Jelenlegi hely

Okosabb felnőttek lesznek a tovább szoptatott gyerekekből

A hosszabb ideig szoptatott gyerekek felnőttként jobban teljesítenek az intelligenciateszteken - derült ki egy rendkívül hosszú távú, harminc évet felölelő brazil tanulmányból.

A Pelotasi Szövetségi Egyetem munkatársaként dolgozó Bernardo Lessa Horta különböző családi háttérrel bíró, 3500 csecsemő felnövését követte figyelemmel harminc éven át.

A kutató szerint vizsgálata egyedülálló betekintést nyújt a szoptatás és az intelligencia kapcsolatába, mivel az általa vizsgált populációban a szoptatás gyakorlata egyenlő arányban van jelen a különböző társadalmi osztályokban, nem csupán a gazdag és tanult emberek élnek vele.

"Ismeretes, hogy hat a szoptatás a gyerekek agyának és intelligenciájának fejlődésére, sokkal kevesebbet tudunk azonban arról, hogy ezek a hatások tartósak-e, azaz felnőtt korban is érvényesülnek-e" - írta a kutató.

A The Lancet Global Health című online szakfolyóiratban közölt tanulmány készítői ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a szoptatáson kívül még számos egyéb tényező is hatással lehet az intelligenciára, habár a mostani vizsgálatban igyekeztek kizárni az olyan elsődleges befolyásoló tényezőket, mint az anya iskolai végzettsége, a család összjövedelme és a gyermek születési súlya.

Társadalmi hovatartozástól függetlenül a vizsgált babák többségét szoptatták, néhányukat kevesebb mint egy hónapig, másokat több mint egy évig. A hosszabb ideig (akár 12 hónapig) szoptatott gyerekek felnőttként magasabb pontszámot értek el az intelligenciateszteken. Ezen kívül nagyobb valószínűséggel volt magasabb a fizetésük, és rendelkeztek magasabb iskolai végzettséggel.

Horta szerint az anyatejnek azért lehet ez a jótékony hatása, mert jó forrása a hosszú láncú, telített zsírsavaknak, amelyek alapvető fontosságúak az agy fejlődésében. Más szakértők szerint azonban a mostani tanulmány eredményei ezt nem erősítik meg, és további kutatásokra van szükség a szoptatás és az intelligencia közötti lehetséges kapcsolat feltárásához - adta hírül a BBC News.

 

Forrás: MTI

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni, anélkül hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére