Jelenlegi hely

Gyerek coaching képzés Kecskeméten - Játék a jövőben, avagy miért hatásos a gyerek Coaching?

A gyerek coaching fogalma még nem annyira ismert Kecskeméten, viszont egy nagyon hatásos módszer, amit a Life és Business coach-ok, a pedagógusok és a szülők is könnyen elsajátíthatnak. És végre már Kecskeméten is elérhető ez a képzés, én nagyon jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki gyerekekkel foglalkozik vagy könnyebben szeretné megélni szülőségét.

Dr. Tóthné Bodor Anitával a Jövőkép Stúdió alapítójával beszélgettünk, hogy mikor, hol és mi is tanulható ezen a képzésen, és valójában mit takar a szó, hogy gyerek coaching.

Játék a jövőben, avagy miért hatásos a gyerek coaching?

A pedagógusok körében egyre ismertebb a gyerek coaching fogalma és szerencsére egyre több szülő is ezt a hatékony módszert választja, ha pozitív irányú változást szeretne elérni gyermekénél. A Jövőkép Stúdió Fókuszban a gyerek! Gyerek coaching képzése és tréningje a brief coaching alapjainak elsajátításában nyújt segítséget az érdeklődőknek.

Milyen problémák megoldásában segít a brief megközelítés?

Ha a gyerek megváltozik, hirtelen más lesz, akkor foglalkoznunk kell ezzel a helyzettel. Agresszivitás, szorongás, a képességnél alacsonyabb szintű teljesítmény, fáradtság, lustaság, túl sok netezés, párbeszédek hiánya esetén is érdemes kipróbálni. Sokszor a gyerek, ha kérdezik, a választ elintézi ezzel a két szóval, hogy nem tudom, és így a kommunikáció megreked. Lényegében bármilyen problémára, ami a gyermek kerek egész létét befolyásolja, eredményes lehet a megoldásközpontú beszélgetés.

Mitől egyszerű és ezáltal nagyszerű ez a módszer?

A brief megközelítés nem a problémán rágódik, ami, valljuk be, ránk, magyarokra nagyon is jellemző, itt a gondoknak nincs kardinális szerepe, hanem a vágyakról szól. Ugye milyen jól hangzik? A beszélgetés(ek) során arra fókuszálunk, hogy a gyerek miképpen szeretné élni az életét és mire van szükség ahhoz, hogy mindez megvalósuljon. Ráadásul úgy, hogy önmaga hozza létre a megoldást. A beszélgetésben a szavak varázsára, erejére támaszkodunk.

Hogy néz ki egy ilyen típusú beszélgetés?

A teljes folyamat arra épül, ahogyan a gyerekek gondolkodnak és amilyennek látják a világot. A felnőttektől eltérő módon előre tekintenek, és nem a problémákon rágódnak. Ezek alapján szó sincs semmiféle gondról, a nehézségek feltárásáról. Ez azt jelenti, hogy a coach az erősségeikről, erőforrásaikról, a jövőről és a sikereikről beszélget, ezáltal a legjobbat képes kihozni a gyermekből. A kulcsszó az előretekintés.

A legtöbb coaching irányzattal ellentétben, ahol a tartós változás csak az ügyfél elhatározásán és akaratán múlik, ebben az esetben lehet, hogy nem a gyerek, hanem a tanár vagy a szülő akarja a gyerek segítését. Ilyenkor néha elég velük beszélgetni a gyerek bevonása nélkül és megtalálni azokat az eszközöket, amikkel támogatást tudnak nyújtani. Más esetben a gyerek és a coach dolgozik együtt, ha kell, felnőtt bevonásával. A legfontosabb kérdés, ami a cél lesz maga, hogy mik a gyerek legmerészebb reményei az üléssel kapcsolatban? Ezt nevezzük szerződéskötésnek, ez a folyamat alapja, itt tisztázzuk, mit vár az ügyfél (gyerek) a közös munkától?.

Ezután jöhet a megcélzott jövő meghatározása, ami motiválóan hat a gyerekre. A csodakérdés valóban egy csoda, hiszen elénk tárul a jövő, a probléma taglalása nélkül!

Tegyük fel, hogy éjjel, miközben alszol, csoda történik veled és az életedben valóra válik a legmerészebb álmod. Alszol, tehát nem tudod, hogy megtörtént a csoda! Reggel, amikor felébredsz, mik azok a jelek, amiből tudni fogod, hogy megtörtént?

A kérdésekre adott válaszok után beindulnak az elvárt változások.

Honnan tudjuk, hogy milyen mértékű a változás?

A skálázás mint eszköz nagyszerűen mutatja a haladást: hol áll most a gyerek, hová szeretne eljutni, mit gondol az egy-két fokos előrelépésekről, hogy érzi magát az ugrásoktól? És hogyan történik mindez? Játékosan, gyerekesen, mozgással kifejezve, létrára mászva, ugrálva, kreatív eszközökkel.

Az első ülést a nyomon követő ülések kísérik, ahol az előrelépésről kérdezünk, és a rendkívül fontos megerősítésről szólnak.

Mi változott az előző alkalom óta? Mi lett jobb? Milyen hatással volt ez a környezetedre? Milyen hatással volt rád? Hol tartunk a skálán?

Valaminek a vége egy új kezdete is egyben. A gyerekek coachingja legtöbbször úgy fejeződik be, hogy nem jönnek el az ülésre, mert megoldódott a probléma és nincs szükségük további találkozásokra.

Mitől jó a megoldásközpontú beszélgetések módszer?

Az élet minden területén, a mindennapi helyzetekben is hatékonyan alkalmazható, természetesen a felnőtteknél is működő módszer. A lehető legrövidebb idő alatt talál megoldást. Számos esetben nem feltétlenül kell szabályos coaching ülés, elég a gyermeknek feltenni a jól bevált kérdéseket, akár a tanórák közti szünetben, pár perc alatt. A lényeg a felnőtt szemléletmódja, hozzáállása a megoldásközpontú beszélgetéshez!


A képzés, időpontjai:
2017. november 17., november 24., december 8. (15 – 19 óráig)
Az egyéni coaching ülés időpontját minden résztvevővel külön egyeztetjük!
A képzés díja: 55 000 Ft/fő.
Jelentkezési határidő: 2017. november 15.
Közalkalmazottaknak és a segítő szakmákban dolgozóknak további 10% egyedi kedvezményt biztosítunk, így a képzés díja: 49 500 Ft/fő!
A képzés helyszíne: Jövőkép Stúdió, 6000 Kecskemét, Dózsa György út 31.
További információ: Dr. Tóthné Bodor Anita +36204288692
Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás?
Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?
Ugrás az oldal tetejére