Jelenlegi hely

Napelem inverter segítségével működő rendszer tervezése

A jövőbe mutató, tiszta energia ma már fontos része az életünknek. Nemcsak az energia drágulása miatt; hanem a klímaváltozás elleni harcban is fontos szerepet játszanak a megújuló energiaforrások, melyek kiaknázásához és felhasználásához komplett berendezésre van szükség. Ebből az egyik maga a napelem, ami képes átalakítani a napsugárzást egyenárammá. A következő lépéshez azonban már egy napelem inverter munkájára is szükség van, hiszen ez konvertálja át az egyenáramot olyan váltóárammá, amit már egy háztartásban is használni tudunk. De mi van akkor, ha a napelem inverter segítségével működő rendszert saját maga szeretné megtervezni? Hogyan érdemes nekiállni és mi mindent kell tudni a témáról? Cikkünkben elmagyarázzuk!

Mit kell tudni dióhéjban?

A napelem inverter szerves része a napelemes rendszernek, ami a megújuló energiaforrás kiaknázására ad lehetőséget. Ha még csak most ismerkedünk a témával, akkor azt kell tudni a napelem inverterről, hogy felveszi a napelem által létrehozott egyenáramot és a benne lévő, először DC/DC (egyenáram/egyenáram), majd DC/AC (egyenáram/váltakozó áram) konverter segítségével a háztartásokban is használható váltóáramot hoz létre. 

Tehát a napsugárzásból így lesz a mindennapokban használható energia. A napenergia óriási előnye, hogy teljesen ingyen van, ráadásul akkor is megérkezik a bolygónkra, ha nem használjuk ki az előnyeit. Éppen ezért érdemes jövőbe mutató technológiákkal kiaknázni a lehetőségeket!

A napelem inverter használatával működő rendszer megtervezése során jellemzően két paraméter megfelelő konfigurálásáról beszélhetünk. Ezek a paraméterek pedig az inverter és a napelem specifikációk. Fontos, hogy a napelem inverterrel működő rendszer építése esetén rendelkezzünk mélyremenő ismeretekkel az áramátalakítók (inverterek) témájában, illetve a megfelelő napelem kiválasztásában is.

Hogyan érdemes napelemet választani?

Még a napelem - napelem inverter elemekből álló rendszer megtervezése előtt érdemes összegyűjteni, hogy milyen műszaki paraméterekkel rendelkező fogyasztót használ az adott háztartás, mekkorák a korábbi villanyszámlák, milyen fogyasztói szokások jellemzik a házban lakókat, és milyen korszerűsítésre vagy fejlesztésre lehet számítani a közeljövőben, ami energiát igényel. Ilyen fogyasztók lehetnek például a meglévő háztartási gépek, elektromos berendezések, műszaki cikkek, egy korszerű fűtésrendszer vagy akár egy elektromos jármű otthoni töltése is. 

Ha már ismerjük az energiaigényt, akkor a következő lépésben ki kell választani az ennek fedezésére szolgáló napelem panelt vagy paneleket. Ha megvan a havi fogyasztás értéke kWh-ban, akkor ezt 12-vel szorozva megkapjuk az éves fogyasztást, ami tegyük fel, hogy 3600 kWh. Egy megfelelően elhelyezett napelemes rendszer egy év alatt akár 1200 kWh energiát termelhet, ezért el kell osztanunk ezt a számot a saját fogyasztásunkkal: 3600/1200=3 kWp lesz az a rendszer, amire szükségünk van. De mi is az a kWp? A napelemes rendszer teljesítményét általában a csúcsteljesítménnyel azaz a kWp mértékegységgel szokták megadni.

A napelem inverter kiválasztása

A következő lépés a napelem teljesítményének ismeretében lehetőleg hibrid üzemmódú napelem inverter kiválasztása. A hibrid üzemmód rendkívül előnyös, hiszen az elektromos hálózatra csatlakoztatás után bármikor dönthetünk úgy, hogy akkumulátorokat is telepíttetünk a napelem inverter környékére. Így a rendszer először az akkumulátorokat tölti fel a megtermelt árammal, majd ezután táplálja be azt a hálózatba. Így egy áramszünet esetén is stabil energiaforrásunk lehet! 

Emellett fontos információ az is, hogy egyfázisú vagy háromfázisú hálózati csatlakozású napelem inverterre van szükség. Lakossági felhasználásra jellemzően az egyfázisú csatlakozás lehet a megfelelő, ha viszont 3 kWp-t meghaladó energiaigénye van a háztartásnak, akkor már a háromfázisú csatlakozásra van szükség. 

Az energiaigény esetében sokat számít a fogyasztók összes energiaigénye - beleértve az elektromos autó töltését és a fűtési rendszer működtetését is. Az átlagos fogyasztású háztartások hozzávetőlegesen 6-8 kWp-s rendszert igényelnek. Fontos, ha a villamos hálózat csak egy fázissal rendelkezik, akkor a napelem inverter is egyfázisú csatlakozóval lesz szerelhető. 

Érdemes figyelembe venni a hatásfokot is, hiszen a napelem inverter esetében ez márkától és típustól függően eltérő lehet. A legjobb, ha 93-98% közötti értéken választunk. Mindemellett a garancia is fontos szempont, hiszen minél hosszabb időre szól, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy a napelem inverter is minőségi darab. A Huawei napelem inverter például 10 éves garanciával rendelkezik, ami akár 20 évre is kiterjeszthető!

Nézzük meg, hogy milyen felügyeleti megoldásokkal, biztonsági kiegészítésekkel rendelkezik az adott napelem inverter. A korszerű napelem inverterek már rendelkeznek önálló online felügyelettel és a termelési adatok gyűjtésével, emellett biztosítják a megfelelő teljesítményoptimalizálást is. Biztonsági szempontból pedig ellenállnak a pornak és a nedvességnek, illetve túlfeszültség-védelemmel is rendelkeznek.

Összefoglalás

Cikkünkben lefektettük a napelemes rendszer tervezésének alapjait, hiszen a költségek optimalizálása és a környezetbarát megoldások keresése került előtérbe manapság. A fentiekben bemutattuk dióhéjban a napelem inverter funkcióját és kitértünk arra is, hogy hogyan érdemes kiválasztani a háztartás számára megfelelő napelem panelt, paneleket. Ezután rátértünk arra is, hogy hogyan találhatjuk meg a napelemhez tökéletesen illő napelem invertert.

Az Aleron Energia több éves tapasztalattal és a megfelelő háttértudással segíthet a napelemek és a napelem inverter kiválasztásában, valamint a teljes rendszer megtervezésében és telepítésében is!

Képek forrása

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Pöttyös Panni alkotói pályázat

Pöttyös Panni alkotói pályázat

Pályázat típusa: alkotói pályázat óvodsoknak és kisiskolásoknak Beküldési határidő: 2023. április 23.
"Ez a gyerek egyszerűen csak épp kamasz, elindult a nővé cseperedés rögös útján" - egy nem kitűnő bizonyítvány margójára

"Ez a gyerek épp csak kamasz, elindult a nővé cseperedés rögös útján" - egy nem kitűnő bizonyítvány margójára

Esik a havaseső és fagyos szél csípi arcom a délutáni szürkületben, mikor várom a villamost egy hosszú és megterhelő januári munkanap után.Annyira elfáradtam ma, csak bámulni szeretnék ki az ablakon, és nézni, ahogy a város elhalad mellettem.Éppen csak lehuppanok az ülésre, mikor két korombeli nő foglal helyet előttem.
Szeleburdi gyerekek cinkos anyái - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeleburdi gyerekek cinkos anyái - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeptembertől a gyerekeink házi feladata okozza az egyik legnagyobb stresszforrást a családokban. Bár ugye a legtöbb szakember már nyíltan hangoztatja: "az otthoni házi feladat rossz hatással van a gyerek és a szülő kapcsolatára", még sincs ilyen irányú változás a rendszerben.
Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Ha január, akkor sokak fogadalmában az életmódváltás szerepel. Hogy egészségesebben fognak táplálkozni, esetleg bevezetik a rendszeres testmozgást az életükbe. Ehhez szeretnék nektek segítséget nyújtani 10 egyszerű lépésben.
Ugrás az oldal tetejére