Jelenlegi hely

Kecskeméti gimi körkép - középiskolai felvételi előkészítők időpontjai

Akinek felsős gyereke van, az mind tudja, hogy egy anya életében előbb utóbb elérkezik a nagy dilemma ideje: hová menjen tovább tanulni a gyerek?
Kinek, mekkora épp a csemetéje, olyan kérdések nyomasztják a minden napokban.

Ha 8.-os: melyik iskola lenne neki a jó? Ha kisebb, akkor a hat- és nyolcosztályos gimnáziumon megy a dilemma, való már neki? Menjen vagy maradjon? Ha megy, járjon előkészítőre, vagy ne?

Az természetes, hogy nyolcadik után másik sulit választunk, de hogy elmegyünk 6 vagy 8 osztályos gimibe és otthagyjuk a régi áltsulinkat az még mindig nem általánosan elfogadott. Vagyis további fejtörést okoz a szülőknek a titkolózás is, elmondjuk a suliban vagy titkoljuk. 

Bizony sok szülőtársam mondja, hogy el kell titkolni az iskolában, - mert rossz néven veszik a tanárok, hogy a legjobb diákokat elviszik a suliból,-  titkolni kell, mert mi lesz, ha nem sikerül a felvételi és mégis ott fog maradni? És egy újabb kérdés: mennyire várható el, hogy egy 10-12 éves gyerekre ilyen terhet rójunk?

Komoly nyomás alatt vannak a szülők is, de főként a gyerekek, hiszen nagyon magas felvételi követelményeknek kell megfelelniük a tanulóknak.

Jelen helyzetben a gimnáziumok nem írathatnak saját, külön felvételi vizsgát, csak a központi, egységes írásbeli felvételit követelhetik meg a negyedikesektől, hatodikosoktól vagy épp a nyolcadikosoktól. Az egységes írásbeliket központi kulcs szerint javítják, és az eredményét minden gimnázium elfogadja. A központi felvételik 2019. január 19-én 10:00 órakor lesznek, jelentkezni pedig nem is olyan sokára kell, hiszen 2018. december 7-ig lehet ezt megtenni.

A központi felvételi legfontosabb témakörei: matematika, magyar, szövegértés, kognitív feladatok.

A kérdés továbbra is az, hogy 4., 6. után menjen vagy maradjon? Kétségkívül igaz, hogy ha csak a tanulmányi szempontot nézzük, előnyösebb, ha minél hamarabb a legjobbak között folytatja a gyerek a tanulást, de egyáltalán nem drámai, ha később csatlakozik a kinézett iskolához.

Kecskeméten is több iskola várja a „kisgimnazistákat”, akik akár 6, vagy 8 osztályt is járhatnak gimnáziumba. Már most el kell gondolkodni a 2019-es iskolaválasztáson, hiszen a felvételi előkészítők októberben indulnak.

Ezért összegyűjtöttük, hogy mikor, melyik iskolába lesznek ingyenes felvételi előkészítők.

Kecskeméti Református Gimnázium 

 • 2018. október 2-től kezdődően keddenként 14:45-től magyarból és matematikából. (6 alkalommal magyarból, 6 alkalommal matematikából).
 • Nyílt napok: 2018. november 15. csütörtök,  november 21. szerda, november 27. kedd  

Bővebben

Bányai Júlia Gimnázium 

 • Október 8-tól a nyolcosztályos gimnáziumi képzés iránt érdeklődő negyedik osztályos diákok számára 10 foglalkozásból álló ingyenes matematika előkészítő szakkör indul.  A foglalkozások hétfőnként 15–től 16 óráig (a délutáni oktatásban résztvevők számára egy csoportban 16.15-től 17.15 óráig) az iskolában lesznek.
  Jelentkezés az első foglalkozáson október 8-án 14.50-kor (illetve 16.10-kor).
 • Nyílt nap: november 12–16.  

Bővebben

Katona József Gimnázium 

 • Tehetségfejlesztő foglalkozások a Kecskeméti Katonába felvételizni kívánó hatodikos és nyolcadikos általános iskolás tanulók számára, magyar, matek, angol, német, biológia tantárgyból. 2018. október 8-tól indulnak a foglalkozások. Jelentkezni szept. 26.-tól okt.5.-ig lehet!

Bővebben

Kecskeméti Piarista Gimnázium 

 • 2018. november 6-tól ingyenes középiskolai felvételi felkészítőt indítanak matematikából valamint magyar nyelv és irodalomból. A foglalkozások kedden (1. csoport) illetve  szerdán (2. csoport) 14.30-kor kezdődnek. Az órák 2X 45 percesek. 

Bővebben

Katedra

 • Rajz felvételi előkészítő 8. osztályos diákoknak, akik grafikus képzésre szeretnének jelentkezni. Első találkozó: 2018. okt. 12. péntek 15.30 - 17.00-ig.   

Bővebben

Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola nyílt nap

 • 2018. november 13., kedd, 14:00–17:00
 • 2018. november 27., kedd, 14:00–17:00

Bolyai János Gimnázium nyílt nap 

 • 2018. november 6. 15:00

Bővebben

Nyílt napok, előkészítők (általános iskola, óvoda)

Makai Marianna - Kecsekmétimami


OLVASS TOVÁBB

 Nyolc-, hat-, vagy négy osztályosba menjen? - Kisgimnáziumba készülünk​

  Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
  Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!