Jelenlegi hely

A leggyorsabb otthoni fánk

Ez az isteni, kipróbált túrós fánk, hosszas kelesztés és a formázás nélkül készül, elég csak az alapanyagokat összekeverni. Így méltán tarthat számot a leggyorsabban elkészülő fánk díjára. Ha egyszer kiosztanak egy ilyen díjat.

Tudjuk, hogy mindennek ára van. Ebből az adagból kb. 50 kisebb daran jön ki, egy kalóriatartalma kb. 115 kcal. 

Ezek ellenére mégis finom puha, a túró és a burgonya miatt nem nehezül el az olajtól, frissen kell sütni és persze sárgabaracklekvárral a legfinomabb! Mivel szaggatás közben az olajba kerülő tésztadarabkának vékony kis „farkincája” marad, nagymamám egérkének is hívta.

Sajnos saját fotóval nem tudom illusztrálni a receptem, nincs az az anyuka aki gyorsabban fotózna, mint ahogy esznek a gyerekeim.

Hozzávalók:

  • 25 dkg főtt burgonya
  • 4 dkg vaj
  • 25 dkg krémes túró
  • 20 dkg liszt
  • 3 kk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 3 egész tojás
  • 10 dkg kristály cukor
  • 1 cs vaníliás cukor

Elkészítés

A még meleg, de nem forró főtt burgonyát krumplinyomóval összetörjük, hozzátörjük a vajat és a túrót is. Ha túl darabos a túrónk, előtte érdemes pl. egy botturmix-al kicsit homogenizálni.

A tojást fehéredésig keverjük a cukrokkal, majd hozzákeverjük a krumplis-túrós alapunkba.

A lisztbe belekeverjük a sütőport, a sót, és azt is hozzádolgozzuk a már tojásos-krumplis masszához.

Sütés

A fánkok sütése külön odafigyelést igényel, kényes munka, külön fejezetet érdemel a recept ismertetésénél. Magas falú, jó hőtartású edénybe olajat melegítünk, és kanállal diónyi galuskákat szaggatunk bele. Alacsony hőfokon, 3-5 perc alatt aranybarnára sülnek. Sülés közben megdagadnak, ne szaggassunk túl sokat egyszerre. Sülés közben meg is kell egyszer forgatni őket.

Papírra szedve felitatjuk róluk az olajat, és hűlni hagyjuk.

Savanykás gyümölcslekvárt kis rummal, cukorral, citromlével összeforralunk, ha kihűlt, ebbe márthatjuk a fánkokat.

Ha kicsit variálni szeretnétek, lehet belekeverni kis áztatással megpuhított, apróra vágott szárított áfonyát, meggyet, vagy más savanykás bogyósokat.

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Itt a Veganuár, Te tudod mi az?

Itt a Veganuár, Te tudod mi az?

Ne nevess ki, bizonyára tájékozottabb vagy nálam. Azt hittem sokáig, hogy a Veganuár kifejezés egy, a média által kitalált frappáns elnevezés a diétás januári étkezésre. Míg ki nem derült számomra, hogy egy levédett kifejezés és egy mozgalom.
Télen is kertészkedhetünk? Friss saláták egy virágládából!

Télen is kertészkedhetünk? Friss saláták egy virágládából!

Naná, hogy télen is ehetünk friss salátát! Nem is egy növény kedveli a hűvös időt, ha van egy jó ablakpárkányod van teraszod, kertészkedj!
Az én gyerekem okosabb? Hogyan hat a gyerekekre a más gyerekekkel való összehasonlítás?

Az én gyerekem okosabb? Hogyan hat a gyerekekre más gyerekekkel való összehasonlítás?

Milyen hatással van a gyerekek önbizalmára, ha állandóan másokhoz hasonlítjuk őket? Ha szülőként te is feltetted már magadnak ezt a kérdést, ez a cikk segít megérteni, mit tehetsz gyermekeid egészséges önértékeléséért. - Szalai - Lászlók Kitti pszichopedagógus és tanulásban akadályozottak szakos mesterfokozatú gyógypedagógus, az AStOP – Auditív- Stresszt Oldó program szakértője, a ” Játszva olvass! ” megálmodója és megalkotója írása.
Miért vízkeresztkor szedjük le a karácsonyfát?

Miért vízkeresztkor szedjük le a karácsonyfát?

A hagyomány szerint a karácsonyi időszak lezárásának napja vízkereszt, január 6-a. Ekkor búcsúzunk az ünnepi díszbe öltöztetett fától. De miért éppen ezen a napon szokás leszedni a karácsonyfát? A válasz a keresztény ünnepkörben, a népi hagyományokban és az új kezdet szimbolikájában rejlik.
Ugrás az oldal tetejére