A gyermekek még betegen is mindig mosolyt csalnak az arcunkra, ennél már csak az okoz nagyobb örömet, amikor a sikeres kezelés után már egészségesen láthatjuk őket.

Sokak szerint az orvosok feladata “csak” a már kialakult betegségek kezelése, de én még ennél is fontosabb feladatunknak tartom, hogy inkább előzzük meg ezeket a betegségeket, még mielőtt kialakulnának. Ahhoz, hogy ez sikeres lehessen, a legjobb már korán elkezdeni a kis betegeink és szüleik tájékoztatását és képzését, hogy felnőttként a lehető legegészségesebbek lehessenek.

Hol találják meg a szülők a gasztroenterológiai szakrendelést és mikortól lehet időpontot kérni?

Mint korábban már említésre került, a szakrendelés 2 helyen is elérhető lesz: a TB támogatott rendelés a Megyei Kórházban, illetve a magánrendelés a Bagoly Egészségházban.

  • A TB által finanszírozott rendelésre beutalóval jöhetnek majd a betegek, olyan esetben, amikor a házi gyermekorvos, vagy szakorvos kéri a betegek további kivizsgálását. A rendelés hamarosan elindul, ennek pontos időpontjáról a Facebook oldalamon fogom tájékoztatni a szülőket.

Magánrendelésre nem szükséges beutaló, csak időpontot kell kérni a szülőknek. Helyben lehetőségünk van az alapvető diagnosztikai-, és laborvizsgálatokat is elvégezni, továbbá dietetikusunk diétás szaktanácsadást is tud nyújtani. A szakorvosi ellátás illetve a diagnosztikai vizsgálatok a magánrendelésen térítési díj ellenében vehetők igénybe.

  • A magánrendelés 2019. februárjában már elindult, minden héten csütörtökön 8-12-ig várjuk a gyermekeket, előzetes időpont egyeztetés után. Időpontkérés az alábbi honlapon, vagy telefonon a Bagoly Egészségház telefonszámán lehetséges: 76/495-555 munkanapokon 7:30-18:30-ig.

Melyek azok a tünetek, amelyek esetén indokolt a gyermekünket gasztroenterológiai szakrendelésre vinni, illetve milyen korosztály tartozik a gyermekorvoshoz?

A gasztroenterológia a teljes emésztőrendszert vizsgálja, így minden olyan panasszal várjuk a gyermekeket, amelyek ennek betegségére utalhatnak. Ilyenek például az ételallergiák, az evészavarok, a nem megfelelő súlygyarapodás/ növekedésbeli elmaradás. Ide tartoznak még a székletzavarok (hasmenés, székrekedés, véres széklet), a hányás, illetve a kisbabáknál a bukás, továbbá a gyakran jelentkező vagy nagyon erős hasfájás.

A gyermekorvosi rendelésen a születésüktől kezdve várjuk a gyermekeket, egészen 18 éves korig.

Melyek azok a leggyakoribb betegségek, amelyekkel a gasztroenterológusok foglalkoznak?

Manapság egyre nagyobb figyelmet kapnak a speciális étrendek és ezzel kapcsolatban egyre jobban fókuszba kerülnek a különböző ételallergiák és felszívódási zavarok. Külön kiemelném a lisztérzékenyeket, vagy más néven coeliakiásokat, akik folyamatos gondozásra járnak hozzánk. A hasfájás, hasmenés mögött gyakran találkozunk laktóz-, illetve fruktóz-intoleráns betegekkel is. A gyulladásos bélbetegségek is egyre gyakoribbak, illetve már egyre fiatalabb korban kialakulhatnak, ezeknek betegeknek kezelése is a gasztroenterológusok feladata.

Köszönjük a beszélgetést, sok sikert kívánunk a Doktornőnek a rendelések elkezdéséhez!

 

Atkári Márti - Kecskemétimami

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg, hogy mások is értesüljenek róla!