Jelenlegi hely

Cukkinis lecsó - egyre népszerűbb változat

Cukkinis lecsó: nálunk is egyre kedveltebb lett. Közrejátszik ebben az is, hogy mostanában nagyon sok cukkini terem a kiskertekben, a lecsóba is jut belőle.

Cukkinis lecsó készítése

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 kg zöldpaprika (tisztítva 0,6 kg)
  • 0,5 kg cukkini (2 db kicsi)
  • 0,5 kg paradicsom
  • 2 db közepes hagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 szál bazsalikom
  • 10 dkg szalonna (vagy 1 evőkanál sertészsír)
  • 1 evőkanál piros fűszerpaprika
  • 1 db csípős paprika (nem feltétlenül szükséges)
  • 1 teáskanál só

Megjegyzések:

  • A hozzávalók arányát nem kell szigorúan betartani – nem is lehet, hiszen inkább darabra válogatjuk össze a lecsónak valót.
  • A klasszikus arány a 3:2:1 (3 rész zöldpaprika, 2 rész paradicsom, 1 rész hagyma), de ettől ízlés szerint el lehet térni, hiszen van, aki több paprikával, van, aki több paradicsommal szereti. Szóval: ahány ház, annyi szokás. A cukkini mennyiségét is lehet tetszőlegesre választani.
  • Ha nincs zöldfűszer, használj szárítottat.
  • A lecsót gazdagíthatod karikára vágott kolbásszal, debrecenivel, virslivel.

Előkészítés

  • A zöldpaprikát, paradicsomot és cukkinit, zöldfűszereket megmosod.
  • A zöldpaprika csumáját eltávolítod, karikákra vágod.
  • A paradicsomot karikákra vágod. (Ha kényes vagy rá, a szeletelés előtt mártsd egy-két percre forró vízbe és húzd le a héját.)
  • A cukkinit – ha már öregebb – meghámozod és kockákra vágod. (A zsenge cukkini héját nem kell eltávolítani, mert még színesíti is az ételt.)
  • A hagymát megtisztítod, félbe, majd félkarikákra vágod.
  • A szalonnát kockákra vágod.A zöldfűszereket felaprítod.


A cukkinis lecsó elkészítése

  • A szalonnát egy nagyobb lábasban kiolvasztod.

  • Megpárolod rajta a hagymát.

  • Ráteszed a piros fűszerpaprikát, összekevered, majd beleteszed a paradicsom harmad részét, hogy engedjen egy kis levet.

  • Ráteszed a karikákra vágott zöldpaprikát és csípős paprikát is. Lefeded és fedő alatt párolod 10 percig, hogy egy kicsit puhuljon (nehezebben fő meg, mint a paradicsom és a cukkini).

  • Hozzáadod a cukkinit és paradicsomot. Megsózod.

  • Összekevered.

  • Addig párolod (most már fedő nélkül), míg minden puha lesz). Ez hozzávetőlegesen negyed óra, de függ a zöldségek fajtájától, állapotától.
  • Ha gazdagítani szeretnéd, a karikára vágott húskészítményt a főzés vége előtt 5 perccel add az ételhez – a felaprított zöld fűszerekkel együtt.
  • Amikor minden megfelelően puha, a cukkinis lecsó elkészült.

Tálalás

Egy szelet friss kenyérrel tálalhatod – és lehet, hogy kanál kell hozzá, mert elég sok leve lesz.

 

Ha érdekel a lecsó eltevése és a cukkinis lecsó eltevése, az oldalamon találod.


Háztartás Ma: http://www.haztartas-ma.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan ünnepelhetitek meg a hóemberek világnapját?

Hogyan ünnepelhetitek meg a hóemberek világnapját?

A hóemberek világnapját január 18-án ünnepelhetjük, és ez kiváló alkalom arra, hogy kreatívan és vidáman töltsük el a napot. Íme néhány ötlet, hogyan lehet ezt a napot emlékezetessé tenni:
Ünnepeld Te is a hóemberek világnapját!

Ünnepeld Te is a hóemberek világnapját!

A hóemberek világnapját január 18-án ünneplik. Azért esett erre a napra a választás, mert a 18-as szám vizuálisan emlékeztet egy hóember formájára: a "1" a kezében lévő seprűre, a "8" pedig a két hógolyóból álló testére.
Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Tudom hihetetlen, hogy én ennyire félek tőle…, persze, mert te tudod, hogy nem bánt, látod, hogy szép és színes, és fel is készülsz rá, de én nem! Én minden felkészülés nélkül kapom ezeket a hangokat, amire nem úgy reagálok, mint egy ember, hanem szaladok… hogy hová? Nem tudom!
Szilveszteri kényeztetés: házi likőrök egyszerűen

Szilveszteri kényeztetés: házi likőrök egyszerűen

Az ünnepi időszak tökéletes alkalom arra, hogy különleges finomságokkal lepjük meg magunkat és szeretteinket. Mi lehetne jobb, mint egy saját készítésű likőr, ami egyszerre melengeti a szívet és csempész egy kis luxust a mindennapokba? Négy egyszerű, de ínycsiklandó receptet hoztunk, amelyek garantáltan feldobják a szilvesztert – akár egy vidám összejövetel, akár egy meghitt, kanapén töltött este a terv.
Ugrás az oldal tetejére