Jelenlegi hely

Megnyitott az új Helen Doron English oktatóközpont Kecskeméten, avagy játék, élmény, nyelvtudás

Csörsz Édua, édesanya, kommunikációs szakember és a szeptemberben nyitott Helen Doron English új kecskeméti oktatóközpontjának tulajdonosa és vezetője. Nemcsak új tulajdonosi és oktatói váltás következett be, de megújult helyszínen is várják a gyerekeket, és a Helen Doron tanítási módszer 35 éves tapasztalata és tudása alapján teljes szemléletváltás is történt. Ennek apropóján szeretném bemutatni Nektek Éduát, és az új, kecskeméti Helen Doron oktatóközpontot. - Makai Marianna riportja.

Kmami: Miért pont nyelviskola, és hogy hogy pont a Helen Doron?

Cs. Édua: Régóta ismerem a Helen Doron módszert, a szegeden folyatott egyetemi tanulmányaim során mindig nagy érdeklődést szenteltem a nyelvelsajátítás és az elméleti kommunikáció területének, mindig is érdekelt, hogy "hogyan látjuk több nyelven a világot". Amikor az alig kétéves kisfiammal egy másik város oktatóközpontjában elkezdtük az "It's a baby dragon" totyogósoknak szóló tanfolyamot első kézből tapasztalhattam meg ennek a módszernek a jótékony és sokrétű működését, már biztos voltam benne, hogy ezen az úton fogjuk folytatni a kisfiam nyelvelsajátításának támogatását.

Aztán úgy hozta a sors, hogy pár éve Kecskemétre költöztünk a családommal, sokáig kerestem itt a helyemet, majd álmodtam egy nagyot és szeptembertől már a saját nyelviskolámat kezdtem el vezetni Kecskemét szívében. Hogy miért? Mert szeretnék közösséget építeni, értéket közvetíteni és segíteni a fiatalabb generációnak nyitni a világ felé, amihez a magabiztos nyelvismeret és kommunikáció elengedhetetlen.

Említetted, hogy új oktatók is vannak, kicsit mesélnél róluk?

Jelenleg két Helen Doron oktató foglalkozik a hozzánk járó gyerekekkel: Rodenbücher Anita és Sikár Jázmin, akiknek természetesen nagyon hálás vagyok a munkájáért. Mindketten hivatásos Helen Doron oktatók, kiválóan beszélnek angolul, gyönyörűen bánnak a gyerekekkel és szerencsére nyitottak az elképzeléseimre. Számomra nagyon fontos az oktatók személye, mindig hangsúlyozom a szülőknek is, hogy a módszerünk alapja a szülő-gyerek-oktató háromszög, hiszen ez egy közös munka, ahol mindenkinek megvan a maga feladata, jó csapatmunkával pedig kiváló eredményeket lehet elérni.

A kis csoportban zajló óráikon minden gyermeket be tudunk vonni a feladatokba, az oktatók teljes figyelmükkel fordulnak feléjük és sok gyakorlási lehetőséget biztosítanak az élő beszédre.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha minden iskolában, és nagyon sok oviban van angol oktatás, akkor miért van szükség ilyesféle alternatív metódusokra, mint a Helen Doron, és mivel tud többet adni?

Mert tisztában vagyunk vele, hogy minden szülőnek fontos a gyermeke jövője és azt is tudjuk, hogy az egyik legértékesebb, amit adhatunk nekik, az – a világon legtöbbek által beszélt – angol nyelv ismerete. Minél előbb ismerkedik meg a gyermek az idegen nyelvvel, annál hatékonyabban tudja azt elsajátítani. A Helen Doron egyedülálló módszertana élmény a gyermek és az elsajátított tudás bizonyíték a szülő számára.

A 35 éves Helen Doron módszer specifikumai között nemcsak a nyelv dallamosságának, a zenei és ritmusmintázatok beépítésének tudatossága szerepel, hanem a spirálisan felépített tananyagrendszer is. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy minden tanév egy-egy önmagába visszatérő kör, mely végül egy új, tágabb univerzumra nyit ajtót. Amit a kicsik elsőként a babaangol foglalkozásokon sajátítanak el, azt tanulják – ugyan másik fejlettségi, tudományos szinten, lényegesen komplexebb módon- az ovis angol órákon vagy iskolásoknak szóló órákon is.

Erős alapra építkezünk, melyet magunk fektetünk le a családok gondolataiban és a gyermek nyelvi tanulásának folyamatában, hogy aztán felépítsük azt a kastélyt, mely tudásuk legjava, s őrzője lesz aztán egy életen át.

Miben más a Ti módszeretek, mint amivel például a közoktatásban találkoznak a gyerekek?

Nálunk tényleg a gyermek az első: az igényes környezet, a minőségi tananyag, kiscsoportos foglalkozások, a szuper tanítónénik mellett a gyermek igényeinek megfelelő közösség és tudásszint megválasztása fontos alapvetés nálunk. Anyanyelvi módszerrel oktatunk: az órákon kizárólag angolul beszélünk, a feldolgozott témáinkat gyakorlati kontextusba helyezzük. Nem csak angolt tanítunk: angolul tanítunk! Játszani, mozogni, ízlelni, tapintani, tapasztalni és még sorolhatnánk.

Módszerünkkel megszerettetjük a nyelvtanulást: a dalok és játékok könnyeddé és szórakoztatóvá teszik a különböző témák feldolgozását. A módszerünk fontos része a pozitív megerősítés, hiszen így tud élménnyé válni a tanulás. Csapatban dolgozunk, megtanulunk alkalmazkodni, egymással kommunikálni, ennek köszönhető egy csapat dinamikája és sikeressége. A kis létszámú csoportjainkban kellő idő és figyelem jut minden gyermekre. Minden tanfolyamunk az életkori sajátosságoknak megfelelő oktatásianyagokkal támogatja a nyelvelsajátítás folyamatát.

Hány éves korú gyerekeket fogadtok, és milyen órákat választhatnak?

A kecskeméti oktatóközpontunkban az elmúlt félévben már kialakult egy hatékony napirend: délelőttönként baba-mama foglalkozásokat tartunk, de gondoltunk a bölcsisekre is, nekik az alvás utáni időszakra terveztünk 15:30-tól tanfolyamot. Az ovis korosztály általában 16 óra után érkezik hozzánk, majd a kisiskolásokkal és a nagyobbakkal folytatódik a sor. A módszernek köszönhetően a gyerekek gyorsan látványos tudást sajátítanak el minden korosztályban és akár már 12 éves korban megszerezhetik az első Cambridge nemzetközi angol nyelvvizsgájukat.

A jövőben szeretnénk kiszervezni bölcsődékbe, óvodákba is a tanfolyamainkat, ilyen esetekben bár nagyobb csoportokban, de kedvezményesebb árakon tartunk foglalkozásokat délelőtti időpontokban. Ez a kezdeményezés azokat a szülőket segítheti, akiknek nincs lehetőségük eljutni a kiscsoportos foglalkozásainkra, valamint az intézmények is bővíthetik a szolgáltatásaikat egy nemzetközileg elismert, speciálisan kisgyermekeknek kifejlesztett, minőségi nyelvoktatással.

Nem sokára vége a tanévnek, milyen terveitek vannak a nyárra?

Természetesen nyáron sem tűnünk el teljesen: idén 4 héten keresztül szervezünk alacsony létszámú angol táborokat 3-7 éves korúak számára, ahol az angoltudás mellett a mozgásfejlesztésre is nagy hangsúlyt fektetünk, hogy hasznosan teljenek a nyári leállások alatti időszakok is.

Hol találnak meg benneteket a szülők?

A 2021-es tanévtől az oktatóközpont beköltözött a város szívébe, mert fontosnak tartottam, hogy mindenki számára könnyen elérhető legyen a helyszín: legyen szó babakocsival közlekedő kismamáról, önállóan közlekedő kiskamaszról vagy akár a tömegközlekedést használókról. A Cifrapalotától alig 5 perc sétára, a Klapka utcán találnak meg minket.

Szeretettel várunk minden szülőt és gyermeket a Helen Doron Kecskemét oktatóközpontjába! Jelentkezzetek be Ti is egy ingyenes próbaórára vagy jelentkezzetek szintén ingyenes bemutató foglalkozásainkra elérhetőségeink valamelyikén!

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen
Ugrás az oldal tetejére