Jelenlegi hely

Mi kerülhet a komposztálóba?

A komposztálás az egyik legfontosabb lépés a környezettudatos élethez, a hulladéktermelés visszaszorításához. Nem bonyolult eljárás, gyorsan megtanulható, minimális energiával elvégezhető. Fontos azonban tudni, pontosan mi kerülhet a komposztálóba. Segítünk.

Ahhoz, hogy megértsük a komposztálás fontosságát, elég két számadatot felhoznunk: egy átlagember évente 300 kiló hulladékot termel, ennyivel terheli a környezetét, ennek az egyharmadát, azaz 100 kilót megspórolhatna azonban, hiszen ezek olyan dolgok, amelyek komposztálhatóak. Ehhez csak azt kell tudni, mi kerülhet a komposztáló eszközbe, és mi az, amit semmiképpen se dobjunk bele. Így pedig nem csupán szemetet hasznosítunk újra, de a komposzt felhasználásával a kertünk talajának minőségét is javítjuk.

Mit lehet?

A komposztba kis túlzással mehet minden zöldhulladék – a kivételekről később írunk. Ide való a falevél, a lenyírt fű, a gyomok, a kiselejtezett fűszernövények, a levágott faágak. Minden, ami a ház körül létrejön a természet munkája által. A konyhai hulladék is a komposztálóba kerülhet, de csak akkor, ha nyers, ilyen a zöldségek és gyümölcsök héja, vagy például az almacsutka.

Az ételhordóban felejtett, bebüdösödött ebédmaradékok természetesen nem komposztálhatóak, ezeknek a kommunális szemétben a helyük. A komposztáló viszont szívesen látja a kávézaccot, a teafiltert, a kenyérdarabkákat, a tésztát, a magokat. Nem csak növények mehetnek azonban bele. A hamu tökéletes a komposztba, ahogyan mértékkel papírtörlők és kartondobozok is elbomlanak benne.

Ha van főként növényevő állat a háznál, például tehén, kecske vagy disznó, az utána létrejövő trágya szintén lehet a komposzt alapanyaga, azzal a kikötéssel, hogy mindig legyünk tekintettel a szomszédokra. A trágya szaga kellemetlen lehet, így átgondoltan használjuk a komposztálóban.

Mit nem lehet?

A húsevő állatok, például a kutyák és macskák ürüléke nem megfelelő, hiszen abban lehetnek olyan élőlények, kórokozók, amelyek nem pusztulnak el a komposztban, így csak szennyezik majd azt, illetve a talajt.

Tilos beletenni az úgynevezett rovarfertőzött növényeket, amelyeken hemzsegnek a kis élőlények, ezek szintén életben maradhatnak a komposztban. Ezt a problémát megoldja a magas hőmérséklet, amelyet úgy érhetünk el, ha többször is átforgatjuk a halmot, ám még okosabb döntés, ha megelőzzük a lehetséges problémát a nem megfelelő dolgok távoltartásával.

A mérgező növények, például a leander vagy a ricinus szintén nem jók a komposztba, de a kaktuszokra is figyelni kell, mert visszanőhetnek, életben maradhatnak a nekik kellemes környezetben. A komposztálás előtt javasolt a kaktuszok összedarabolása, ezzel is segítve az elbomlást. Ne tegyünk a komposztálóba kezelt, például festett vagy lakkozott fahulladékot, a gyomok gyökereit, felejtsük el a citrusfélék héját, illetve a húsokat és csontokat.

A főtt étel szintén nem megfelelő, azt a kommunális szemétbe kell dobni. Ezt a néhány kivételt elég figyelembe venni, minden más azonban komposztálható, így pedig újrahasznosítható otthoni zöldhulladéknak számít.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem vagyunk mi szuperanyuk? - Bebetonozott hagyomány, vagy instant anyaság?

Miért nem vagyunk mi szuperanyuk? - Bebetonozott hagyomány, vagy instant anyaság?

Hogy miért kapjuk sokszor meg a „bezzeg az én időmben, mindig rendben volt a ház, finom főtt étellel az asztalon, pedig még ennyi elektromos csodánk sem volt?”. Hogy a mai lányok miért nincsenek felkészítve az életre? Van erre egy teóriám.
A tornaszőnyegről a digitális térbe avagy miért jó az online mozgás

A tornaszőnyegről a digitális térbe avagy miért jó az online mozgás

A bezártság és a beszűkült mozgási lehetőségek alaposan átalakították az edzőtermi kínálatot. Gyakorlatilag mindenki az online térben próbál érvényesülni, ami hatalmas választékot eredményezett. Válogatásunkban a kicsiktől a 60+os tornáig, a jógától a pilates-en át az intimtornáig végigvesszük a kínálatot.
Gyerekrajz pályázat-Kreatív gyerekeket keres a Beango designer márka

Beango stílus designer rajzpályázata gyerekeknek - fődíj egy egyedi szülő-gyerek ruhaszett

Pályázat típusa: rajzpályázatKorosztály: 5-12 évesBeküldési határidő: 2021. március 14.
5 lépés gyermekünk sikeres motiválásához - letölthető jutalomtáblával

4 lépés gyermekünk sikeres motiválásához - letölthető jutalomtáblával

Sok szülő panaszkodik arról, hogy úgy érzi, nincs eszköz a kezében, amivel motiválni tudná gyermekét, legyen szó feladat megoldásáról vagy otthoni teendők ellátásáról. Ez az elmúlt időszakban több családban is kicsúcsosodott. Ehhez próbálunk néhány ötletet, megoldást adni, ami segíthet motiválni gyermekünket. Sőt hoztunk Nektek egy szuper letölthető jutalomtáblát is!
Ugrás az oldal tetejére