Jelenlegi hely

Válasszunk iskolatáskát, de hogyan?

Az iskolát megelőző időkben több mindenben kell döntést hozni, ami a gyermekünk jövőjét megalapozhatja. Elbúcsúzik az ovitól és jönnek a nagybetűs iskolás évek. Ha már megvan az iskola, utánanéztünk a választható szakköröknek, sportolási lehetőségeknek, itt az ideje, hogy beszerezzük a szükséges holmikat, mint a füzetek, ceruzák, tornazsák, tolltartó és persze az iskolatáska.

A táskaválasztás persze nem csak azokat a családokat érinti, ahol most kezdi majd az iskolát a gyerek. Hatalmas a választék a különböző papír-írószer termékek területén és ez nincs másképp akkor sem, ha a hátizsákokról, iskolatáskákról beszélünk. Bár sok opció közül választhatunk és nagy a csábítás a különböző mesefigurákkal, színes mintákkal ellátott iskolatáskák tengerében, azonban érdemes körültekintőnek lenni a végleges vásárlás során, mivel a kialakítás és minőség között igen nagy különbségek lehetnek.

Mire érdemes odafigyelni iskolatáska választásnál?

Méret – hány kg-os lehet a gyerek hátizsákja?

Szeptemberhez közeledve sokszor halljuk, szakemberek nyilatkozataiban, hogy maximum hány kilógramm lehet egy ideális hátizsák, ami tapasztalatok alapján sajnos többnyire eltér a valóságtól, de az ideális iskolatáska a gyermek súlyának a 10%-a. Csábítóak lehetnek a különböző füzetrendszerezők és egyéb mappák, azonban jól gondoljuk át a többlet súly miatt, hogy valóban mi az, amire szükség van az iskolában. Segítsünk a pakolásnál, ugyanis még egy nagyobb hátizsákot is meg lehet tölteni sok-sok apró dologgal, amelyeknek köszönhetően gyorsan szinte felemelhetetlenné válik a táska. Amíg mi kísérjük, illetve hozzuk haza az iskolából gyermekünket, ha tehetjük vegyük át tőle a nehéz hátizsákot és vigye ő a könnyebb uzsonnatáskát, tornazsákot. Praktikusak azok a táskák, amelyeknek nem csak vállpántja, és akasztója, de külön füle is van, így kézben is egyszerűbb vinni.

Az iskolatáska ne legyen szélesebb, mint a gyermekünk és ne érjen túl a törzsénél. Érdemes ergonomikus kialakításút választani, és arra is figyeljünk, hogy a hátrész olyan anyagból készüljön, ami jól szellőzik. A vállpánt legyen állítható és jól párnázott, így inkább a vállat terheli a táska súlya és nem a gyermekünk hátát. Kaphatóak derékcsattal ellátott hátizsákok is, ami szintén hasznos kiegészítő, ha a súlyelosztást vesszük figyelembe.

Új trend, a gurulós iskolatáska. Az utazótáskákhoz, bőröndökhöz hasonlóan ezeknek a táskáknak az aljára is görgőket szereltek, és egy kihúzható fogantyú segítségével könnyedén guríthatja vagy húzhatja maga után az iskolás gyermek. Sőt, vannak már külön kapható húzószerkezetek is, így akár a tavaly vásárolt hátizsákot is fel lehet tuningolni vagy átalakítani, nem szükséges mindenből újat vásárolni.

Trendi minták, praktikus anyagok

A választáskor vegyük figyelembe, hogy gyermekünknek melyik minta tetszik, különben nem fogja szívesen viselni és nem fog vigyázni rá. Utóbbi azért is fontos, mert egy-egy drágább táskát nem csupán egy évre választunk, hanem akár kettő-négy évre is.

Néhány hasznos tipp:

  • A helyes testtartás érdekében a táskát mindkét vállon viselje gyermekünk, így azt is elkerülhetjük, hogy az egyik fül elszakad, megadja magát.
  • A táskát ne vonszoljuk, ne húzzuk a földön, a súrlódás miatt könnyen kiszakadhat az anyaga.
  • Óvakodjunk attól, hogy túl sok mindent pakolunk a táskába és túltömjük. Csábító lehet a táska elején elhelyezett sok zseb, ám ha ezeket túl pakoljuk, megint csak a táska láthatja kárát.
  • A táska belsejében nagyon hasznos, ha több zseb és rekesz található, könnyen lehet rendszerezni a füzeteket, könyveket, egyéb munkafüzeteket és íróeszközöket.
  • A külső oldalsó zsebekbe kerülhet a kulacs vagy akár az esernyő.
  • Apróságnak tűnhet, de ha van rá lehetőség, érdemes víztaszító anyagból készült iskolatáskát választani. Így nem okoz gondot egy-egy nagyobb őszi eső vagy téli havazás sem.
  • Bár az iskola első pár évében valószínűleg még kísérni fogjuk a gyereket az iskolába menet, illetve hazafelé, de ettől függetlenül nagyon fontos, hogy az iskolatáskán fényvisszaverő csíkok is legyenek, így szürkületkor, vagy sötétben az autósok számára is könnyebben észrevehető akár egy alacsonyabb kisgyermek is.

Kiegészítők – uzsonnástáska, tornazsák

Az iskolatáskákat könnyíthetjük azzal, ha van külön uzsonnástáska is, amibe belefér a napi uzsi és egy kulacs, valamint tornazsák, ami akár színében, mintájában a táskához passzol. Utóbbit az iskolákban külön is szokták kérni, hisz így a testnevelés óra előtt elég csak ezt a zsákot magával vinnie gyermekünknek az öltözőbe.

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Amikor Brúnó még a pocakomban volt, már akkor tudtuk, hogy szeretnénk egyenrangú szülők lenni - Interjú Szegvári Júlia színművésszel

Mindig is tudtuk, hogy szeretnénk egyenrangú szülők lenni - Interjú Szegvári Júlia színművésszel

Szegvári Júlia színművésszel találkoztam, aki a Katona József Nemzeti Színház prózai tagozatának művésze. Júlia kisfia Brúnó 2021-ben született. Az anyaságról, munkáról és a kettő közti egyensúlyról kérdeztem. - Tiszavölgyi Cecília interjúja.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ugrás az oldal tetejére