Jelenlegi hely

Böde-Harkai Csilla - hogyan használjuk sokszínű népi kultúránkat

Név: Böde-Harkai Csilla
Született: Kecskemét, 1990.04.17.
Csillagjegy: kos

Család: házas, két gyermek
Tevékenység: mesterokleveles néptáncpedagógus, Kecskemét Táncegyüttes – művészeti asszisztens, néptánc tanítás minden korosztálynak; Csimota ölbéli népi játékok
Kapcsolat: e-mail: harkai.csilla@gmail.com  I  tel: 06-30-573-9972  I  web:  www.kecskemettanc.hu

Mesélj magadról, mivel foglalkozol?

Néptáncpedagógusként tevékenykedem főállásban, és egyéni vállalkozóként is. Igazi szerelem munka ez, főként, hogy a szintén szakmabeli férjemmel űzhetem. Két kislányunk van, akiket mindennapos zene, énekszó, mondókázás, játék vesz körül. Kisiskolás korom óta a Kecskemét Táncegyütteshez tartozom, ahol 12 éve néptáncot tanítok, 8 éve pedig művészeti asszisztensi feladatokat látok el.

Szó szerint minden korosztályt volt már szerencsém tanítani, a csecsemőktől a nyugdíjasokig. Mindet nagyon szeretem, viszont az évek során körvonalazódott, hogy a legkedvesebb számomra a bölcsődés, óvodás korú gyermekek megszólítása, így indult útjára a Táncegyüttes keretein belül a Csimota ölbeli népi játékos foglalkozás 2012-ben.

Hogyan kapcsolódsz a Születésünnephez és miért fontos ez számodra?

Egykori néptáncos társam, Kovács-Dandi Csilla felhívására csatlakoztunk a Kecskemét Táncegyüttessel, eleinte az óvodásoknak szóló néptáncfoglalkozásainkkal, majd a Csimota ölbeli népi játékokat is bevontuk, látva, hogy mennyi édesanya szeretne minőségi időt tölteni, jól játszani gyermekével. Fontos számunkra, hogy megismerkedjenek népi kultúránkkal, és megtapasztalják, hogy mennyi mindennel gazdagodik az, aki néptáncol.

Mi az, amiben segíteni tudod a kismamákat, anyukákat?

Biztosan mindannyiunk emlékei közt megbújik a “Csíp-csíp, csóka”, a “Zsipp-zsupp, kenderzsupp”, vagy akár a “Hóc-hóc katona” dallama, szövege. Mikor pedig édesanyává, édesapává válunk, ösztönösen előjönnek ezek az emlékek a babánkkal való játék során, melyet mindkettőnknek jól esik minél szorosabb testi kontaktusban megtenni.

Ám sok esetben a játékcselekmény már nem társul ezekhez a szövegekhez, dallamokhoz, és elég szegényes az eszközkészletünk, játékrepertoárunk.

Abban szeretnék utat mutatni a szülőknek, hogy miként használhatjuk a sokszínű népi kultúránkat, ölbéli népi játékainkat egészen a születés pillanatától a gyermekeink nyugodt, kiegyensúlyozott, fejlődése, vidám cseperedése érdekében, “józan paraszti ésszel”, valamint hogyan bővíthetjük saját játéktárunkat, hogy bárhol, bármikor izgalmas élményt tudjunk nyújtani gyermekeinknek (“kütyümentesen”).

+1 Mi az, amit sokan nem tudnak rólad?

Kodály Iskolásként 12 éven keresztül foglalkoztam zenével (hegedű, magánéneklés, kóruséneklés), aminek (és a néptáncnak) köszönhetően beutazhattam a fél világot. 15 évesen egyedüli magyarként képviseltem az országunkat Kínában 2 hétig, egy művészeti iskolában (EU-China Arts Summer School).

Rendszeres programjaim/szolgáltatásaim:

Csimota ölbéli népi játék foglalkozások minden kedden 10 órától a Hírös Agórában!

A Kodály Zoltán-díjas, többszörösen Kiválóan Minősült, és még számos elismeréssel rendelkező Kecskemét Táncegyüttes 2022/2023-as tanévre vonatkozó órarendjét, programjait augusztus végén már megtalálhatjátok a www.kecskemettanc.hu -n, vagy Facebook-on, a Kecskemét Táncegyüttes – Kecskemet Folkdance Ensemble oldalon!

Szeretettel ajánlom az óvodás korosztályt megszólító Lurkó, Nagylurkó néptánc óráinkat is, valamint nagyobb testvéreknek, felnőtteknek való csoportjainkat, táncházainkat, előadásainkat, egyéb programjainkat!

 

 

ÉLMÉNY – KÖZÖSSÉG – SZERETET - ÖRÖKSÉG

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Mire jó a családi kiruccanás?

Mire jó a családi kiruccanás?

Pihenünk, szórakozunk, felfrissülünk, új élményeket szerzünk. Emlékeket gyűjtünk, együtt van a család. De mire tanít még az utazás?
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Ugrás az oldal tetejére