Jelenlegi hely

Mi kerülhet a komposztálóba?

A komposztálás az egyik legfontosabb lépés a környezettudatos élethez, a hulladéktermelés visszaszorításához. Nem bonyolult eljárás, gyorsan megtanulható, minimális energiával elvégezhető. Fontos azonban tudni, pontosan mi kerülhet a komposztálóba. Segítünk.

Ahhoz, hogy megértsük a komposztálás fontosságát, elég két számadatot felhoznunk: egy átlagember évente 300 kiló hulladékot termel, ennyivel terheli a környezetét, ennek az egyharmadát, azaz 100 kilót megspórolhatna azonban, hiszen ezek olyan dolgok, amelyek komposztálhatóak. Ehhez csak azt kell tudni, mi kerülhet a komposztáló eszközbe, és mi az, amit semmiképpen se dobjunk bele. Így pedig nem csupán szemetet hasznosítunk újra, de a komposzt felhasználásával a kertünk talajának minőségét is javítjuk.

Mit lehet?

A komposztba kis túlzással mehet minden zöldhulladék – a kivételekről később írunk. Ide való a falevél, a lenyírt fű, a gyomok, a kiselejtezett fűszernövények, a levágott faágak. Minden, ami a ház körül létrejön a természet munkája által. A konyhai hulladék is a komposztálóba kerülhet, de csak akkor, ha nyers, ilyen a zöldségek és gyümölcsök héja, vagy például az almacsutka.

Az ételhordóban felejtett, bebüdösödött ebédmaradékok természetesen nem komposztálhatóak, ezeknek a kommunális szemétben a helyük. A komposztáló viszont szívesen látja a kávézaccot, a teafiltert, a kenyérdarabkákat, a tésztát, a magokat. Nem csak növények mehetnek azonban bele. A hamu tökéletes a komposztba, ahogyan mértékkel papírtörlők és kartondobozok is elbomlanak benne.

Ha van főként növényevő állat a háznál, például tehén, kecske vagy disznó, az utána létrejövő trágya szintén lehet a komposzt alapanyaga, azzal a kikötéssel, hogy mindig legyünk tekintettel a szomszédokra. A trágya szaga kellemetlen lehet, így átgondoltan használjuk a komposztálóban.

Mit nem lehet?

A húsevő állatok, például a kutyák és macskák ürüléke nem megfelelő, hiszen abban lehetnek olyan élőlények, kórokozók, amelyek nem pusztulnak el a komposztban, így csak szennyezik majd azt, illetve a talajt.

Tilos beletenni az úgynevezett rovarfertőzött növényeket, amelyeken hemzsegnek a kis élőlények, ezek szintén életben maradhatnak a komposztban. Ezt a problémát megoldja a magas hőmérséklet, amelyet úgy érhetünk el, ha többször is átforgatjuk a halmot, ám még okosabb döntés, ha megelőzzük a lehetséges problémát a nem megfelelő dolgok távoltartásával.

A mérgező növények, például a leander vagy a ricinus szintén nem jók a komposztba, de a kaktuszokra is figyelni kell, mert visszanőhetnek, életben maradhatnak a nekik kellemes környezetben. A komposztálás előtt javasolt a kaktuszok összedarabolása, ezzel is segítve az elbomlást. Ne tegyünk a komposztálóba kezelt, például festett vagy lakkozott fahulladékot, a gyomok gyökereit, felejtsük el a citrusfélék héját, illetve a húsokat és csontokat.

A főtt étel szintén nem megfelelő, azt a kommunális szemétbe kell dobni. Ezt a néhány kivételt elég figyelembe venni, minden más azonban komposztálható, így pedig újrahasznosítható otthoni zöldhulladéknak számít.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Tulipán, szabadnap, elhízás elleni kampány: avagy hogyan ünnepli a világ a Nőnapot

Tulipán, szabadnap, elhízás elleni kampány: avagy hogyan ünnepli a világ a Nőnapot

Sztrájktól az állami derék-méret felmérésig... világkörüli csatangolásunkban a Nemzetközi Nőnap szokásait néztük meg, ki hogyan ünnepli. Még ebben a több mint száz éve egységesnek tűnő ünnepben is hatalmas eltérések vannak világszerte.
Lélekfrissítő történetek 2.

Lélekfrissítő történetek 2.

Egy jó történet tanít, megerősít, beszélgetésre késztet, összekapcsol másokkal. Ezek a tanulságos, szívhez szóló történetek az élet dolgairól szólnak, útravalók a mindennapokban.
Mától ellenőriznek és büntethetnek a hálapénz miatt, ha adsz, ha kapsz

Mától ellenőriznek és büntethetnek a hálapénz miatt, ha adsz, ha kapsz

Mától elköszönünk egy újabb több évtizedes megkövesedett rendszertől, a hálapénztől. Jól gondold meg, hogy mától mivel köszönöd meg orvosodnak, szülésznődnek vagy éppen a család egyik tagját ápoló egészségügyi dolgozónak a segítségét.
Rajzpályázat - 2021 év madara a cigánycsuk

Rajzpályázat - 2021 év madara a cigánycsuk

Pályázat típusa: rajzpályázatKorosztály: 3 évestől felnőtt korigBeküldési határidő: 2021. március 15.
Ugrás az oldal tetejére