Jelenlegi hely

Csípőszűrés - mire figyeljünk? - riport Dr. Boda Tamás ortopéd-traumatológus és mozgásszervi rehabilitációs szakorvossal

Évekkel ezelőtt, amikor az első gyermekem született, a kórházból hazatérve láttam csak, hogy a zárójelentésen ez áll: laza csípő. LAZA CSÍPŐ??

Laikus szülőként egyből bevillant a terpesz pelus, a kontrollálatlan mozgás, a félelem, hogy valami nagy baj lehet. Rögtön felkerestem a gyermekorvosunkat, aki ortopéd szakorvoshoz irányított minket, és megnyugtatott, hogy a szakorvos mindenben a segítségünkre lesz, és akitől majd megtudjuk mi a teendő ilyen esetben.

Szerencsére valóban nem volt nagy baj, de a félelmet az ismeretlentől, azóta is sok anyukától hallom.

Számos barátnőm, kisgyerekes ismerősöm mesélte már, hogy náluk is olvasható a kózházi zárójelentésen hogy laza, vagy kötött a csípője a gyerkőcnek, mind arról számolt be, hogy megijedtek, hogy mi lesz az ő kisbabájukkal, vagy milyen fájdalmas vizsgálatokon kell esetleg már az első napokban átesniük.

Azt gondolom anyaként, hogy természetesek ezek az aggodalmak, hiszen a világon mindennél fontosabb, hogy a kisbaba, akinek pár napja életet adtunk, egészséges legyen.  Ennek jártam utána mi a teendő ilyen esetben és milyen vizsgálatokon kell átesnie a babának a csípőszűrés keretein belül. – Atkári Márti riportja

Felkerestem Dr. Boda Tamást a Bács-Kiskun Megyei Kórház főorvosát, aki ortopéd-traumatológus és mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, hogy körbejárjuk a témát.

Célom a páciensek minél magasabb szintű vizsgálata és ellátása emberséggel. – Dr. Boda Tamás

 

A főorvos úr 2003-ban végzett a Szegedi Tudományegyetemen. A mozgásszervi szakvizsgálat mellett a gyermek csípőízület és a vállízület ultrahang vizsgálatából is jártasságot szerzett. 

Atkári Márti: Anatómiai szempontból hogyan néz ki a csípő normális fejlődése? Milyen rendellenségek vannak, amik befolyásolják a csípő egészséges fejlődését újszülött korban? Miért okoz ez gondot a későbbiek során?

Dr. Boda Tamás: Az újszülött csípőjén számos különbség figyelhető meg a felnőtt csípőízülettel összehasonlítva. Fontos a gyermekcsípő sajátosságait és fejlődési folyamatot megismerni és megérteni, hogy az esetleges eltérések, rendellenességek esetén időben tudjuk a fejlődést jó irányba terelni.

Az újszülött csípője még nagyrészt képlékeny, porcos felépítésű. Az ízületet a részben elcsontosodott medence vápa és a még porc szerkezetű combcsont alkotja. Az ízületet bő érhálózat látja el a fejlődéshez szükséges tápanyagokkal. A két csont találkozását egy erős kötőszövetes tok fogja körül, melyet körülölelnek a csípő körüli izmok is. Ideális esetben a csontok alakja és az izmok megfelelő működése segíti a felnőtt korra jellemző csípőízület szerkezetének kialakulását. Egy egészséges csípőízület a napi több ezer lépés mellett is hat-nyolc évtizedig lehetővé teszi a panaszmentes helyváltoztatást.

Ha ez a fejlődés zavart szenved, akkor korai csípőízületi kopás vagy akár a csípő ficamos állapota fordulhat elő. Ez jelentős fájdalommal jár, mozgáskorlátozottságot okoz és kifejezetten rontja az életminőséget.

A csípő fejlődése már az anyaméhben megkezdődik és már ott jelentős hatások érik. A magzat fekvése, a lábak elhelyezkedése, a magzati téraránytalanság az ízületi tok kinyúlását és a csontok/porcok rendellenes fejlődését okozhatják, mely akár az ízület ficamos helyzetéig fokozódhat. A lányoknál a rendellenesség gyakrabban fordul elő.

Mi történik a csípőszűrés esetén, milyen vizsgálatok kellenek ehhez?

A porcos  anatómiai sajátosságok miatt az ízület jól vizsgálható ártalmatlan és korlátozás nélkül ismételhető ultrahang vizsgálattal. A vizsgálat akár a születés után azonnal is elvégezhető, de az ideális ideje a 4-6. élethéten van. A növekedés során a combcsont fokozatosan elcsontosodik a 3-4. hónaptól, ezért ez a felső életkori határa az ultrahangvizsgálat elvégezhetőségének. (Későbbi életkorban a röntgen vizsgálat tudja megmutatja a fejlődési állapotot.)

A csípőízület szakszerű vizsgálata ortopéd szakorvos kompetenciája. UH vizsgálattal az ízület fejlettségének állapota vagy kóros irányú fejlődése is pontosan tisztázható. 

Hol tudják igénybe venni ezeket a vizsgálatokat?

TB finanszírozottan házi gyermekorvosi beutalóval időpont alapján a Megyei Kórház Ortopédia szakrendelésen lehet jelentkezni vizsgálatra, ahonnan a szakorvos mérlegelés alapján továbbküldheti a gyermeket csípő ultrahang vizsgálatra.

Számos magánrendelést is találhatunk a városban. Én a Dobó körúton a Sono4D Ultrahang Diagnosztikai Centrumban végzem az ultrahang és ortopéd vizsgálatokat, így mindkét vizsgálat egyszerre elérhető beutaló és hosszas várakozás nélkül.

Sok kórházi zárójelentésen olvasható, hogy a gyermeknek laza vagy akár kötött a csípője. Ez esetben először az ortopéd szakorvosnak szükséges megállapítania a csípő fejlettségi állapotát. Amennyiben ez rendben van, kornak megfelelő, akkor a fejlesztő gyógytorna tud megoldást jelenteni az izomrendszer működésének zavaraira.

 

Megkerestem Füle Karinát, aki a Bács-Kiskun Megyei Kórház gyógytornásza, jelenleg kisfiával van otthon. Ő lesz segítségünkre, mit kell tennünk amikor már megvizsgálta a gyermekünket ortopéd szakorvos.

Füle Karina 2006-ban végezett gyógytornászként a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán. Államvizsga után rögtön a Bács-Kiskun Megyei Kórház dolgozója lett, majd ezzel párhuzamosan az Ölelő Kéz Alapítványnál, házi betegápolásban tevékenykedett. Egy 9 éves nagylány és egy 10 hónapos kisfiú boldog anyukája.

Munkája során alapvetően felnőttekkel foglalkozik, de élethelyzetéből adódóan szívügye a gyerekek mozgásszervi fejlődése, a tévhitek eloszlatása és az esetleges problémák mielőbbi kiszűrésének segítése.

 

Atkári Márti: Mikor végzik el a babák csípőszűrő vizsgálatait?

Füle Karina: Az újszülöttek a kórházban nagyon alapos vizsgálatokon esnek át, ahol a súlyosabb eltérésekre azonnal fény derül. Amennyiben a zárójelentésen nincs a csípőre vonatkozó megjegyzés, vagyis nem találtak semmi kórosat a házi gyermekorvos 3-­4 hetes korban ismét megvizsgálja a babát, majd 3-4 hónapnál újra. Ez a háromlépcsős szűrővizsgálati rendszer Magyarországon. A legideálisabb az lenne, ha minden csecsemőt látna 4-6 hetes kor között ortopéd szakorvos és elvégezne egy ultrahangos szűrővizsgálatot is, ez sajnos nem mindig sikerül- még.

Ha a házi gyermekorvos bármikor eltérést tapasztal, beutalóval látja el az anyukát és ortopéd szakorvoshoz irányítja. Ezek a vizsgálatok nagyon alaposak, de ez egy egyszeri alkalom.

Mi anyák mire figyeljünk, vagy mik azok a változások, amik problémára utalhatnak?

A mi anyai, aggódó szemünk nagyon sok olyat láthat, amit az orvosoké nem. Figyeljük a babánkat a napi tevékenység közben! Egyformán mozgatja-e a lábait, egyformán tartja -e őket öltözésnél, pelenkázásnál, van -e valami különbség a két alsó végtag között hason- háton fekve, van-e olyan mozdulat, ami esetleg fájdalmas lehet, bizonyos mozdulatra csípőtájon hallunk-e pici kattanó hangot, esetleg látjuk-e rövidebbnek az egyik lábacskát.

Kevés az az öltöztetés, amikor ne halmoznánk el puszival az aranyos kis hurkákat a baba combján... Figyeljük meg közben, hogy a redők a kettő combon ugyanott vannak-e, szimmetrikusak-e. Nézzük meg hason fekve is, háton fekve is, és már túl is vagyunk egy alapos fizikális vizsgálaton!

Ha eltérést tapasztalunk keressük fel házi gyermekorvosunkat, vagy ortopéd szakorvost.

A csípőproblémák kezelési alapelve: minél korábban elkezdeni és a legkíméletesebb módszerrel végezni. A kettő egymással szorosan összefügg, mivel a legfiatalabb korban alkalmazható a legkíméletesebb kezelési módszer és ilyenkor tart a legrövidebb ideig.  

 

„Kötött” - „laza” Mit takar ez a két fogalom?

Sokszor találkozunk azzal a két kifejezéssel, hogy a babánk csípője túl laza vagy túl kötött. Régebben, amikor még ultrahangos vizsgálat nem állt rendelkezésre a legtöbbször az ilyen csecsemőket biztos, ami biztos alapon terpesz pelenkával, Pavlik-kengyellel kezelték.

A túl laza csípő valóban lehet kóros folyamat jele, de figyelembe kell venni, hogy az első három hétben a gyermek vérében még keringő anyai hormonok hatása okozza ezt leginkább.

A túl kötött csípőt a csecsemő csípő körüli izomzatának túlfeszülése okozza. Ez inkább alkati kérdés, amit persze befolyásolt a baba méhen belüli helyzete, fekvése, lábai tartása.

A gyógytornász feladata nagyon velősen: az ideális mélységű csípőízületi vápa kialakításának segítése, amiben a combcsont gömbölyű feje optimális terhelést kaphat egy életen át, mindez normális tónusú izomzat mellett.

Nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a babánkat szakorvosi – jelen esetben ortopéd szakorvosi – diagnózis után kezdjük el kezelni, kezeltetni. Legtöbbször a csípőrendellenesség egy nagyon jól kezelhető elváltozás, de fontos kizárni minden egyéb betegséget, aminek rosszabb esetben például csak társtünete egy nagyon laza ficamodó csípő, vagy egy kötött nehezen mozgatható ízület.

Amennyiben a szakorvos gyógytornát javasol, aki már volt gyógytornásznál tudja, hogy az első találkozás kérdések sorozata egy nagyon alapos fizikális vizsgálattal egybekötve.

Mi történik a gyógytornán?

Minden kórképre, diagnózisra van a fizioterápiának egy protokollja – fő csapásvonala. DE miután nincs két egyforma baba, nincs két egyforma csípő, nincsenek egyforma szokások - így sablon gyógytorna sincs.

Figyelembe vesszük a baba alvási szokásait, a csípőnek ideális lenne egy felhúzott lábbal történő hason alvás – de ez nem minden babának jó. Megkérdezzük az anyukát, hogy hordozza-e a babáját, a kendőben sokat lévő baba csípője a lehető legjobb helyen van – hatalmas terpeszben, hajlított csípővel – a hordozás viszont nem minden anyuka gerincének való. Rápillantunk a baba pelenkájára. Környezettudatos családoknál egyre népszerűbb a mosható pelenka használata. Én is lelkes „mosimami” vagyok, tehát saját tapasztalatból tudom, hogy a jól megpakolt mosipelusok 24 órás használata bőven felér a terpeszpelenka hatékonyságával. Megbeszéljük a baba ruházatát, télen is jó lenne minél több szabadság a csípőknek, hagy mozogjanak minél többet, minél nagyobb mozgástartományban.

Amikor ezeket a kérdéseket körbejártuk, megmutatjuk és megtanítjuk az anyukáknak az ő babájuk számára ideális mozdulatokat, amivel segíteni tudják az egészséges csípő kialakulását.

A csípő hatalmas terhelésnek van kitéve, napi több ezer lépést teszünk meg „rajta”. Egy egészséges csípő 60, de akár 80 éves korig teljesen panaszmentes lehet. Azonban egy nem kezelt, ezáltal rosszul terhelt ízület már a negyvenes évek elején kopásos panaszokat okozhat. Az ízületi kopás fő tünete az egyre fokozódó- krónikussá váló fájdalom, ami az életminőségre tragikus hatással van.

 

Atkári Márti  - Kecskemétimami

 

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Különleges adventi naptárak a világból

Különleges adventi naptárak a világból

Kezdődik az ünnepi visszaszámlálás, az adventi kalendáriumok ablakai fokozatosan feltárulnak. De nem csak a gyerekszobákban találhatóak, hanem több helyen a városok utcáin is elkápráztatják az embereket.
5+1 klasszikus és drasztikus tipp - Hogyan űzd el a rosszkedved és kerülj jó passzba

5+1 klasszikus és drasztikus tipp - Hogyan űzd el a rosszkedved és kerülj jó passzba

Itt van a csúnya, sötét november, és vele együtt a hajlam a búskomorságra, letargiára, depresszióra, amit csak súlyosbít az újra támadásba lendült vírus okozta emberpróbáló helyzet, mely még a reményt hozó, közelgő advent fényeire is árnyékot vethet. Itt az idő felvenni a kesztyűt, mielőtt túl mélyre süllyedünk!
Adventi koszorú-pánik - tippek,ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik: tippek, ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik? Jogosnak tűnik az első adventi vasárnap előtt. Gyors megoldások, ihletadó fotók... gyere, szemezgess, még van időd vasárnapig!
Karácsonyi trendkörkép 2020

Karácsonyi trendkörkép 2020

Avagy szivárványos úszógumis unikornis vagy monokróm sötétkék-arany díszek lesznek a fádon? Te mit választanál? Gyere, nézd meg a világ legnagyobb karácsonyi trend vásárát és a hazai kínálatot!
Ugrás az oldal tetejére