Jelenlegi hely

Visszatérés a munkaerőpiacra anyaként

Amikor valaki 1-2 cseperedő gyermek mellől pár év otthonlét után ismét munkába áll, szinte sokként érheti, hogy családanyaként teljesen újszerű kihívásokkal kell megküzdenie a munka világában, mint a korábbiakban független dolgozó nőként. Milyen nehézségekkel találjuk ilyenkor szembe magunkat, és mik lehetnek rájuk az adekvát válaszok, megoldási alternatívák?

Frusztráló kihívások

Természetesen akadnak olyan munkahelyek és munkakörök, ahol nem merül fel túl élesen ilyen probléma, mert a visszailleszkedés és a szálak felvétele nem jár fokozott kihívással.

Ha azonban egy igazán pörgős munkahelyre akarunk visszatérni, olyasmikkel szembesülhetünk, hogy

  • szakmailag kissé lemaradtunk, sok új dolgot kell elsajátítanunk,
  • a velünk együtt kezdett kollégák már jóval előrébb vannak a ranglétrán.

Ezek nemcsak frusztrálóak lehetnek, de olyan, gyorsan leküzdendő extra erőfeszítést igényelnek tőlünk, aminek most korántsem olyan könnyű megfelelni, mint a régi időkben. Hiszen ez túlórázást, belső vagy külső továbbképzést, otthoni extra készülést és egyáltalán: sok-sok plusz időt és energiát igényel tőlünk, ami független nőként talán csípőből ment, most azonban:

  • mindig fixen oda kell érni az oviba/bölcsibe, 
  • otthon legalább este 8-ig és egész hétvégén a gyermek köti le minden időnket és energiánkat, ezt követően alig-alig marad erőnk extra munkahelyi feladatokra, tanulásra,
  • nincs alkalmunk énidőre, az energiakészleteink utántöltését szolgáló szabadidős programokra, például rendszeres sportra,
  • a kimerültség miatt jó eséllyel nem tudunk folyamatosan 100%-on pörögni, mint régen, kevesebb az innovatív, kreatív ötletünk,
  • gyakran kell táppénzre menni a friss bölcsis/ovis gyerekkel, amit a kollégák és a főnökök egy idő után nem néznek jó szemmel, és amúgy is tovább növeli a szakmai hátrányunkat,
  • ráadásul többnyire át is értékelődnek bennünk a prioritások: legtöbbünk számára már nem áll mindenek felett a karrier, többnyire előrébb helyezzük a gyermekünket és a családi életünket, de legalábbis erősen küzd bennünk ez a kétféle, nehezen összeegyeztethető hivatás.

Ezek a folyamatosan frusztráló megélések nagyon magas stressz-szintet okozhatnak (még ha nem is vagyunk ennek mindig tudatában), ami tovább rontja a teljesítményünket és a mentális egészségünket, és ez egyetlen érintettnek sem jó: sem nekünk, sem a gyermekünknek, sem a munkahelyünknek, de még a párunknak, szeretteinknek sem.

Még nehezebb a helyzetünk, ha frissen szeretnénk a munkarőpiacon elhelyezkedni: a kisgyermekes anyukákkal szembeni előítéletek, bár a diszkrimináció ezen formája is törvénytelen, sok munkáltatónál éreztetik hatásukat, és szívesebben választanak inkább másik jelentkezőt.

Megoldási alternatívák

Szakmán belül: teljes vagy részmunkaidőben

  1. Természetesen dönthetünk úgy, hogy felvesszük a kesztyűt, és vállaljuk a kihívást, amit a munkahelyi elvárások támasztanak elénk anyaként. Ez az esetek többségében nem lehetetlen vállalkozás, az azonban rendkívül fontos, hogy ez a saját, tudatos döntésünk legyen, és reálisan mérlegeljük a teherbíró-képességünket, illetve a személyes prioritásainkat (mi szól mellette és ellene, és merre billen a mérleg nyelve).
  2. Jó megoldás lehet a részmunkaidős munkavégzés is – ma már egyre több cég támogatja ezt a foglalkoztatási formát, és ha esetleg a saját munkahelyünk nem partner ebben, több olyan platformot lehet találni, ahol kifejezetten kisgyermekes anyukáknak kínálnak ilyen munkalehetőségeket.

Pályamódosítás

Hosszú és rövid távon is kifejezetten jó perspektívát jelenthet az átképzés, új szakma tanulása, amennyiben a régi szakmánk nem tűnik összeegyeztethetőnek a megváltozott élethelyzetünkkel. Erre a lépésre legjobb még az otthon töltött időszakban felkészülni, és kiválasztani a személyes szempontjainkhoz legjobban illő szakterületet, és elkezdeni egy képzést. 

Otthonról is végezhető

Az új szakma természetesen bármi lehet, amiben reális perspektívát látunk, és affinitásunk van hozzá. Ugyanakkor a gyermekünk miatt a legfontosabb szempontok egyike a megfelelő időbeosztás, illetve a rugalmas munkarend.

Ezért kifejezetten előnyös lehet minden olyan munka, amit otthon, saját időbeosztásunk szerint végezhetünk akár egyéni vállalkozóként, akár mert alkalmazottként is jellemző a home office lehetősége. Ma már rengeteg ilyesfajta lehetőség van a legkülönbözőbb szakterületeken: műkörmös, kézműves, házi cukrász manufaktúra, könyvelő, fordító, grafikus és a különböző informatikai szakmák. 

A rohamos tempóban fejlődő és hatalmas munkaerőigényű IT szektor az egyik legkiemelkedőbb jövedelmet biztosítja már a kezdő szakemberek számára is, legyen az junior programozó vagy szoftverfejlesztő. Gyors előrelépési és szakmai fejlődési lehetőség van nők számára egyaránt, és hosszú távon is garantált az elhelyezkedés. De ami kisgyermekes édesanyaként különösen fontos szempont: bizonyos munkakörök már kezdőként is végezhetők egyénileg, illetve kis betanulást követően a legtöbb cégnél lehetőség van távmunkára vagy home office-ra, illetve freelancerként való munkavégzésre. 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Pöttyös Panni alkotói pályázat

Pöttyös Panni alkotói pályázat

Pályázat típusa: alkotói pályázat óvodsoknak és kisiskolásoknak Beküldési határidő: 2023. április 23.
"Ez a gyerek egyszerűen csak épp kamasz, elindult a nővé cseperedés rögös útján" - egy nem kitűnő bizonyítvány margójára

"Ez a gyerek épp csak kamasz, elindult a nővé cseperedés rögös útján" - egy nem kitűnő bizonyítvány margójára

Esik a havaseső és fagyos szél csípi arcom a délutáni szürkületben, mikor várom a villamost egy hosszú és megterhelő januári munkanap után.Annyira elfáradtam ma, csak bámulni szeretnék ki az ablakon, és nézni, ahogy a város elhalad mellettem.Éppen csak lehuppanok az ülésre, mikor két korombeli nő foglal helyet előttem.
Szeleburdi gyerekek cinkos anyái - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeleburdi gyerekek cinkos anyái - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeptembertől a gyerekeink házi feladata okozza az egyik legnagyobb stresszforrást a családokban. Bár ugye a legtöbb szakember már nyíltan hangoztatja: "az otthoni házi feladat rossz hatással van a gyerek és a szülő kapcsolatára", még sincs ilyen irányú változás a rendszerben.
Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Ha január, akkor sokak fogadalmában az életmódváltás szerepel. Hogy egészségesebben fognak táplálkozni, esetleg bevezetik a rendszeres testmozgást az életükbe. Ehhez szeretnék nektek segítséget nyújtani 10 egyszerű lépésben.
Ugrás az oldal tetejére