Jelenlegi hely

Szénhidrát – energiát nyerünk, vagy zsírrá alakítjuk?

A szénhidrátok anyagcseréjét hormonok szabályozzák. Az étkezések alkalmával bevitt szénhidrátot az emésztőrendszer bontja le építőköveire, majd a véráramba kerül. A véráramban a cukor egyszerű cukor formájában van jelen, ezt nevezik vércukornak. A vér segítségével jut el a cukor a sejtekhez.

A sejtek a cukrot ugyanakkor nem képesek „csak úgy” felvenni, ehhez szükség van egy hormonra, az inzulinra és az inzulinreceptoraikra. Az inzulint a hasnyálmirigy speciális sejtjei termelik, a megemelkedő vércukorszint hatására termelődik és kerül a véráramba. Eljutva a sejtekhez a receptorokhoz kötődnek és így segítik a cukor beépülését a sejtekbe, így jut energiához a sejt . A vércukorszint tehát szabályozva van az inzulin által…..DE…

... amikor magas szénhidrát és alacsony zsír és fehérje tartalmú ételt fogyasztunk el, vagy nassolgatunk napközben a vérben az inzulinszint magas marad ami miatt a sejtek inzulinreceptorai is állandó készültségben vannak. Egy idő múlva a sejtek ezt megunják és behúzzák a receptoraikat, a cukor nem tud bejutni a sejtekbe, relatíve a sejtek éhezni fognak. Az inzulin fokozni fogja a vércukor glikogénné alakítását a májban, viszont ha ez a raktár megtelik, akkor a felesleges cukrot zsírrá alakítja. Gyakorlatilag nagyon könnyen kialakulnak a makacs zsírpárnák, ha nem figyelünk!

Az alábbiakban próbálok egy kis segítséget nyújtani ahhoz, hogy ha már szénhidrátokról van szó, melyiket is válasszuk:

  1. egészséges szénhidrátok:

Részesítsd előnyben a zöld leveles (spenót, sóska, zellerszár, petrezselyem, rukkola) és egyéb zöld, illetve élénk színű, friss és idény jellegű, elsősorban megbízható, helyi forrásoktól beszerezhető zöldségeket. Pl.: hagymafélék, gyökérzöldségek, káposztafélék, stb.

Gyümölcsöket mértékkel és anyagcsere profilodnak megfelelően válassz! Itt is érvényes, hogy csak az idénygyümölcsöket részesítsd előnyben és kerüld a primőr, hosszan utaztatott fajtákat.

  1. egészségtelen szénhidrátok:

A magas glikémiás indexű és magas glikémiás terhelésű (magas inzulin igényű) élelmiszerek. Ide tartozik a legtöbb gabonaféle, a burgonya (burgonyakeményítő is), egyszerű cukrok, édességek, csokik, kekszek, szörpök, keményítő kivonatok (juharszirup, maltodextrin), magas fruktóz tartalmú készítmények. Annál rosszabb egy élelmiszer minél jobban fel van dolgozva és finomítva. Lehetőleg kerüld a mesterséges édesítőszereket és a cukorpótlókat is.

A következő cikk a legfőbb mumusnak kikiáltott zsírokról fog szólni.

Kaczur Beatrix
Személyi edző és funkcionális táplálkozási tanácsadó

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.
Ugrás az oldal tetejére