Hozzávalók:
- 
1 kg orange, más néven kanadai sütőtök
 - 
2 fej közepes vöröshagyma
 - 
3-4 gerezd fokhagyma
 - 
2-3 evőkanál vaj vagy olívaolaj
 - 
1 liter alaplé
 - 
2 dl tejszín
 - 
só, bors, curry (elhagyható, ha nem szereted a csípős, pikáns ízeket) ízlés szerint, vagy rakhatsz bele őrölt szerecsendiót is
 

Így készítem:
- 
A tököt feldarabolom, a magokat kanállal kikaparom, majd sütőben megsütöm (200 fokos sütőben kb. 40-50 perc alatt kész is lesz). Más ízvilágot kapsz, ha sütés helyett apró kockákra vágod a megpucolt tököt.
 - 
A vöröshagymákat megtisztítom és kockára vágom, míg a fokhagymát szeletelem (nem túl vékonyra, mert akkor a pirításnál megéghet).
 - 
A vajat/olajt felforrósítom, beleteszem a vöröshagymát, fokhagymát és üvegesre párolom, majd hozzáadom a tököt.
 - 
Felöntöm az alaplével. Ha felmelegedett, botmixerrel pürésítem.
 - 
Hozzáadom a tejszínt, végül ízlés szerint fűszerezem.
 
Tálaláshoz ajánlom:
- 
Tökmagolaj.
 - 
Pirított kenyérkockák vagy sajttal megszórt pirítós.
 - 
Szalonnapörc vagy olajon megfutatott baconszeletek.
 - 
Serpenyőben pirított tökmag (ne használj zsiradékot).
 - 
Parmezán sajt.
 
+ 1 tipp: Ha van tejérzékeny a családodban, használj kókusztejszínt. Érdemes kipróbálnod akkor is, ha különleges ízre vágysz.
Dr. Regősné Oláh Zsanett, Szegedimami
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges
 
                    








