Jelenlegi hely

A formák varázslatos világa

A formák megismerése rendkívül sokoldalúan támogatja a gyerekek életét, fejlődését. Eleinte rendkívül érdekesek a különböző színű, különféle alakú és méretű építőkockák. Később már az azokból felépíthető alakzatok is.

Aztán, ahogy egyre nagyobbak lesznek, a formák rajzolása sem okoz majd gondot, ami segít a későbbi írás- olvasás tanulásában, hiszen a betűk hasonlítanak a már ismert formákra, a körökre, a félkörökre, a hullámvonalakra. Szép lassan kifejlődik az alakészlelés, felismerik, hogy a különböző méretű vagy színű háromszögek azonosak (egybevágók).

Fontos tehát, hogy a gyermek mindig az életkorának megfelelő szinten legyen, amit rengeteg egyszerű, akár a hétköznapi élet szülte játékkal meg tudjuk támogatni. Gondoljatok csak bele, hogy milyen kézenfekvő játék, ha például séta közben rá kell mutatni bármire az utcán, ami kerek vagy téglalap alakú, de keresgélhettek ilyeneket a lakásban is.

Még itt az elején fontos megjegyezni, hogy a kisgyermekek egyáltalán nem úgy észlelik a különböző geometriai alakzatokat, formákat, mint a nagyobb gyerekek vagy a felnőttek. Számukra például a négyzet alak az egy ház, a kör pedig egy labda. Így ismerik fel az alakzatot és ekképp jelenítik is meg őket például rajzban, gyurmázás során vagy éppen építőkockázás közben. Idővel és megfelelő gyakorlással természetesen már képesek lesznek ezektől elvonatkoztatni és önmagukban, akár egy másik forma részeként is felismerni az egyes alakzatokat. Ebben segíthet az is, ha megtanítjuk a gyerekeknek a különböző geometriai alakzatok nevét, akár versek, mesék segítségével.

Rajzolás, festés, zsírkrétázás

A kisgyerekek rajzai kezdetben csak vonalak, majd lendületes firkák, aztán egyre inkább alakulnak ki a megálmodott képek a különböző formákból. A négyszög tetején háromszöggel már egy házikó, a téglalap a tetején egy körrel pedig fa, egy kör körülötte háromszögek a napocska. Később már a formákat kivágva és másik lapra felragasztgatva is alkothatnak képeket. A nyomdázás is remek elfoglaltság, és persze itt is adódik a lehetőség a házi megoldásra krumpliból és vízfestékből.

Építőkockák

Az építőkockák használata során a gyerekek már nem csak látják a különböző formák közötti különbséget, de ki is tudják azokat tapintani. Jópofa játék lehet például, ha csukott szemmel kell kitalálni, hogy milyen formájú építőkockát tartanak a kezükben. Játék közben észrevétlenül indul be a tanulás. Megtapasztalják, rájönnek, hogy miért a nagyobb kocka kell alulra, hogy van olyan elem amelyik gurul, hogy két háromszögből négyszöget készíthetnek, vagyis új formákat tudnak létrehozni. Nagyon jó játékok például a mágneses képalkotók, a különböző építőkockák, legók vagy például a Jáva építőjátékok.

Tangram

Ez egy kínai kirakós játék, ami hagyományosan hét egyszerű mértani alakzatot tartalmaz: egy négyzetet, egy paralelogrammát, a többi darab derékszögű egyenlő szárú háromszög.

Ezekből az alakzatokból rengeteg figura alakítható ki, amelyek árnyképszerűen emberekre, állatokra, tárgyakra emlékeztetnek. Az eredeti játékszabály szerint minden egyes elemet fel kell használni a képhez, ráadásul úgy, hogy az egyes darabok nem fedhetik egymást. Ma már azonban kaphatóak olyan, az eredetinél jóval több elemet tartalmazó tangramok, amelyek feladatkártyákat is tartalmaznak, így a kisgyerekek a kártyán szereplő utasítások alapján tudják elkészíteni a különféle megadott alakzatokat.

Tükör és a szimmetria

A tükrös logikai feladatok lényege, hogy a feladatkártyán megadott képen meg kell találni a tükrözés vonalát, (a tengelyt), majd úgy kirakni a tükör elé a geometriai formákat, hogy a kártyán megadott képet kapjuk végeredményül.

Gyurmázás, agyagozás

A boltokban sokféle színes gyurma és kiszúróforma kapható, amelyekből rengeteg minden készíthető. Lehetnek golyók, hurkák, csigavonalak, kilapítva körök és még kocka is. Használhattok akár agyagot is, vagy levegőre száradó gyurmát, így hosszabb ideig is megmaradnak az alkotások. Ha nincs otthon bolti gyurma, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen készíthettek házilag például só-liszt gyurmát, amit ételfestékkel meg is tudtok színezni, de száradás után is kifesthetőek vízfestékkel vagy temperával.

Hajtogatás

Ez már inkább a nagyobb gyerekeknek való, de rendkívül szemléletes, hogy hogyan lesz a négyzetből téglalap vagy háromszög, hol vannak az átlók a felezővonalak, stb… Idővel az origami például egy nagyon jó fejlesztő játék, hiszen a szem-kéz koordinációt, a koncentrációt, az odafigyelést és a precizitást mind-mind fejleszti.

Jól látható, hogy ezek a játékok rengeteg különböző féle tanulási lehetőséget rejtenek magukban, hiszen játék közben a gyerekek észrevétlenül megismerkednek a színekkel, a térbeli elhelyezkedéssel (alatta, fölötte, mellette, benne, rajta, mögötte), a jobb és bal oldal fogalmával, a méretekkel, de még a különféle anyagokkal is, mint papír, fa, műanyag, gyurma, festék.

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Dubánci, avagy Petr Vaclavek MakkMarcijai, a háromgyermekes prágai apuka zseniális szüleményei.
Rajzpályázat Én és az állatok címmel

Rajzpályázat Én és az állatok címmel

A Debreceni Állatkert több mint 17 hektáron szolgál a környezeti nevelés színteréül és biztosít lehetőséget a tantervhez illeszkedő vagy tanórán kívüli foglalkozások megtartására. Az Állatok Világhete alkalmából rajzpályázatot hirdetett.
Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alkotópályázatot hirdet általános iskolás és középiskolás gyerekek, valamint felnőttek számára, melynek témája a LIFE IP GRASSLAND-HU  területek rovarvilága.
Illóolajokkal a megfázás ellen

Illóolajokkal a megfázás ellen

Elérkezett az influenza és a megfázások ideje.Egyre több gyerek hiányzik az iskolából, óvodából, előfordul, hogy egy teljes osztály fele otthon lábadozik.
Ugrás az oldal tetejére