Jelenlegi hely

Kismama-, baba- és gyermek kineziotaping már Kecskeméten is!

Cikkünkben, a hazánkban még újdonságnak számító kineziotape-el ismerkedhetünk meg közelebbről, mely most már Kecskeméten is elérhető Ledó Ilona védőnőnek köszönhetően. Egy kívülálló, laikus számára ez csak egyszerű ragasztószalagnak tűnik, de sokkal több van emögött.

Először is mi a Kineziotaping? Honnan ered a használata?

Az 1970-es években, egy japán orvos, dr. Kenzo Kase fedezte fel, hogy egy rugalmas és ragasztható "fásli" jellegű anyaggal hatékonyan kezelheti a praxisába járó sportolók ízületi és izompanaszait. Ebben hatóanyag nem volt, csupán a bőr megemelésével és ezáltal a problémás terület keringésének javításával hozta a csodálatosnak mondható eredményeit. A kineziotape technikát 1979-ben szabadalmaztatta dr. Kenzo Kaze.
A kineziotape legfontosabb általános hatásai: a helyi vérkeringést és nyirokkeringést serkenti, helyi fájdalomcsillapító, fizikailag támasztja az ízületeket és az izmokat, javítja az izomfunkciót, támogatja a vénás keringést, szegmentálisan kihat belső szervekre, serkenti az öngyógyítási folyamatokat.

Hol tanultad a módszert, mióta foglalkozol tapasztással?

2015. decemberében végeztem az első képzéseket, köztük a kismama és csecsemő tapet. Védőnőként ez volt az, ami legelőször felkeltette az érdeklődésemet. Fél évvel később új képzést indítottak ugyanebben a felnőtt képző iskolában a gyermekkori betegségek korrekciós lehetőségeiről, amit szintén elvégeztem. Ez a felnőtt képző hely a Budapesten lévő Oriolus-Med Kft.

Milyen anyagból van? Létezik több fajta is?

95-100 %-ban pamutból készülnek a tapaszok, ragasztóanyaguk akril, ezért a latex érzékenyek is használhatják. A tape rugalmasságát a spandex adja, amit a pamutba szőnek bele. Nincs benne semmiféle hatóanyag, a hatást a szalagok feszülése, a lazító hatása valamint a színek hozzák meg a probléma kezelésében. Több fajta tape is létezik. Minőségben és árban is vannak különbségek, természetesen itt sem a legolcsóbb a legjobb. Létezik a lovas terápiában is kineziotape, a számukra gyártott tapek emberi használatra is alkalmasak olyan esetben, amikor extrém körülmények között van szükség a tapaszra.

Milyen korosztálynál és milyen tünetek esetén lehet/érdemes használni? Megelőzésre is alkalmas?

A kineziotape használata nem életkor függő. A csecsemőkortól kezdve alkalmazható probléma esetén idős korig. Sérült, sebes vagy hámhiányos bőrre valamint elvékonyodott bőrre azonban nem helyezhető fel.

Kismamáknál a deréktáji fájdalom, vállkorrekció, fájó csuklya kezelése, hasizomvédelem a szeparáció ellen, szeparálódott hasizom kezelése, köldöksérv, hasi sérv, hasi bőr védelme a striák ellen, kialakulásuk esetén kezelésük, has és gerinc tehermentesítése, ödémás végtagok és az emlőgyulladás kezelése a leggyakoribb.

Csecsemő és gyermekkorban - csecsemőkori kólika (hasfájás) kezelése, ICP-infantilis cerebral paresis, torticollis (ferde nyak), pectus excavatum- tölcsérmellkas, köldöksérv, scoliosis, luxacio coxae congenita – csípőficam, pes equinovarus (dongaláb), lúdtalp, boka stabilizálás, ízületek flexiójának segítése, túlnyúlás elleni védelme (lábujjhegyező gyermek), fájdalmas duzzadt területek, zúzódások kezelése a leggyakoribb.

INFORMÁCIÓK ÉS IDŐPONT EGYEZTETÉS: +36 30 863 4636

Ki kell egészíteni más terápiával, illetve kell orvosi felügyelet hozzá?

A kineziotape a kiegészítő kezelések közé tartozik. A legtöbb esetben orvosi kontroll vagy gyógytornászi konzultáció szükséges mellette. Egy lúdtalp korrekciós kezelés például lúdtalp-torna nélkül nem hatásos.

Van ellenjavallata is a tapasztásnak? Mely esetek ilyenek?

Igen, vannak kizáró esetek. Friss sebre, napégett bőrre, oltás/injekció helyére, idős kori papírvékony bőrre nem ragasztható a tapasz. Anyajegyre csak abban esetben ragasztható fel, ha az nem mozgatható. Várandósság alatt az első 12 hétben hasra, derékra nem ragasztható fel.  Kizáró ok a trombózis. Az inzulint szúró cukorbetegségben csak arra a területre helyezhető fel, ahová nem történik injekciózás. Rákos betegségben, illetve a tünetmentesség utáni 5 évig nem ragasztható, melanóma esetében 15 évig.

Magunknak is felhelyezhetnénk, vagy mindenképp szakember végezze?

A kineziotape-ek dobozában található egy kis tájékozató füzet a felhelyezési lehetőségekről, hiszen vannak olyan testtájékok, amiket saját magunk is elérünk és így a tapaszt fel tudjuk helyezni magunknak is. Azonban mivel a szalag hatása a nyújtásában, feszítésében rejlik, nagyon fontos, hogy legalább első alkalommal szakember tegye fel az érintett területre a tape-et. A kezelés hatékonyságának megítéléséről, esetleges szakorvos bevonásáról is a tape terápiás szakember véleménye szükséges.

Meddig lehet fenn a tapasz? Mennyire tartós? Akár fürdés alatt is fennmarad?

A tapasz 4-7 napig marad a bőrön, ezért egy krónikus, régóta meglévő panasz esetén ezt heti szinten cserélni kell. Maradva az igen gyakori lúdtalp korrekciónál ez úgy néz ki, hogy a tapasz mellett naponta végezni kell a gyógytornát, hetente lecserélni a tapaszt 1 hónapon át, majd a panaszok javulása esetén két hetesre ritkíthatóak a ragasztások. Egy kismama derékfájdalom csillapítása, ami akut panasznak számít, addig tart, amíg van panasza. Ha egy hét, akkor akár egy hétig csupán.  A csecsemőkori hasfájás szintén egy időszakos dolog, addig kell „polipozni” a kis pocakot, amíg a panaszok meg vannak. A dongaláb korrekció is több hetes kezelés, emellett is gyógytorna, gyógycipő szükséges.
Azért szeretik a tapaszt, mert felhelyezve alig érezhető, és akkor is hat, amikor éppen nem figyelünk rá. Megmarad a komfortérzet, kényelmes, a bőrrel együtt mozog, nem vastag, így nem lesz tőle melegünk.
A ragasztó, amivel a bőrre tapad, vízben oldódik, ezért arra kell figyelni a kezelés alatt, hogy a lehető legkevesebb víz érje, a fürdés például ne legyen hosszabb 15 percnél. Egy diáknak, akinek az iskolában rendszeresen úszás órán kell részt vennie, vagy gyógy-úszásra kell járnia, azokban az időszakokban kell a ragasztását elvégezni, amikor a legtöbb „száraz” ideje van. Természetesen, ha ez nem megoldható és nagyon fontos a tapasz felhelyezése, a korábban említett lovak számára kifejlesztett szalaggal elvégezhető a kezelés.

INFORMÁCIÓK ÉS BEJELENTKEZÉS: +36 30 863 4636

Olvastam az oldaladon, hogy a sok féle színű szalagokkal egyúttal színterápiát is alkalmaztok. Milyen hatásai vannak a színeknek, melyik miben tud segíteni és hogyan?

A színek hatásmechanizmusa a fénysugárzással függ össze. Az érkező fénysugár áthatol a tapaszon a szövetekbe és közvetlenül hat rájuk attól függően, hogy fűtő vagy hűtő színen hatolt át, tehát a különböző színekkel hűteni és fűteni tudjuk a szöveteket. A meleg színekkel (piros, pink, narancs, citrom) fűteni, melegíteni tudunk (pl. menstruációs fájdalom-csillapítás), a hideg színekkel (fekete, lila, kék, zöld) pedig hűteni pl. gyulladt ízület kezelése.

Ha jól értesültem, akkor más termékek forgalmazásával és kölcsönzéssel is foglalkoztok? Milyen termékek ezek?

Így van. Kölcsönözhető magzati szívhang-hallgató (2000.- Ft/hét, 5000.- Ft/hó), vércukormérő (1000.- Ft/hét + elhasznált tesztcsíkok 65.- Ft/db) és csecsemőmérleg (2000.- Ft/hó)
A kölcsönzés telefonos egyeztetést igényel. A kölcsönzésről szerződés készül, a benne lévő személyes adatok harmadik félnek nem adhatók ki.  A kölcsönzött eszközök átvétele Kecskeméten belül megbeszélés szerint történik.

Hol vehetőek igénybe a szolgáltatások? Milyen módon találhatnak rád az érdeklődők?

A kezelések előzetes megbeszélés szerinti időpontban történnek Kecskeméten, a mindkét félnek legkedvezőbb helyszínen. Telefonon, e-mail-ben lehet bejelentkezni, kölcsönzési szándékot jelezni.

Időpontért és bővebb információkért keresd bizalommal Ledó Ilona védőnőt a következő elérhetőségeken:

Ledó Ilona, védőnő 
+36 30 863 4636

info@ledilonprevencio.hu

http://www.ledilonprevencio.hu

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Amikor Brúnó még a pocakomban volt, már akkor tudtuk, hogy szeretnénk egyenrangú szülők lenni - Interjú Szegvári Júlia színművésszel

Mindig is tudtuk, hogy szeretnénk egyenrangú szülők lenni - Interjú Szegvári Júlia színművésszel

Szegvári Júlia színművésszel találkoztam, aki a Katona József Nemzeti Színház prózai tagozatának művésze. Júlia kisfia Brúnó 2021-ben született. Az anyaságról, munkáról és a kettő közti egyensúlyról kérdeztem. - Tiszavölgyi Cecília interjúja.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ugrás az oldal tetejére