Jelenlegi hely

Indul a jelentkezés a Fiatal Tehetség Program kecskeméti központjába!- Egy suli, ahol se írni, se olvasni nem kell, mégis mindent megtanulnak a gyerekek!

A 11 éves fiam a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal Tehetség Programjába jár. Ő egy nagyon nyitott, kedves, minden irányban érdeklődő gyerek, de ha tehetné, vagyis ha rajta múlna 24 órában a gép előtt ülne - na de egyelőre nem rajta múlik, szerencsére! Az viszont rajtam múlik - még -, hogy milyen lehetőségek közül választhat. - Makai Mariann írása

Tudásszomja hatalmas és nem feltétlenül vallom azt, hogy bizony ezt csakis az oktatás terén lehet kiaknázni. Mivel a suli mellett neki igen csak van még kapacitása a világra, erősen elkezdtünk gondolkodni, hogy milyen irány lehetne neki jó, ami nem kimondottan a lexikális tudását növelné, hanem inkább a való világra készítené fel. Így akadtam tavaly rá az MCC képzésére, és kis kutakodás után nem is volt kétség, hogy bizony ez az ami kell nekünk.


Középen Maxim ♥

Persze az még kevés volt, hogy engem felvillanyozott a gondolat, hogy ide járjon a gyerkőc, neki kellett ezt belülről éreznie, hogy igen, a szabadidőmet én erre akarom rááldozni… Miután megmutattam a tematikát, hogy mit tanulnak majd az ötödikesek abban a suliban, kapásból rávágta, hogy jelentkezik! Persze mert mi is érdekel egy 10 éves fiút? Robotika, internet, média…

Ezekkel a kurzus tematikákkal el is volt ültetve a bogár a kis fejecskéjben, persze én meg örültem, hogy az én kétlábon járó technikai cyber gyerekemnek ez mellett valahogy majd csak lenyomják még azt a másik 5 kurzust, ami meg nekem volt fontos. Például, pénzügyi nevelés, környezettudatosság, egészségügyi nevelés, művészet, és ami döntött nálam az a biztonságos internethasználat. Mert bizony használja, és nem is akárhogyan, egyszerűen megállíthatatlan ebben a világban, és nem is kell megállítani, de meg kell tanítani arra, hogy ez nem játék!

Lassan meg lesz az első évünk, én nem kimenekíteni akartam a közoktatásból, egyszerűen csak lehetőséget kerestem rá, hogy a suli mellett valóban életrevaló tudásra is szert tegyen. De így végignézve az egy évet, valóban nem egyszerű, hiszen a rendes suli időn felül jár ide és rá kell áldozni ezért egy hónapban legalább két szombatot.

Neki ez viszont egyáltalán nem teher, miért is lenne, itt nem kell tanulni, nem kell érthetetlen fogalmakat magolni, még csak írni sem kell semmit, nincs HH-s gyerek, sőt olyan se, aki szekálna bárkit is. Az oktatás élménypedagógián alapul, élvezi minden percét és ezáltal meg is tanulja azt. Pl. az egészségügyi kurzuson kimentek a mentőállomásra és ott, játszva elemezték a különböző baleseti eseményeket, a végén, tetőtől talpig bekötözték egymást, a móka mellett megtanult egy sebet ellátnit, tudja hogy kell újraéleszteni, ha baj van kinek kell telefonálni.

Persze számadás itt is kell, de egészen más módon, mint a hagyományos iskolában. Itt nem kell felelni, vagy dolgozatot írni. Az anyagokat videón kapják meg, amit szintén gyerekek, inkább kamaszok adnak le, teszteken küldi be a válaszokat, ami játékos formában zajlik, viszont az anyag nem kicsi. És általában egy videós beküldendő feladatot is meg kell csinálni. Az egészségügyi kurzuson ő egy teljes balesetet rekonstruált a sárgarépa pucolás veszedelmes világáról. Egy kis szájkonturral és némi ketchuppal  imitált véres balestet, szakszerűen doktori pontossággal látta el. Előtte esküszöm elszaladt volna inkább, mint hogy megpróbálja megoldani.

Órákig tudnék mesélni, hogy mennyi klassz dolgot tanultak, tapasztaltak meg az egy év alatt a kísérleti tudományokon keresztül a művészetekig bezárólag, és minden nap úgy jött haza, hogy: anya ez fantasztikus nap volt! Persze mert itt elővehetik órán a mobilokat, videókat csinálni a csoportmunkákról, vagy épp azon dolgoznak, pl. mikor animációs filmet készítettek.

Szóval szerintem ez egy nagy lehetőség a gyerekeknek, de azért sok lemondással is jár.

Mindezt azért írtam, mert most lehet jelentkezni a szeptemberi 5. évfolyamb (2019. június 15-ig lehet jelentkezni). Ami fontos, hogy csak 4.-es korban lehet jelentkezni, és ha felvételt nyer, akkor 5,6,7 és 8. évfolyamra nyer felvételt. A suli ingyenes, de csak 25 gyereket vesznek fel, és ha 4.-ben nem jelentkeztek, később már nincs lehetőség csatlakozni. 

Rebeka és Laura felügyel és van a gyerekekkel mindig, akiket a gyerekek egytől egyig mind nagyon szeretnek, mondjuk ezen nem csodálkozok, hiszen fiatalok, viccesek és nagyon szeretetteljesen bánnak velük.

Szél Rebeka az MCC régiókoordinátora is, őt kértem meg, hogy foglalja össze, miről is szól hivatalosan is ez a suli!

Rebeka: A Mathias Corvinus Collegium egy alapítványi fenntartású intézmény, ami angolszász mintára valósít meg tehetséggondozó képzéseket több, mint 20 éve.  Az élethosszig tartó tanulást támogatva, a teljes képzési ívet követve ötödik osztálytól egyetemig kínál képzéseket. A legkisebbeknek szóló program a Fiatal Tehetség Program, ami ötödiktől nyolcadik évfolyamig kínál gazdagító, tehetséggondozó képzést a diákoknak.

A FIT Program mottója a ’Kaland, közösség, kihívás’. 2019. szeptemberétől már 8 városban, (Felvidéken és Erdélyben) is működtet regionális központokat, többek között Kecskeméten is, ahol jelenleg 2 évfolyamon, közel 50 diákkal foglalkozunk.

2019. szeptemberében új évfolyamot indítunk, melyre elindult a jelentkezési időszak, ami egészen szeptember elejéig tart.

Első két évfolyamon komplex, tehetséggondozó képzést kínálunk diákjaiknak. Minden tanévben 8-8 olyan hiánypótló témakört dolgozunk fel, amelyek kiegészítik, esetenként foltozgatják a közoktatás hiányosságait. Mindez ötödik évfolyamon teljesen ingyenes, utána is minimális költségű. A program védnökei Dr. Kádár Annamária és Dr. Bagdi Emőke.

A FIT Program céljai közé tartozik, hogy a szülőkkel együttműködve segíthessünk diákjaink fejlődését, kibontakozását adott területeken, próbáljuk megtalálni, mi az, ami a gyerekeket mélyen foglalkoztatja, mely területek teljesítenek kiemelkedően.

Képzéseink szombatonként, évente 16 alkalommal valósulnak meg. Diákjaink kis csoportokban dolgoznak, minden témakört élménypedagógiai eszközökkel dolgoznak fel, a cselekedve tanulás elvét követve gyakorlati feladatokon keresztül.

A programba a jelentkezést követően egy felvételi eljárás keretein belül van lehetőség csatlakozni, évente 25 diák számára tudunk helyet biztosítani. A felvételi nem tárgyi tudást mér, általános intelligencia felmérésen, csoportfeladatokon és beszélgetésen vesznek részt a diákok.

Jelenlegi 5.évfolyam

A képzés olyan hiánypótló, szemléletformáló témákkal foglalkozik a teljesség igénye nélkül, mint az egészségügyi tudatosság (újraélesztés, sebesült-ellátás), robotika, drónok világa, élménybiológia, pénzügyi tudatosság, vagy internet-használati tudatosság. Mindez inspiratív, modern környezetben, a belvárosban található Pedagógusképző főiskolai kar épületében található oktatótermünkben zajlik.

A képzéseket online videó anyagok és feladatok egészítik ki, az éves munkát pedig egy nyári táborral koronázzuk meg.  A tanév során kétszer, sok oldalú teljesítmény értékeléssel segítjük a diákok fejlődését, mindemellett folyamatosan nyomon követjük az egyéni haladási utakat.

A tanév során a diákok szüleinek is kínálunk ingyenes programokat, előadásokat, hogy ilyen formán is erősítsük az együttműködésünket.

JELENTKEZNI ITT TUDTOK!

Elérhetőség:

  • Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Program - Kecskemét, Kaszap utca 6-14. (Tanítóképző Főiskola)
  • Email: rebekaszel(kukac)mcc.hu
  • Telefon: + 36 (30) 780 4546
  • Web: fit.mcc.hu

Makai Marianna - Kecskemétimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Otthon maradok, otthon alkotok…

Otthon maradok, otthon alkotok…

Pályázat típusa: rajzpályázatKorcsoport: óvodások, alsó tagozatos iskolásokBeküldési határidő: 2020. május 30.
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? A századfordulótól a 1980-as évekig bemutatjuk a legérdekesebb modelleket a Fortepan képei alapján.
Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején

Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején 23.

Nem hosszú idő 2 hónap. Tényleg nem. Mégis mennyi mindent megváltoztatott. Mi is mennyit változtunk.
Ugrás az oldal tetejére