Az árus, akitől veszem a spenótot, ő javasolta, hogy próbáljam meg medvehagymával ízesíteni, tuti finom lesz. Először elutasítottam, maradok a bevált íznél, de állította, hogy annyira finom lesz tőle a spenót főzelék, hogy miért is ne, kipróbáljuk medvehagymával. Eddig még csak a fagyasztóban van a a medvehagymával ízesített spenót pürésített alapanyagként, de jövő héten elfogom készíteni.
Az árus megkínált minket medvehagymás pogácsával és tanglival is, ami nagyon finom volt. Gondoltam csak megsütöm én is a gyerekeknek hiszen kimaradt fél csokor medvehagyma. Viszonylag egyszerű receptet használtam, mert 3 gyerekes anyaként nem nagyon van kedvem és időm hajtogatni, kelesztgetni a pogácsa tésztáját, ezért olyan receptet kerestem, ami gyors és egyszerű. Igaz ezt keleszteni kell, de van gyorskelesztő tálam, amit megkönnyíti ezt.
Fotó: streetkitchen.hu
Hozzávalók:
- 2 tepsihez
- 100 ml tej
- 1 mk cukor
- 20 g élesztő
- 500 g liszt
- 2 tk só
- 250 g vaj
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 100 ml tejföl
- 100 g trappista sajt
- 2 csokor medvehagyma
A tetejére:
- 1 db tojás
- 30 ml tej
A langyos tejben elkeverjük a cukrot,belemorzsoljuk az élesztőt, és kb. 10 percalatt felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval,a szobahőmérsékletű vajjal, a tojásokkal, atejföllel és a reszelt sajttal. Hozzáadjuk azélesztős tejet, és az egészet összekeverjük. Amedvehagymát felaprítjuk, ha nagyonvastag a szára vége, azt levágjuk.Hozzákeverjük a tésztához, majd 10 percenkeresztül dagasztjuk.
Nedves konyharuhávalletakarva, szobahőmérsékleten 1 órán átkelesztjük. Alaposan lisztezett deszkánkinyújtjuk 2,5 centi vastagságúra. A tojástelkeverjük a tejjel, megkenjük a kinyújtotttésztát, és éles késsel 3-4 mm mélyenbeirdaljuk, és lisztezett pogácsaszaggatóvalkiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk apogácsákat.180 fokra előmelegítettsütőben, 18 perc alatt készre sütjük őket.
Receptet a streekitchen.hu-ról próbáltam ki.
Az egyik barátnőm rendszeresen használja a medvehagymát, teszi lángosra, gombás tejszínes tésztára, és gyakorlatilag mindenre, amit fokhagymával ízesítene.
De nézzük is milyen élettani hatása van a medvehagymának:
- A legközismertebb a vérnyomáscsökkentő hatása, de emellett vérzsír, koleszterincsökkentő is, ami jóval jobb, mint a fokhagymáé.
- Magas C-vitamin tartalma van, ami szintén nagyon kedvező.
- Használják még bélfertőtlenítőként, emésztést javító tulajdonsága miatt pedig emésztési zavarokra.
Azt hiszem ez magáért beszél, nemcsak finom, hanem még jót is tesz a szervezetünknek.
Viszont van a medvehagymának egy hátránya, hogy könnyen összetéveszthetjük a gyöngyvirággal!
Nagyon hasonló a levelük, amit én egyből észrevettem az hogy a medvehagymáé vékonyabb, mint a gyöngyvirágé, és nagyon jellegzetes illata van.
Utánajártam hogyan tudjuk megkülönböztetni a kettőt:
Sajnos nem jó hírre bukkantam, a gyöngyvirág leveléből, ha eszünk, akár 2-3 levél már szívműködési zavarokat okozhat, lassul a pulzus, hasi panaszok, hasmenés léphet fel.
Fontos különbségek:
Illat: A medvehagyma levele fokhagyma illatú, a gyöngyvirág levele szagtalan.
A levél alakja: A medvehagymáé vékonyabb 3-4 cm széles, hosszúkás, kihegyesedő; a gyöngyvirágé 6-8 cm széles, fényes felületű.
A medvehagyma szezonja elég rövid ideig tart, gyakorlatilag csak márciusban van, árpilis májusra kivirágzik és elszáradnak a levelei.
Lelőhelye Kecskeméten a piac, én 300 Ft vettem 1 csokorral. Illetve szezonjában zölségboltokban is megtalálható.
Irány a kecskeméti piac, próbáljátok ki, igazán izgalmas és üde színfoltja a tavaszi ízeknek.
Atkári Márti - Kecskemétimami