Jelenlegi hely

Megnéztük az Utazás a szempillám mögött című előadást – varázslatos világba csöppentünk a kecskeméti színházban

Nagyon szeretek gyermekelőadásra beülni, mert olyankor úgy érzem, betekintést nyerhetek abba, mik kavarognak gyermekeim fejében. Mindig sikerül eltalálni azt a nyelvezetet, azt a mondanivalót, ami ugyanannyira foglalkoztatja a felnőtteket is, mint a nézőtéren ülő gyerekeket. A képi megjelenítésekkel, a zenékkel, a táncokkal együtt megszületik a varázslat. - Tiszavölgyi Cecília írása. 

 A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház ezúttal Csukás István műve alapján invitál minket utazásra. Egy kislány elveszíti az üveggolyóját, amelyet álmában indul megkeresni, s közben csatlakoznak hozzá barátok, akik nem csak az üveggolyó megtalálásában segítik őt.


Fotó: Ifj. Háry Péter

Ahogy azt már megszokhattuk, az izgalmas történet mellett mindig kapunk valamilyen pluszt, amin gondolkozhatunk. Engem mindig ámulatba ejt, amikor a mondandót olyan érdekes köntösbe rejtik, mint a mesékben. A hangya hatalmas szíve -s egyébként gyönyörű énekhangja- nincs arányban a méretével.

Egy ilyen barátra mindenkinek szüksége van, de a mosolyogni tanító nyuszik is egyből a kedvenceink lesznek. Ezek a kedves és bájos megoldások a 3 éves gyermekemnek ugyanúgy meg fognak maradni, mint egy 10-12 éves gyereknek, aki majd a párbeszédükbe fogja beleélni magát.

Sipos Imre, a színház prózai tagozatának vezetője rendezte a darabot, őt kérdeztük a február 8.-án bemutatkozó előadásról.

Amikor gyermekelőadás készül, fontosnak tartja, hogy a felnőtteknek is élvezhető legyen?

Azt szoktam mondani, a mese nem kizárólag gyerekműfaj. Mindig több korosztálynak szólnak, az emberiséget tanítják, hiszen a szülők, nagyszülők is együtt nézik a gyerekekkel. Nekünk is célunk volt, ha eljönnek a felnőttek, ők is érezzék jól magukat. Illetve, ha a pedagógusoknak is tetszik, ajánlani fogják saját tanítványaiknak. Egy jó előadás mindig többrétegű véleményem szerint.


Fotó: Ifj. Háry Péter

A mélyebb üzenet átadása, vagy ha úgy tetszik, a tanulság leszűrése mennyire van rá bízva a nézőkre?

A befogadás tekintetében a művészetre úgy gondolok, mint egy svédasztalra. Nekünk mindent fel kell ajánlanunk, mindennek ott kell lennie. Az, hogy abból ki mennyit tud felvenni, az aktuális lelkiállapoton is múlik. Lesz olyan gyerek, aki a hangyával, lesz olyan, aki a kislánnyal megy, lesz, aki majd tök szeretne lenni. Nekünk az a dolgunk alkotóként, hogy a lehetőséget megadjuk arra, hogy megértsék. Számomra rendezőként az is fontos, hogy a színészek jól érezzék magukat, ne feladatként éljék meg, illetvehogy jó ritmusban menjen a darab, egyben legyen a szöveg. Csukás egy zseniális szerző, a mese járni fogja a maga útját. Hinni kell abban, hogy amit ő leírt, az ő csodálatos költői világlátásával, az át fog menni.


Fotó: Ifj. Háry Péter

A színészeket a szerephez választja?

Ez egy nagyon sok tényezős dolog. Mivel a mese általában kevés szereplővel megy, nagyon megterhelő tud lenni a színészek számára. A többszöri átöltözés, a folyamatos színpadon lét - az éneklés és a táncok 65 percen keresztül folyamatosan mennek, úgy, hogy akárhányszor belépnek, másik karaktert formálnak meg.


Fotó: Ifj. Háry Péter

Ez egy összetett feladat, társulatra kell szabni a darabokat. Mindig van benne pedagógia is, hogy éppen kinek milyen feladatra lenne szüksége, ki az, aki valamiben még nem próbálta ki magát. Ezért izgalmas összeállítani egy előadást. Óriási előnyünk, hogy csodálatos a társulatunk.

Nem könnyebb gyerekelőadást készíteni, de én személy szerint nagyon szeretek mesékkel dolgozni.

Köszönjük szépen Sipos Imrének és jó szívvel ajánljuk a 2023.02.08.-án bemutatkozó Utazás a szempillám mögött című előadást kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

Tiszavölgyi Cecília - Kecskemétimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Rajzpályázat a Föld napja alkalmából fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok számára

Rajzpályázat a Föld napja alkalmából fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok számára

Pályázat típusa: alkotópályázat fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok számára Beküldési határidő: 2023. április 23.
Rajzverseny III. Károly király koronázása alkalmából

Rajzverseny III. Károly király koronázása alkalmából

Pályázat típusa: alkotópályázat több korcsoportban Beküldési határidő: 2023. április 23.
Kockashop alkotói verseny felnőtteknek

Kockashop alkotói verseny felnőtteknek

Pályázat típusa: alkotópályázat felnőtteknek Beküldési határidő: 2023. április 23.
Kockashop rajzverseny: „A Föld napja!”

Kockashop rajzverseny: „A Föld napja!”

Pályázat típusa: alkotópályázat óvodásoknak és alsósoknak Beküldési határidő: 2023. április 23.
Ugrás az oldal tetejére