Jelenlegi hely

Lebbencs az új színfoltja a városnak - Teszteltük az új kecskeméti főzőiskolát

Már hetek óta szemeztem a nagyon népszerű- volt Bodzakert, helyén nyíló- Lebbencs gasztroiskolával, ami egy igazi színfoltja a városnak. Azt is mondhatnám, hogy a Lebbencs - Gasztro élménysarok, egy kicsike ékszerdoboza a belvárosi forgatagnak.

Sáriné Varga Ilona, gyógyszerészből lett a főzőiskola tulajdonosa, amivel egy régi álma vált valóra, hiszen ő maga is nagyon szeret főzni, vendégül látni embereket. Az ő szeretetnyelve a családon belül is a főzés, és az asztal körüli, élettel teli vidámság megőrzése.

A Lebbencs névről egyből magyaros ételeket készítő kurzusok ugrottak be, amivel nem is lőttem messzire, hiszen az eredeti koncepció az volt, hogy a mai fiatalokat megtanítsák a régi, hagyományos vagy épp az alapkonyha rejtelmeire.
A gyors és instant ételek helyett, a valóban ízekkel teli, ízig-vérig magyaros ételek, a magyaros konyha fenntartása és annak szeretetének minden apró mozzanatának átadása. 

Természetesen a házigazdák széles utazási -és gasztronomiai érdeklődésüknek, és a profi séfeknek köszönhetően, a magyaros konyha mellett az olasztól a japán konyháig és a steaksütésen át a gyors vacsoraötletekig minden megtalálható kínálatukban. Mátó Fanni által pedig igazi desszert különlegességeket tanulhatunk meg. Ezeket azoknak ajánlom, akik tényleg valami nagyon különlegesre, valami igazán finomra vágynak, mert én, aki nem vagyok annyira édesszájú, egyszerűen elolvadtam az általa készített desszerttől. Szóval a következő bakancslistás pontom, tuti valamelyik pohárkrémes kurzusuk lesz!

Kecskemét kapott egy kis gasztro ékszerdobozt

Péntek este le is teszteltem, hogy valóban annyira szuper-e a hely, mint amiket hallani lehet róla. Egy nem átlagos gasztroesttel kezdem el a főzéstudományomat színesíteni, hiszen egyből belevágtam a SEAFOOD világába, vagyis a tenger gyümölcsei által készített különleges konyhába. Bevallom, mi nem nagyon eszünk otthon halat, így számomra nagyon idegen ez a világ, de az élmény, amit itt kaptam, teljesen megváltoztatta bennem az eddigi elképzeléseimet.

Már az első pillanatok elvarázsoltak, ahogy beléptem a Lebbencsbe. A házigazda nagyon kedves fogadtatása, a vendégtér színes, egyszerű, de különleges berendezése, a finom illatok, ami a kötényekből áradt vagy a konyharészen csillogó munkaszekrények, precízen rendezett kések, és a nagy közös, 10-12 személyes főzőrész. Annyira bensőséges hangulat áradt a helyből, hogy körülbelül 5 perc múlva úgy beszélgettünk egymással -mi idegen résztvevők, mintha mindig is együtt főztünk volna. Egy gyors ismerkedés után, nagy izgalommal vágtunk bele a közös különleges utazásba. 

Az est mestere Lali séf, egy kis elméleti oktatásban elmondta, hogy mennyire nélkülözhetetlen, hogy csakis friss alapanyagból dolgozzunk, hiszen ezen alapanyagoknál nem is az elkészítési mód az, ami különleges, hanem, hogy mi a résztvevők megtanuljuk magabiztosan feldolgozni a nyers alapanyagokat egészen a konyhakész állapotig. Nagy szükségünk is volt a szakszerű vezetésre, hiszen kagyló, rák, tintahal és polip is került a tányérunkra. 

Előételként egy Humboldt tintahalat készítettünk el, ami fajtának a különlegessége, hogy akár 30 méteresre is megnőhet. Szerencsére már nem élő állapotban került a késem alá, így azt is itt tudtam meg, hogy csak az elülső csápjait fogyasztjuk. Citromnádas krumplipürével és az osztrigaszósszal, egy igazi különlegességet varázsoltunk belőle. 

Párokban dolgoztunk így könnyebb volt kontrollálni a gázon fővő, és a közben feldolgozandó alapanyagok összhangját. Gyakorlatilag egy hasonló feelinget kaptunk, mint a neves tévés főzőműsorokban, azzal a különbséggel, hogy mi nem versenyeztünk egymással, és a végén egyikünk sem borult ki, vagy tört ki sírásba. Ehelyett viszont nagyon sokat nevettünk, néha szörnyülködtünk, vagy épp rácsodálkoztunk a természet csodás teremtményeire.
Az est folyamán készítettünk garnéla rákot, kalamárit kétféleképpen, amiknek a különlegessége, hogy nagyon rövid ideig hőkezeltük, és kagylót. Ezt külön főztük meg egy fehérboros alaplében, és amikor minden elkészült a tésztánkkal együtt, -amit szintén ott helyben gyúrtunk- tálaltuk. 

A végén pedig jól megérdemelt módon, nagyon büszkén közösen egy kellemes beszélgetés közben elfogyasztottuk. De itt még nem volt vége a történetnek, hiszen ekkor lépett színre Fanni, a Lebbencs cukrásza, egy tálca csábító nyalánksággal, a visszautasíthatatlan meggyes-csokis pohárkrémekkel. 

Tényleg nagyon jól éreztük magunkat a tengeri herkentyűk kuktává avanzsálásunk alkalmával! Ezek után bátran nyúlunk a fagyasztott helyett, a jégre tett friss alapanyagok után. Összességében tehát a hangulat, a személyzet és a fogadtatás csillagos ötös, ha pontoznom kellene – mint ahogy otthon szoktuk játszani a lányommal, akkor 10/10-est adnék ennek az estnek.

Tökéletes konyha, kivételes közösségi élmény

Közben a Lebbencs tulajdonosától Csinától megtudtam azt is, hogy egyelőre péntek, szombat várják a kurzusokkal a résztvevőket. De lehet őket keresni céges rendezvényekkel, csapatépítőkkel, lány- és legénybúcsúval, gyerek- és felnőtt szülinapi partival, baráti társaságoknak egyénileg is tesznek össze programokat. Természetesen a gyerekekre is gondolnak, őket a Kiskukta kurzusaikra várják, és már lehet jelentkezni a nyári táboraikra is. De remek minőségi kikapcsolódás lehet egy anya-lánya, vagy épp bevállalós apukáknak apa-gyerek közös együtt főzésre. 

A konyhában kényelmesen 10-12 ember tud egyszerre főzni, de 30 fő tud bent leüli, és hamarosan ahogy megjön a jó idő, nyit a csodaszép, romantikus fedett teraszuk is. Ahol van, kemence, grillező, és hamarosan lesz szalonnaütésre is lehetőség, hiszen egyre többször merül fel kérésként baráti társaságoknak helyszínbérlésre is a hely.

Ide nemcsak a konyhaművészetet elsajátítani jönnek az emberek, hanem kikapcsolódni, lazítani, idegen kultúrákat megismerni, de akkor is érdemes eljönni, ha csak egy jó vacsorát szeretne valaki, hiszen sokkal többet ad, mint egy étterem.

Már most látszik, hogy üde színfoltja lesz Kecskemétnek

Szóval, ha tetszik a Lebbencs, akkor csekkoljátok le ti is, keressetek olyan kurzusokat, amilyen ételeket nagyon szerettek, vagy épp valami meghökkentőt, amivel egy teljesen új világot tártok magatok elé. Esetleg egy jó baráti, szülinapi, céges kikapcsolódást tervezel, akkor jó szívvel ajánlom őket, mert felejthetetlen élményben lesz részetek! Kurzusaikra itt tudsz jelentkezni: Lebbencs - Gasztro élménysarok


Makai Marianna - Kecskemétimami
 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A Vágatlan május elnevezésű, még 2019-ben Angliából indult nemzetközi kezdeményezés célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

Május első vasárnapja Anyák napja mellett a nevetés világnapja is. Egy szívből jövő nevetés jót tesz az egész testnek és léleknek. Nem csupán a stresszt csökkenti vagy az immunrendszert erősíti, hanem segít megelőzni a depressziót és javítja az önértékelést is.
Ugrás az oldal tetejére