Jelenlegi hely

Miért kérik el az utcán kecskeméti iskolás gyerekek telefonszámát?

Január 25-én délután nagy port kavart a Facebook-on egy aggódó apuka bejegyzése. Mint írja, a Szent Imre Általános Iskola előtt gyerekeket szólítanak le azzal a szöveggel, hogy karakteres arcokat keresnek reklámfotózás céljából. Amelyik gyereket érdekli a dolog, annak felírják a nevét és a telefonszámát. A posztja szerint az ő lánya nem adta meg az adatait, de többen igen, ezért döntött úgy, hogy figyelmezteti a többi szülőt.

A bejegyzés néhány óra leforgása alatt nagy port kavart, rengetegen hozzászóltak, főleg szülők, akik megosztották hasonló tapasztalatukat, és született néhány igazán indulatos komment is. Többen beszéltek szabálysértésről, bűncselekményről is a történtek kapcsán. 

- Karakteres arcot kellene verni az ilyeneknek. Mi az, hogy gyerekek személyes adatait kérik el? Csak szólok, hogy ez különösen védendő személyes adat (kiskorú), és az ezzel való visszaélés igen súlyos bűncselekmény. Ha mindenképp gyerekmodelleket keresnek, hirdessék az iskolában, és esetleg a szülők majd felkeresik őket - írta az egyik hozzászóló.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát is megkerestük, tőlük azt az információt kaptuk, hogy egy helyi általános iskolánál csütörtök délután valóban szülőket szólítottak meg az utcán, de ők gyerekek megállításáról nem tudnak. Kollégáik ellenőrizték a szóban forgó férfiakat, de nem találtak semmi szabályelleneset.

Elértük a szóban forgó akadémia egyik munkatársát is, aki elmondta, szeretné megnyugtatni a szülőket és lecsillapítani a kedélyeket.

- Azért a utcán megyünk oda a gyerekekhez, mert ha közösségi oldalakon keresnénk fel őket, az még aggályosabb lenne. Mindig abban a városban keressük meg a fiatalokat, ahol tudjuk, hogy nagyobb projektekre lehet majd hamarosan számítani. Mozfilm-forgatások, fotózások várnak rájuk - mondta.

Hangsúlyozta, ők nem csupán toborzással, hanem a projektbe bekapcsolódott fiatalok fejlesztésével is foglalkoznak. Ezért definiálják magukat képzési központként, nem pedig ügynökségként. A médiamunka emellett csak egy plusz szolgáltatásuk. Megtudtuk azt is, hogy a személyes találkozóra már csak a szülők jelenlétében kerülhet sor, ha a fiatal még nem múlt el 21 éves, ugyanis a külföldi produkciók esetében ez a korhatár.

Szabályellenes vagy nem? Az általunk megkérdezett jogász szerint a helyzet azért nem ennyire egyszerű. Mint elmondta, a 2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény szerint a 16. életévét be nem töltött kiskorú szülő vagy gyám hozzájárulása nélkül nem adhat ki olyan személyes adatot, mint például a neve vagy a telefonszáma. 

Forrás: hiros.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!