Jelenlegi hely

Kismama-, baba- és gyermek kineziotaping már Kecskeméten is!

Cikkünkben, a hazánkban még újdonságnak számító kineziotape-el ismerkedhetünk meg közelebbről, mely most már Kecskeméten is elérhető Ledó Ilona védőnőnek köszönhetően. Egy kívülálló, laikus számára ez csak egyszerű ragasztószalagnak tűnik, de sokkal több van emögött.

Először is mi a Kineziotaping? Honnan ered a használata?

Az 1970-es években, egy japán orvos, dr. Kenzo Kase fedezte fel, hogy egy rugalmas és ragasztható "fásli" jellegű anyaggal hatékonyan kezelheti a praxisába járó sportolók ízületi és izompanaszait. Ebben hatóanyag nem volt, csupán a bőr megemelésével és ezáltal a problémás terület keringésének javításával hozta a csodálatosnak mondható eredményeit. A kineziotape technikát 1979-ben szabadalmaztatta dr. Kenzo Kaze.
A kineziotape legfontosabb általános hatásai: a helyi vérkeringést és nyirokkeringést serkenti, helyi fájdalomcsillapító, fizikailag támasztja az ízületeket és az izmokat, javítja az izomfunkciót, támogatja a vénás keringést, szegmentálisan kihat belső szervekre, serkenti az öngyógyítási folyamatokat.

Hol tanultad a módszert, mióta foglalkozol tapasztással?

2015. decemberében végeztem az első képzéseket, köztük a kismama és csecsemő tapet. Védőnőként ez volt az, ami legelőször felkeltette az érdeklődésemet. Fél évvel később új képzést indítottak ugyanebben a felnőtt képző iskolában a gyermekkori betegségek korrekciós lehetőségeiről, amit szintén elvégeztem. Ez a felnőtt képző hely a Budapesten lévő Oriolus-Med Kft.

Milyen anyagból van? Létezik több fajta is?

95-100 %-ban pamutból készülnek a tapaszok, ragasztóanyaguk akril, ezért a latex érzékenyek is használhatják. A tape rugalmasságát a spandex adja, amit a pamutba szőnek bele. Nincs benne semmiféle hatóanyag, a hatást a szalagok feszülése, a lazító hatása valamint a színek hozzák meg a probléma kezelésében. Több fajta tape is létezik. Minőségben és árban is vannak különbségek, természetesen itt sem a legolcsóbb a legjobb. Létezik a lovas terápiában is kineziotape, a számukra gyártott tapek emberi használatra is alkalmasak olyan esetben, amikor extrém körülmények között van szükség a tapaszra.

Milyen korosztálynál és milyen tünetek esetén lehet/érdemes használni? Megelőzésre is alkalmas?

A kineziotape használata nem életkor függő. A csecsemőkortól kezdve alkalmazható probléma esetén idős korig. Sérült, sebes vagy hámhiányos bőrre valamint elvékonyodott bőrre azonban nem helyezhető fel.

Kismamáknál a deréktáji fájdalom, vállkorrekció, fájó csuklya kezelése, hasizomvédelem a szeparáció ellen, szeparálódott hasizom kezelése, köldöksérv, hasi sérv, hasi bőr védelme a striák ellen, kialakulásuk esetén kezelésük, has és gerinc tehermentesítése, ödémás végtagok és az emlőgyulladás kezelése a leggyakoribb.

Csecsemő és gyermekkorban - csecsemőkori kólika (hasfájás) kezelése, ICP-infantilis cerebral paresis, torticollis (ferde nyak), pectus excavatum- tölcsérmellkas, köldöksérv, scoliosis, luxacio coxae congenita – csípőficam, pes equinovarus (dongaláb), lúdtalp, boka stabilizálás, ízületek flexiójának segítése, túlnyúlás elleni védelme (lábujjhegyező gyermek), fájdalmas duzzadt területek, zúzódások kezelése a leggyakoribb.

INFORMÁCIÓK ÉS IDŐPONT EGYEZTETÉS: +36 30 863 4636

Ki kell egészíteni más terápiával, illetve kell orvosi felügyelet hozzá?

A kineziotape a kiegészítő kezelések közé tartozik. A legtöbb esetben orvosi kontroll vagy gyógytornászi konzultáció szükséges mellette. Egy lúdtalp korrekciós kezelés például lúdtalp-torna nélkül nem hatásos.

Van ellenjavallata is a tapasztásnak? Mely esetek ilyenek?

Igen, vannak kizáró esetek. Friss sebre, napégett bőrre, oltás/injekció helyére, idős kori papírvékony bőrre nem ragasztható a tapasz. Anyajegyre csak abban esetben ragasztható fel, ha az nem mozgatható. Várandósság alatt az első 12 hétben hasra, derékra nem ragasztható fel.  Kizáró ok a trombózis. Az inzulint szúró cukorbetegségben csak arra a területre helyezhető fel, ahová nem történik injekciózás. Rákos betegségben, illetve a tünetmentesség utáni 5 évig nem ragasztható, melanóma esetében 15 évig.

Magunknak is felhelyezhetnénk, vagy mindenképp szakember végezze?

A kineziotape-ek dobozában található egy kis tájékozató füzet a felhelyezési lehetőségekről, hiszen vannak olyan testtájékok, amiket saját magunk is elérünk és így a tapaszt fel tudjuk helyezni magunknak is. Azonban mivel a szalag hatása a nyújtásában, feszítésében rejlik, nagyon fontos, hogy legalább első alkalommal szakember tegye fel az érintett területre a tape-et. A kezelés hatékonyságának megítéléséről, esetleges szakorvos bevonásáról is a tape terápiás szakember véleménye szükséges.

Meddig lehet fenn a tapasz? Mennyire tartós? Akár fürdés alatt is fennmarad?

A tapasz 4-7 napig marad a bőrön, ezért egy krónikus, régóta meglévő panasz esetén ezt heti szinten cserélni kell. Maradva az igen gyakori lúdtalp korrekciónál ez úgy néz ki, hogy a tapasz mellett naponta végezni kell a gyógytornát, hetente lecserélni a tapaszt 1 hónapon át, majd a panaszok javulása esetén két hetesre ritkíthatóak a ragasztások. Egy kismama derékfájdalom csillapítása, ami akut panasznak számít, addig tart, amíg van panasza. Ha egy hét, akkor akár egy hétig csupán.  A csecsemőkori hasfájás szintén egy időszakos dolog, addig kell „polipozni” a kis pocakot, amíg a panaszok meg vannak. A dongaláb korrekció is több hetes kezelés, emellett is gyógytorna, gyógycipő szükséges.
Azért szeretik a tapaszt, mert felhelyezve alig érezhető, és akkor is hat, amikor éppen nem figyelünk rá. Megmarad a komfortérzet, kényelmes, a bőrrel együtt mozog, nem vastag, így nem lesz tőle melegünk.
A ragasztó, amivel a bőrre tapad, vízben oldódik, ezért arra kell figyelni a kezelés alatt, hogy a lehető legkevesebb víz érje, a fürdés például ne legyen hosszabb 15 percnél. Egy diáknak, akinek az iskolában rendszeresen úszás órán kell részt vennie, vagy gyógy-úszásra kell járnia, azokban az időszakokban kell a ragasztását elvégezni, amikor a legtöbb „száraz” ideje van. Természetesen, ha ez nem megoldható és nagyon fontos a tapasz felhelyezése, a korábban említett lovak számára kifejlesztett szalaggal elvégezhető a kezelés.

INFORMÁCIÓK ÉS BEJELENTKEZÉS: +36 30 863 4636

Olvastam az oldaladon, hogy a sok féle színű szalagokkal egyúttal színterápiát is alkalmaztok. Milyen hatásai vannak a színeknek, melyik miben tud segíteni és hogyan?

A színek hatásmechanizmusa a fénysugárzással függ össze. Az érkező fénysugár áthatol a tapaszon a szövetekbe és közvetlenül hat rájuk attól függően, hogy fűtő vagy hűtő színen hatolt át, tehát a különböző színekkel hűteni és fűteni tudjuk a szöveteket. A meleg színekkel (piros, pink, narancs, citrom) fűteni, melegíteni tudunk (pl. menstruációs fájdalom-csillapítás), a hideg színekkel (fekete, lila, kék, zöld) pedig hűteni pl. gyulladt ízület kezelése.

Ha jól értesültem, akkor más termékek forgalmazásával és kölcsönzéssel is foglalkoztok? Milyen termékek ezek?

Így van. Kölcsönözhető magzati szívhang-hallgató (2000.- Ft/hét, 5000.- Ft/hó), vércukormérő (1000.- Ft/hét + elhasznált tesztcsíkok 65.- Ft/db) és csecsemőmérleg (2000.- Ft/hó)
A kölcsönzés telefonos egyeztetést igényel. A kölcsönzésről szerződés készül, a benne lévő személyes adatok harmadik félnek nem adhatók ki.  A kölcsönzött eszközök átvétele Kecskeméten belül megbeszélés szerint történik.

Hol vehetőek igénybe a szolgáltatások? Milyen módon találhatnak rád az érdeklődők?

A kezelések előzetes megbeszélés szerinti időpontban történnek Kecskeméten, a mindkét félnek legkedvezőbb helyszínen. Telefonon, e-mail-ben lehet bejelentkezni, kölcsönzési szándékot jelezni.

Időpontért és bővebb információkért keresd bizalommal Ledó Ilona védőnőt a következő elérhetőségeken:

Ledó Ilona, védőnő 
+36 30 863 4636

info@ledilonprevencio.hu

http://www.ledilonprevencio.hu

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Pöttyös Panni alkotói pályázat

Pöttyös Panni alkotói pályázat

Pályázat típusa: alkotói pályázat óvodsoknak és kisiskolásoknak Beküldési határidő: 2023. április 23.
"Ez a gyerek egyszerűen csak épp kamasz, elindult a nővé cseperedés rögös útján" - egy nem kitűnő bizonyítvány margójára

"Ez a gyerek épp csak kamasz, elindult a nővé cseperedés rögös útján" - egy nem kitűnő bizonyítvány margójára

Esik a havaseső és fagyos szél csípi arcom a délutáni szürkületben, mikor várom a villamost egy hosszú és megterhelő januári munkanap után.Annyira elfáradtam ma, csak bámulni szeretnék ki az ablakon, és nézni, ahogy a város elhalad mellettem.Éppen csak lehuppanok az ülésre, mikor két korombeli nő foglal helyet előttem.
Szeleburdi gyerekek cinkos anyái - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeleburdi gyerekek cinkos anyái - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeptembertől a gyerekeink házi feladata okozza az egyik legnagyobb stresszforrást a családokban. Bár ugye a legtöbb szakember már nyíltan hangoztatja: "az otthoni házi feladat rossz hatással van a gyerek és a szülő kapcsolatára", még sincs ilyen irányú változás a rendszerben.
Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Ha január, akkor sokak fogadalmában az életmódváltás szerepel. Hogy egészségesebben fognak táplálkozni, esetleg bevezetik a rendszeres testmozgást az életükbe. Ehhez szeretnék nektek segítséget nyújtani 10 egyszerű lépésben.
Ugrás az oldal tetejére