Jelenlegi hely

Megegyük vagy kidobjuk? – avagy a nagy ételdilemma

Az élelmiszerek fogyaszthatósági idejét ugyan feltüntetik a csomagolásokon, előfordulhat, hogy már a lejárati dátum előtt minőségromlást tapasztalunk. De mi kerülhet még a hasunkba, és mi az, amit ki kell dobnunk?

Az élelmiszerek eltarthatósága, romlandósága és a csomagoláson jelzett dátumok örök bizonytalanságot hagynak bennünk. Az esetek nagy részében fogalmunk sincs, hogy valójában mi jelzi, hogy a hűtőben több napja tárolt sajt, a hús és zöldség még fogyasztható-e? Sajnos sok élelmiszer egyszerűen a szemétbe kerül, a túl szigorú minőségi előírások, a közeli lejárat vagy éppen a felelőtlen vásárlás következtében. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) adatai szerint Magyarországon évente hozzávetőlegesen kétmillió tonna kidobott élelmiszerről van szó, világszerte pedig az összes megtermelt élelmiszer egyharmadára becsülik a kidobott mennyiséget – ami körülbelül 1,3-1,5 milliárd tonna.

A címkék rejtelmei

Az előre csomagolt élelmiszereken kétféle jelöléssel találkozhatunk. Az egyik a minőségét megőrzi, a másik a fogyasztható. A fogyasztható feliratot jellemzően a mikrobiológiai szempontból gyorsan romló, hűtőtárolást (0-10 ⁰C fokot) igénylő élelmiszerek esetén találjuk a csomagoláson. A megjelölt felhasználhatósági dátum után fogyasztásuk kockázatos lehet, veszélyt jelenthet az egészségre még akkor is, ha esetleg nincsenek látható romlási jelek. A minőségét megőrzi felirat a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található dátum. Ez azt az időtartamot mutatja meg, ameddig elvárhatjuk, hogy a gyártó által garantált minőséget, azaz például ízt, illatot, színt vagy állagot nyújtja. Az adott dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszthetnek, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy nem fogyaszthatók. Ilyen jelölést találunk jellemzően a konzerveken, kekszeken és a szárított vagy gyorsfagyasztott élelmiszereken. Ezeket a dátumokat a gyártók állapítják meg, akik általában óvatosak a lejárati idő tekintetében, hiszen ez egyben a felelősségre vonásuk időbeli korlátját is jelenti.

Forrás: csaladhalo.hu

A teljes cikk továbbolvasásához kattints ide!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan ünnepelhetitek meg a hóemberek világnapját?

Hogyan ünnepelhetitek meg a hóemberek világnapját?

A hóemberek világnapját január 18-án ünnepelhetjük, és ez kiváló alkalom arra, hogy kreatívan és vidáman töltsük el a napot. Íme néhány ötlet, hogyan lehet ezt a napot emlékezetessé tenni:
Ünnepeld Te is a hóemberek világnapját!

Ünnepeld Te is a hóemberek világnapját!

A hóemberek világnapját január 18-án ünneplik. Azért esett erre a napra a választás, mert a 18-as szám vizuálisan emlékeztet egy hóember formájára: a "1" a kezében lévő seprűre, a "8" pedig a két hógolyóból álló testére.
Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Tudom hihetetlen, hogy én ennyire félek tőle…, persze, mert te tudod, hogy nem bánt, látod, hogy szép és színes, és fel is készülsz rá, de én nem! Én minden felkészülés nélkül kapom ezeket a hangokat, amire nem úgy reagálok, mint egy ember, hanem szaladok… hogy hová? Nem tudom!
Szilveszteri kényeztetés: házi likőrök egyszerűen

Szilveszteri kényeztetés: házi likőrök egyszerűen

Az ünnepi időszak tökéletes alkalom arra, hogy különleges finomságokkal lepjük meg magunkat és szeretteinket. Mi lehetne jobb, mint egy saját készítésű likőr, ami egyszerre melengeti a szívet és csempész egy kis luxust a mindennapokba? Négy egyszerű, de ínycsiklandó receptet hoztunk, amelyek garantáltan feldobják a szilvesztert – akár egy vidám összejövetel, akár egy meghitt, kanapén töltött este a terv.
Ugrás az oldal tetejére