Jelenlegi hely

Tarolnak a légúti betegségek!-természetes segítség a konyhából

A mi környezetünkben bizony most tetőznek az iskolai, ovis és munkahelyi közösségekben az influenza- , influenza-szerű légúti betegségek, hányós-hasmenős vírusok. Ajánlunk néhány gyógyhatású növényt, amit alkalmazható a felmerülő kellemetlen tünetek enyhítésére.

Természetesen azt gondoljuk, ezen növények egyikének használata sem ér fel a háziorvossal való konzultációval, így mindenképp azt javasoljuk, hogy a betegségek felmerülésekor őket keressétek fel legelső körben! Viszont, kiegészítésként valóban enyhíthetnek tüneteinken a különböző formában való alkalmazásuk. Fontos, hogy körültekintően bánjatok velük, hiszen egyesekből allergiás reakciót is kiválthatnak!

1. Szegfűszeg

A szegfűszeg nem csak fájdalomcsillapító, hanem gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással is rendelkezik. Természetes fájdalomcsillapító tulajdonságáért elsősorban a benne található eugenol nevű vegyület felelős. A szegfűszeget gyakran alkalmazzák olyan állapotok kezelésére, mint például az izom- és ízületi gyulladások, az emésztési zavarok, a fogfájás, a hányinger, a fejfájás, valamint a megfázás.

Fontos megjegyezni, hogy a szegfűszeg és a szegfűszegolaj növelheti a vérzékenység kockázatát, így a vérhígító gyógyszereket szedők kerüljék alkalmazását, vagy konzultáljanak orvosukkal lehetőségeiket illetően.

2. Gyömbér

A gyömbért évszázadok óta alkalmazzák az emberek különböző egészségügyi panaszok enyhítésére. A gingerol és shogaol nevű jótékony vegyületekben gazdag gyömbér gyulladáscsökkentő és hányingert csillapító hatása bizonyára sokak számára ismert, azt azonban viszonylag kevesen tudják, hogy a gyömbér fájdalomcsillapító hatóanyagokban is bővelkedik, így akár menstruációs vagy ízületi fájdalmakra is alkalmazható.

A gyömbért citrommal és vízzel keverve is lehet fogyasztani, személy szerint, én teába szoktam reszelve beletenni, ám ügyelni kell a mennyiségre, mert egyeseknek elég csípős lehet fogyasztáskor.

3. Kurkuma

Az élénksárga színű kurkuma gyulladáscsökkentő hatása már jól ismert, de azt viszonylag kevesen tudják, hogy természetes fájdalomcsillapítóként is megállja a helyét. Egy régebbi

tanulmány szerint például a kurkumakivonat képes lehet ugyanolyan hatékonyságot mutatni a fájdalom csillapításában, mint az ibuprofen. 

A kurkumát olyan panaszok fájdalmas tüneteinek enyhítésére is fogyaszthatjuk, mint például a különböző emésztési zavarok a és az izom- és ízületi fájdalmak.

4.Fokhagyma

Az antioxidáns hatóanyagokkal is rendelkező fokhagyma kiváló az ízületi gyulladások csillapítására. Leghatékonyabb, ha ezt helyileg tesszük meg: zúzzunk össze egy megtisztított fokhagymagerezdet, melegítsük fel egy kanál olívaolajban, és kenjük be vele a megfáradt ízületeket. Az enyhülést rögtön érzékelni fogjuk. Emellett fájó fogunk kezelésére is alkalmazhatjuk. A növényből kiáramló hatóanyagok és a nyálban található természetes fájdalomcsillapító elegye gyorsan elűzi a gyötrelmeket.

5.Kamilla

A kamilla hatékony gyulladásgátló az izmok számára, csodás nyugtatója a fáradt idegeknek és ha hörghuruttal vagy más légzőszervi betegséggel küzdünk, bátran inhaláljunk vele, de készíthetünk belőle fürdőt is vagy akár

szájöblítésre is hasznáhatunk egy csésze forrázatot gargalizáláshoz fogyínybetegség, gyulladások vagy torokfájás esetén.

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Rajzpályázat a Föld napja alkalmából fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok számára

Rajzpályázat a Föld napja alkalmából fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok számára

Pályázat típusa: alkotópályázat fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok számára Beküldési határidő: 2023. április 23.
Rajzverseny III. Károly király koronázása alkalmából

Rajzverseny III. Károly király koronázása alkalmából

Pályázat típusa: alkotópályázat több korcsoportban Beküldési határidő: 2023. április 23.
Kockashop alkotói verseny felnőtteknek

Kockashop alkotói verseny felnőtteknek

Pályázat típusa: alkotópályázat felnőtteknek Beküldési határidő: 2023. április 23.
Kockashop rajzverseny: „A Föld napja!”

Kockashop rajzverseny: „A Föld napja!”

Pályázat típusa: alkotópályázat óvodásoknak és alsósoknak Beküldési határidő: 2023. április 23.
Ugrás az oldal tetejére