Jelenlegi hely

Miért hazudik a gyerek?

Bizonyára találkoztál már olyan szülővel, aki meglepődve tette fel a kérdést: Miért hazudik ez a gyerek? Amikor ezt kérdezik, akkor ezzel arra célozgatnak, hogy valami baj van a gyerekkel. Van különbség aközött, hogy néha füllent a gyerek vagy ha állandóan hazudozik, de ezek alapja hasonló. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.

Nem úgy kezdődött az élete, hogy füllentett. Bármi is történt, arról az igazat mondta – egy darabig. Mikor kezdett füllenteni? Amikor tapasztalta, hogy ha igazat mond, akkor azután általában büntetést kap. Minél többször történik ez vele, annál hamarabb válhat hazudós gyerekké.

Miért hazudik a gyerek?

Nem azért hazudik a gyerek, mert rossz, hanem azért, hogy elkerülje a büntetést.

Ráadásul szomorúan tapasztalja, hogy minél többet hazudik, ez mégis egyre kevésbé „menti meg” őt. Egyre inkább átlátnak rajta. A hazudós gyerek problémájára nem az újabb és újabb büntetés a megoldás, hanem az, hogy lehetőséget kínálunk számára helyrehozni véletlen vagy szándékos ballépéseit.

A helyrehozatal technikája

Ezzel a lépéssorozattal 6 éves gyereknél körülbelül 2 hét alatt, 10 évesnél 1 hónap alatt helyreállítható a gyerek őszintesége. A helyreállítás ezen időszakában különösen mellőzni kell a szülő részéről az ingerült, hibáztató, számonkérő hangnemet. Természetesen nem arról van szó, hogy a gyerek ilyenkor dicséretet érdemelne. Mindössze hamarabb helyreáll nála az igazság vállalásának képessége, ha közben nem vonják meg tőle a szeretetet.

Amikor nyilvánvalóvá válik, hogy a gyerek „rossz fát tett a tűzre”, akkor a lépések a következők:

  • Győződj meg arról, hogy érti-e, mi volt helytelen abban, amit csinált.
  • Kérdezd meg tőle, mivel szeretné helyrehozni.
  • Fogadd el a javaslatát, és várd el tőle, hogy tegye azt.
  • Biztosits számára elegendő időt arra, hogy jóvátegye.
  • Ellenőrizd, hogy megtette, amit ígért.
  • Köszönd meg neki, hogy jóvátette a dolgot.

Az a gyerek, akit nem büntetnek akkor, amikor bevall egy általa elkövetett hibát, az őszinte maradhat vagy újra őszintévé válhat.

Nem született hazudósnak

Az a szülő, aki tisztában van azzal, hogy miért hazudik a gyerek, annak lehetősége van arra, hogy akár az előbbi, akár más módokon helyreállítsa a gyerek őszinteségét. Aki igy tesz, az visszaadja a gyereknek saját jóságába vetett bizalmát. Ezzel több boldogság hoz létre a gyerek, a szülő és a teljes család számára is. Amúgy van még egy oka annak, ha hazudik, de erről majd legközelebb.

Novák Ferenc
pedagógiai viselkedéskutató
gyerekneveles.hu

Kapcsolódó cikkek:

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére