Az ötlethez kapcsolódva első alkalommal rendezik meg 2017. május 13–án 11 órától a Lekvárkonferenciát, „Így főzzük mi a lekvárt a kajszi hazájában” címmel a Hírös Város Turisztikai Központban (Rákóczi út 5. a régi Városi Mozi épülete).
A konferencia célja a gyümölcsök befőzésének népszerűsítése, a lakosság motiválása, gyakorlati tanácsadás.
A konferencia témái: A gyümölcsök betegségeinek, kártevőinek hatása a minőségi befőtt, lekvár, ivólékészítésre. (Előadó: Kujáni Lászlóné Cser Olga EU Innovációs Díj tulajdonosa, a 2014 Év Agrárembere.) Hogyan dolgozzuk fel kertünk termékeit? (Előadó: Daragó Dénes élelmiszer technológus) Gyakorlati tanácsok a lekvár főzéshez (Előadó: Balogh Diána, a 2016. évi II. Aranyhomok Térségi Lekvárverseny I. helyezettje)
Az érdeklődők gyakorlatban is megtekinthetik, hogyan is készül a lekvár, hiszen a VI. Helyi Termék Ünnephez kapcsolódóan a főtéren lekvárfőzés bemutatót is tartanak a szakemberek 13 órától.
A tervezett program és időpontok:
10:45 Regisztráció
11:00 Köszöntő: Hamzáné Lakó Judit, Hírös Város Turisztikai Központ szakmai vezetője, Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára
11:10 Gyümölcsök betegségeinek, kártevőinek hatása a minőségi befőtt, lekvár, ivólékészítésre
Előadó: Kujáni Lászlóné, EU Innovációs Díj tulajdonosa, az Év Agrárembere (2014)
11:40 Hogyan dolgozzuk fel kertünk termékeit
Előadó: Daragó Dénes élelmiszer technológus
12:10 Gyakorlati tanácsok a lekvár főzéshez
Előadó: Balogh Diána, a 2016. évi II. Aranyhomok Térségi Lekvárverseny I. helyezettje
13:00 Gyakorlati bemutató
Helye: VI. Helyi Termék Ünnep - főtér
Szeretettel várnak minden érdeklődőt!
Információ, részletek:
http://helyitermekunnep.aranyhomok.hu