Jelenlegi hely

Tóth Ákos: Mi leszel, ha nagy leszel? Pályaorientációs és életpálya-építés 12-21 éves fiataloknak

Mindenki egy olyan életpályára vágyik, amit bejárva egy boldog és sikeres életet tudhat magáénak. Természetesen minden szülő azt szeretné, hogy a gyermeke is rátaláljon egy ilyen életpályára. Olyan munkája legyen, amit szeret, amiben sikerélménye van, ami anyagi jólétet biztosít számára.

Viszont rendkívül magas a tét, ezért mind a szülők, mind a gyermekek többségének elég nagy stresszt jelent a jó pályaválasztási döntés meghozása.

Ha csak a számokat nézzük, elsőre indokoltnak is tűnnek a félelmek. Eleve, hogyan lehet a gyermekünknek jó iskolatípust, intézményt, képzést választani a rohamosan változó világunkban, melyben egyre nagyobb mértékben digitalizálódik a gazdaságunk? A Világgazdasági Fórum előrejelzése alapján az általános iskolai tanulmányaikat 2016-ban (vagy utána) kezdő gyerekek 2/3-a olyan munkakörben fog dolgozni, ami ma még nem is létezik. Egy másik tanulmány szerint a hazai szakmák nagyjából 55 %-a már napjainkban automatizálható lenne, tehát az ezekben dolgozó emberek munkája veszélyben van.

És ezek még csak a külső tényezők. Kutatások rávilágítottak, hogy az egyetemisták 40 %-a nem folytatja tanulmányait a felvételt nyert szakon az első félév után. A szakmát tanulók szintén 40 %-a még a képzés alatt otthagyja az iskolát, vagy nem helyezkedik el a szakmájában. Ezek az igen magas számok egyből érthetővé válnak, ha figyelembe vesszük, hogy a tanulók 60 %-a nem kap szakszerű pályatanácsadást az iskolában. Ez pedig már csak azért is hatalmas probléma, mert a 18-30 év közti fiatalok egyharmada teljesen bizonytalan a neki való karrierirányokban.

Ezek nagyon elgondolkodtató, vagy éppen sokkoló adatok. Minden szülőben jogosan felmerülő kérdés, hogy hogyan tudná a legjobban segíteni gyermeke pályaorientációját.

Én a lehető leghatározottabban úgy gondolom, hogy minden gyermek és fiatal meg tudja kapni azt a támogatást, ami egy olyan karrier, életpálya építéséhez segíti hozzá, melyben mindig meg tud birkózni az előtte álló szakmai kihívásokkal és nap mint nap olyan munkát végezhet, mely a személyiségéhez a leginkább passzol, melyben örömét leli.

Hiszem, hogy a pályaválasztásnak nem egy szorongással teli vagy elkapkodott eseménynek kellene lennie, hanem egy tudatosan átgondolt és kreatív tervezés eredményeként megszülető pozitív döntésnek.

Minden gyermek előtt nyitva áll egy csodálatos életút lehetősége, csak meg kell ismernie az erősségeit, fel kell fedeznie a karriervágyait, és kell egy terv, amin elindulhat álmai megvalósítása felé.
Ezekben fogok tudni segíteni a következő hónapokban a Kecskemétimami olvasóinak a kéthetente megjelenő pályaválasztás, életpálya- és karrierépítés témájú cikkeimmel.

Rólam

Tóth Ákos Károly vagyok, emberi erőforrás tanácsadó és drámapedagógus. Az elmúlt 13 évben fiatalok önismereti-, pályaorientációs- és kreativitásfejlesztésével foglalkoztam. Dolgoztam diákszínjátszó csoportok vezetőjeként, ifjúsági közösségi terek munkatársaként, diákmunka projektvezetőként és egy tehetséggondozó program kecskeméti vezetőjeként. Ezeken a helyeken aktívan támogattam több mint ezer fiatal fejlődését.

A 21. században jellemzően már nem csak egy szakmát, pályát vagy munkahelyet választunk magunknak, hanem életünk során több, akár komoly szakmai váltás is történik. Ezért a tanácskérő fiatalokkal való közös gondolkodás, munka során azt a szemléletet is átadom nekik, hogy miként lehetséges egy egész életen át az életpályánkat is fejleszteni, aktívan alakítani, a változásokra felkészülni.

Modern kérdőívek, tanácsadói technikák mellett kreatív eszközök segítségével járulok hozzá, hogy a fiatalok magabiztosan válasszanak szakmát, és kezdjék el az életpályájuk építését.

Végzettségeim:

  • Budapesti Metropolitan Egyetem, emberi erőforrás tanácsadó, mesterképzés
  • Pécsi Tudományegyetem, BTK, magyar alapszak – színháztörténet szakirány, alapképzés
  • KIT Tudásközpont – Pályaorientációs és életpálya-tanácsadó továbbképzés
  • Orientify – Karrierdöntések támogatása karrierelemző módszerekkel (aktuális képzés)

Szolgáltatások

Csak megfelelő információk birtokában lehet biztosan jó döntést hozni. A pályaválasztás és az életpálya-építés esetében ezek az információk a megalapozott ön- és pályaismereten alapulnak. Nem csak a pályaválasztási döntés meghozásában, hanem a sikeres életpályához vezető út megtervezésében is tudok segíteni.

Egyéni tanácsadás 12-21 év közötti fiataloknak

Négy alkalmas tanácsadás, melynek eredményeként a gyermek/diák felfedezi a hozzá leginkább közelálló szakmacsoportok, hivatások körét, ezekhez hozzárendeljük a megfelelő középiskolákat/továbbtanulási lehetőségeket, és megtervezzük, mi kell ahhoz, hogy nagy eséllyel be is kerüljön a kiválasztott intézménybe/képzésbe. Közben el kezdi megtanulni, hogyan érdemes tudatosan gondolkodnia az életpályája építéséről.

Kreatív életpálya-építési tréning 12-14 éveseknek, illetve 15-21 éveseknek

Hét alkalmas csoportos tréning, mely során a résztvevők kreatív, játékos és interaktív eszközök segítségével kerülnek közelebb önmaguk, a körülöttük lévő világ és a jövőbeli terveik megismeréséhez. A fókuszban természetesen a pályaválasztás áll, de azt is megtanulják, hogy a kreatív gondolkodás, tervezés és cselekvés fejlesztésével hogyan lesznek képesek a későbbiekben is tudatosan építeni az életpályájukat.

Őszi csoportok indulása: november 5., szombat (További alkalmak: 11.12., 11.19., 11.26., 12.03., 12.10., 12.17.)

Pályaválasztási tréning középiskola választás előtt állóknak

Négy alkalmas csoportos tréning középiskola választás előtt álló 8. osztályos diákoknak, akik bizonytalanok abban, hogy melyik középiskolában tanuljanak tovább. A résztvevők felfedezik, hogy mik az erősségeik, érdeklődési köreik, milyen szakmaterület áll hozzájuk a legközelebb, és ezekhez milyen középiskolát érdemes választaniuk.

Őszi csoport indulása: 11.19. szombat. (További alkalmak: 11.26., 12.03., 12.10.)

Pályaválasztási tréning érettségi előtt állóknak

Négy alkalmas csoportos tréning érettségi előtt álló 11. és 12. osztályos diákoknak, akik bizonytalanok abban, hogy középiskola után hol tanuljanak tovább. A résztvevők felfedezik, hogy milyen szakmaterület áll hozzájuk a legközelebb, és ezekhez milyen képzések elvégzésen keresztül vezet el az út.

Őszi csoport indulása: 11.19. szombat. (További alkalmak: 11.26., 12.03., 12.10.)

Előadás szülőknek

Másfél órás online előadás minden olyan szülő számára, akinek gyermeke iskolaválasztás és pályaválasztási döntés előtt áll.

A tréningek és az egyéni tanácsadás helyszíne: Eleven Közösségi Tér (6000 Kecskemét, Széchenyi sétány 11.)

További információ, jelentkezés:
Tóth Ákos Károly
www.eletpalyaepites.hu
+36 30 392 3412
akos.k.toth@gmail.com

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Országos Adventi vásár és programajánló

Országos Adventi vásár és programajánló

Nagyon sok városban a megszokottól eltérően alakulnak az adventi időszakra tervezett vásárok, programok, beleszól a rezsigrincs. Tartsatok velünk országos adventi vásári körképünkön!
A Föld szineitől a glamourig: Karácsonyi trendek 2023

A Föld színeitől a glamourig: Karácsonyi trendek 2023

A legnagyobb karácsony témájú vásár minden év februárjában mutatja be a legújabb trendeket. Talán elrugaszkodottnak tűnnek ezek a stílusok az átlagembernek, de a vásár látványvilága akkor is lenyűgöző és kihagyhatatlan.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Egy kicsi falu különleges látnivalója – Idén is látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 73. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Ugrás az oldal tetejére