Jelenlegi hely

Aranyat érő háztartási tippeket adó Makráné Kádi Nórával beszélgettünk

Az örök optimista Makráné Kádi Nórával beszélgetek, az Asszonysutyorgó csoport és a Háztartásból jeles blog írójával. Mint tudjuk, Kecskeméten él családjával, saját vállalkozást vezet, blogot ír, egy nagy Facebook csoportot „irányít” és mindemellett nem csak gyermekeket nevel, de otthon is tanítja őket.

Mesélj egy kicsit magadról, a családodról!

9 éve vagyunk egy pár a férjemmel, Kecskeméten élünk. A házasságom és a vállalkozásom egyidősek: 6 éve TANULOM és ÉLEM mindkettőt. 5 éve, hogy anya lettem: megszületett a nagyobbik, majd 2,5 évre rá a kisebbik leánykánk.

Ha most kellene húznom egy egyenleget, azt mondanám: életem legszebb, de legküzdelmesebb időszaka volt, végtelennek tűnő leckékkel, egy sor elfogadással, ráébredéssel, család-ego tusakodással. Ha ne adj Isten a fejemre esne egy cserép holnap, szeretném, ha erről emlegetnétek, ez az én megtapasztalásom asszonyként az elmúlt pár évemről:

"Az életben a legtöbb gondot meg lehet oldani vagy ki lehet küszöbölni az alábbiakkal: KORÁN KELÉS, TISZTA OTTHON, FINOM ÉTEL, TERÍTETT ASZTAL, BEOSZTOTT KONYHAPÉNZ, VETETT ÁGY".

Blogot írsz, Asszonyokat sutyorgatsz, vasaló vállalkozást vezetsz, hogy jött mindez?

A blogot 2012 nyarán indítottam, inkább kedvtelésből. A saját harcaimat szerettem volna elviselhetőbbé tenni azzal, hogy utánajárok, kiírom magamból. Erre épült egy mára igen aktív közösség is, az Asszonysutyorgó csoport, ami mára már havonta ÉLŐBEN is Sutyorog a Wernesgrüner Étteremben. A blogomban: család, gyermekek, közösség, kötődő nevelés, otthonszülés, otthonoktatás, házikoszt, konyhapénz beosztásáról olvashatnak az odalátogatók.

Megtalálhattok a Facebook-on: Háztartásból Jeles néven is, itt aranyat érő háztartási tippeket adok :)  Mindkét oldalallal a célom a fiatal feleségek, háziasszonyok biztatása, inspirálása a rendezett családi életre.

Honnan indult ez a szorgos, lelkes takarítós dolog, ami körülveszi az életedet, munkádat, szórakozásodat?

Már kislányként imádtam a szerepjátékokat, főztem, mostam, vendégeket fogadtam, de gyakran előfordult, hogy nálunk vendégeskedett a fél utca. 4 évesen már ebédvendégeket fogadtam, rezsón főzőcskéztem, legkedvesebb játékom mindig az anyukás-háziasszonykodós-kertészkedős-piacozós volt.

Idegenforgalmi suliba jártam, a szállodai gyakorlatok javarészt takarításból álltak, olyan szobaasszonyokkal dolgoztam együtt, akik 20-30 éve gyűjtögették, s adták át a tapasztalataikat.  Kezdtem egyre inkább elásni magam a REND-SZERETetben.Majd világot akartam látni és 21 évesen 2 évre kiköltöztem Angliába  tanulni, s mellette bébiszitterként  3 gyerekre vigyáztam, közben 5-6 családnál vasaltam-takarítottam, hogy a tandíjam meglegyen... Nagy tapasztalat volt kitartásból, alázatból, türelemből, és egyre erősebb meggyőződés, hogy másként is lehet élni.

A lakásod patyolat tiszta, mindig rend van nálatok?

Nincs. Itthon vagyunk a két kislányommal, velük rengeteget kézműveskedünk, sütünk-főzünk, alkotunk és játszunk. Itt a kolleganőm, aki vasal, rengeteg ruhaszösz száll ki a ruhákból, akárhogy csukjuk az ajtókat, mindenhova kerül. Olyan ez, mint a levágott haj a fodrásznál.
Ügyfelek is jönnek-mennek, én főzök naponta és 5 étkezést vezénylek le. Szóval van bőven mit takarítani. Óránként futok egy kört, és igyekszem szinten tartani az otthonunkat. Legtöbbször a konyha úszik el, mert ott a legnagyobb a fennforgás. Szóval sosincs olyan, hogy minden kész. De ez az élet.

Fontos neked a női felmenő ág? Hiszel a több generációs családokban?

Eredetileg egy kedves Békés megyei kis faluból származom, ahol szoros közelségben nőtt fel 4 generáció - mi lányok, Anya, Mama és Dédimama, innen indult nálunk az asszonyi közösség, és a "megosztom-amit tapasztaltam" érzés. Termelő, korukat megelőzően öko gondolkodású, iskolázott család a miénk. Nagyszerű lenne többgenerációs családban élni. Anyukámékkal napi telefonkapcsolatban vannak a lányaim, de ez nem pótolja a közelséget. Fontos nekem, hogy a vállalkozás és az intézménymentességünk miatt bármikor mehetünk hozzájuk vidékre.

Akkor a gyermeked nem jár óvodába, te tanítod otthon. Hogyan működik ez és mennyire látod ennek hatását a korosztályában lévő gyerekekhez viszonyítva?

Igen, én tanítom és a Clonlara Globális, személyre szabott programját kezdjük nagy lelkesedéssel. Klaudia lányom kiegyensúlyozott, érzelmi biztonságban cseperedő 5 éves. Hasonlítgatni nem szerencsés szerintem a kortársaihoz, minden gyereknek más a habitusa, hangulata, kedve. Nyitott, kezdeményező, sokat szereplő, cserfes kislány, szerintem jól érzi magát. Az otthoni tanulásnak egyébként egyik előnye, hogy töredéke az idő, amit erre szánunk tekintve, hogy kicsi a létszám, nincs zavaró körülmény, és elsősorban a gyermek motivációja a hajtóerő, és megmaradt időt valódi tapasztalatokra tudjuk fordítani. Természetesen vannak szabályaink, alkalmazkodni, viselkedni itthon is kell.  

Mi lesz majd, ha iskolás lesz/lesznek, hogyan tovább?

Mindig csak 1 évre előre tervezünk, nyilván elérkezhet az az idő, amikor a kislányom azt mondja, hogy szeretne állami iskolába járni. Ez benne van a pakliban és ha így lesz, akkor természetesen ebben támogatjuk őt.

Hogyan tudod a családot, munkát összeegyeztetni?

Nehezen, de ez volt az elsődleges célom, mikor indult a vállalkozásom: függetleníteni magam egy munkahelytől, és szabadság, ami a gyerekekkel töltött időt illeti. A férjem is sokat dolgozik a munkahelyén, kevés az idő, amit igazán együtt lehetünk, de igyekszünk a minőségre törekedni.

Én korán kelek és gyakran igen későn fekszek, leginkább ilyenkor tudok zavartalanul haladni az irományokkal a blogra, facebookra, meg a saját olvasni/tanulnivalóimmal. Nagyon sok munka és lemondás van ebben: a napi pár perc énidőmet a vállalkozásra szentelem évek óta: kampányokat írok, posztokat időzítek, éjszakázok, jegyzetelek, miközben lököm a hintát a játszótéren, időpontokat egyeztetek, szopizások közben üzleti könyveket olvasok, főzés közben hanganyagokat hallgatok vagy posztokat fogalmazok, igyekszem évente minél több üzleti konferencián részt venni - a gyerekeim is jönnek velünk és játszóházaznak a férjemmel.

Köszönöm Nórának, hogy megmutatta ki is áll e sok oldal mögött, hisz követői több, mint 5000-en vannak, azért ahhoz valóban jól kell írni, jó dolgokat kell mutatni, hogy egy ilyen szép létszám legyen a a másik oldalon! :) 

Sok sikert kívánunk és további erőt, kitartást a blogoláshoz.

 

Szerző: M. Mariann 

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére