Jelenlegi hely

Hogyan neveljünk fiúkat? Avagy miért neveljük őket másként!

Emlékszem, amikor megtudtam, hogy fiú. Napokig álltam szótlanul. Nem voltam kétségbeesve, de újra kellett programoznom magamat. Fiús anya leszek. Pár nap múlva eltettem a rózsaszín kendőt, az első promóciós babaholminkat, és beleálltam. Fiús anya leszek! De hogyan?

Hogyan neveljünk kisfiút? Mi az, ami a fiúk nevelése során a legfontosabb?

Akkor még nem sejtettem, hogy egy nap anya-fia coachként és három kisfiú pedagógus édesanyjaként teszem fel majd ugyanezt a kérdést. - Czap Villő anya-fia coach írása.

A fiúk nevelése társadalmi kérdés

Szuperférfias civilizációnk meghatározó problémája, hogy a férfiak és a fiúk nincsenek integrálva a saját életükbe.

Fogalmunk sincs róla, hogyan neveljünk olyan fiúkat, akik minden szerepelvárásnak megfelelnek: legyenek gondoskodók, gyengédek, beszéljenek az érzéseikről, de legyenek férfiasan kemények, versengők, határozottak. Mindeközben nem adunk a kezükbe eszközöket, csak elvárásokat. Nem segítünk nekik, csak nyomasztunk.

Csodálkozunk hát, ha agyonfrusztrált, komplexusos, hatalommániás férfiak irányítják a bolygónkat?

A fiúk nevelése valójában feminizmus

A feminizmus eddig csupán látszategyenlőséget hozott egy nagyon rövid idejében az emberiségtörténetnek, miközben a gyökérproblémát nem oldotta meg. A nyugati kultúrában is csak addig működik, amíg a férfiak uralta piacgazdaságnak érdekében áll.

Lehetsz nő, lehetsz női vezető, de csak addig, amíg úgy működsz, mint egy férfi. Ahelyett, hogy a férfiasság kiteljesedhetne a versengő mellett a gondoskodó személyiségjegyekkel, a női gondoskodást hajtja igájába a kapitalizmus.

Amíg azonban ez így marad, nem várhatunk valódi klímatudatosságot, sem társadalmi egyenlőséget, sem igazságos elosztást. Épp ezért ezt a macsó hímsovinizmust kell célbavenni, méghozzá a saját fegyverünkkel: a neveléssel.

Férfiak és nők, apák és anyák, elhivatott tanárok, politikusok, bolti eladók, influenszerek, nekünk kell segítenünk a példánkkal a fiainkat, hogy kiteljesedhessenek férfiként!

Mindezt persze még nem tudtam, amikor kiléptem az ultrahangról, kezemben a fiamról készült első sztárfotóval.

A kiegyensúlyozott kisfiú a kiegyensúlyozott anyánál kezdődik

Amit tudtam, hogy mást akarok adni, mint amit kaptam. Még nem fogalmazódott meg bennem, hiszen épphogy átléptem a felnőttkor küszöbét. Tele voltam hiedemekkel, magasra tett elvárásokkal, tiltásokkal és parancsokkal.

Mindez gúzsba kötött, és sok-sok álmatlan éjszakát okozott. Hogyan adjak mást, ha még azt sem tudom, mi az, ami nekem kell?

Hogyan mondjam el neked?

Ami egy fiút fiúvá tesz, az a férfi nemi hormoncsomag, amely valamikor a magzati kor elején elönti a kis embriót. Egészen addig nincs különbség a két nem fejlődése közt, amíg Mr.Tesztoszteron&Co. meg nem jelenik és el nem önti a pici babapalánta testét. Innentől lesz igazán izgalmas a fejlődés!

Hiszen a nemi hormonok felelősek azért, hogy a fiúknak fejlettebb a téri és analitikus gondolkodása, de nehezebben, lassabban és visszafogottabban fejlődnek a nyelvi területek.

Érzékenyebb az idegrendszerük, ráadásul lassabban is érik, ezért fogékonyabbak a környezeti stresszre, a büntetésre, megalázásra, elutasításra.

Hajlamosabbak az agresszióra, amely növeli a készségüket a kihívásokra és versengésre, de kevésbé empatikusak. Hogyan várhatjuk el, hogy tapintatosak, érzékenyek, gondoskodók és együttműködők legyenek, ha mindezt ők sem tapasztalják?

Kapcsolatban - örökre és felbonthatatlanul

A biztonságosan kötődő gyerekek ellenállóbbak, jobban szabályozzák az érzelmeiket, kreatívabbak, könnyebben kapcsolódnak. Miközben azonban mindezt elvárjuk a férfiaktól, tanulmányok sora mutat rá, hogy a pici fiúbabák kevesebb érintést kapnak, a kisfiúkat többet büntetik, az iskolás fiúkat gyakrabban szégyenítik meg, ráadásul a testi fenyítést is gyakrabban alkalmazzák rajtuk.

A fiúk nevelése nem sétagalopp: rengeteg minket is frusztráló, fejtörést okozó, ősz hajszálakat hozó pillanatnak tesznek bennünket ki.

Ugyanakkor soha nem szabad elfelejtenünk, hogy mi vagyunk számukra a biztonságos világ. Folytonosan törekednünk kell arra, hogy mégha meg is sérül ez a burok, mindig visszatérjünk, bocsánatot kérjünk, kiengesztelődjünk és újrakezdjük.

Érintéssel, szavakkal, szemkontaktussal, minőségi idővel. Másként miért is éreznék biztonságban magukat?

Kihívások és kaland - a fiúk nevelésének két alappillére

A legtöbb kisfiúnak 10 éves koráig végeláthatatlan fejlett finommotorikát igénylő feladatot kell végrehajtania, mindezt versenyben a nyelvileg is sokkal fejlettebb kislányokkal. 

A számukra valódi kihívást jelentő feladatok mindeközben szabadidős tevékenységgé silányulnak: a versenyfutás, sziklamászás, rókacsapda-építés, katapultkészítés. Csodálkozunk, hogy halálra unva magukat olyan gyorsan beszippantja őket a virtuális világ megannyi hamis kihívása?

Közösségben

A fiúkat végtelenül vonzzák a hierarchikus rendszerek. Életük folyton annak a feszültségében telik, hol találják meg magukat a ranglétrán, a hatalomban, a szervezetben. Ez nem valami elfuserált komplexuskiélés, hanem a falkában való biztonság meglelésének igénye.  Szükségük van olyan közösségekre, ahol egy idősebb és egészséges személyiségű mentor segítségével kiharcolhatják a helyüket. Ahol a falka vigyáz rájuk, de elvárja a lojalitást és a gondoskodást is.

Másként az egész világ lesz a falka, amelyben a legmagasabb pozíciókért vívott küzdelemben elveszik a személyiség és a gondoskodás kritériuma.

A fiúk nevelése egy összetett és izgalmas kaland. Sok a hibalehetőség, de a jó hír, hogy minden hibából lehet épülni is. Az elkövetkező hetekben igyekszem körüljárni olyan témákat, amelyek fejtörést okoznak akár újdonsült, akár már gyakorló fiús anyuka vagy.

Mindenekelőtt azonban szeretném, ha tudnád: bármilyen elmélet és gyakorlat is válik be másnak, nem biztos, hogy mindez neked is a tökéletes eszköz. A posztmodern, nyugati gyereknevelés egy hatalmas kihívás: egy alapjaiban megváltozott társadalomban kell tesztelnünk sokezer éves bölcsességek és gyakorlatok működését. Ez egyszerre frusztráló és felszabadító: végsősoron ugyanis csak az számít, kapcsolódunk-e igazán a fiunkkal.

Czap Villő
anya-fia coach
life coach, pedagógus, kommunikációs szakember és három fiú édesanyja
anya-fia.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Mire jó a családi kiruccanás?

Mire jó a családi kiruccanás?

Pihenünk, szórakozunk, felfrissülünk, új élményeket szerzünk. Emlékeket gyűjtünk, együtt van a család. De mire tanít még az utazás?
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Ugrás az oldal tetejére