Jelenlegi hely

Zukál Ferenc: egy szenvedélyes képregénygyűjtő, aki elhozza Kecskemétre a szuperhősöket

1896. október 18-án jelent meg a New York Journal hasábjain az első képregény, eltelt azóta 126 év, de a képregények népszerűsége azóta is töretlen. Nem hogy leágazóban lenne a sorsuk ebben a felgyorsult digitális világban, hanem épp az egyik legjobb befektetés, persze csak ha maradt néhány nagyon jó állapotú, régi példányod. Egy kis érdekesség, hogy pár hónappal ezelőtt egy 1984-es képregény egyetlen lapjáért több mint 1 millárd forintnak megfelelő dollárt fizettek ki Texasban. És akkor most végre ezek a szuperhősök betörnek Kecskemétre is! - Zukál Ferenc írása.

Kecskeméti Képregénybörze 2022? Igen! Hogy miért fontos számomra egy ilyen esemény ott, ahol élek, és miért pont most jött el az ideje, azt most elmondom. A képregények iránti szeretetem még a gyermekkoromban a ’90 években kezdődött. Akkoriban még nem volt nagy választék és hát a szüleimnek sem volt korlátlan anyagi lehetőségei, így annak ellenére, hogy nem volt sok választék, mégis jól meg kellett gondolnom, hogy milyen képregényeket választok, főleg zsebpénz hiányában.

Akkoriban ezekhez sikerült általában hozzájutni, mint Bobo, Góliát, Garfield, Tarzan, Pókember, Superman vagy épp a Batman. Ezeket a képregényeket egyfajta füzetként kell elképzelned, általában 25-40 oldal közötti lapszámmal.

Mivel korlátozottak voltak a lehetőségeim, hogy melyiket vegyem meg, nem is volt kérdés, hogy az Amerikában már jól ismert szuperhős karakterekre esett a választásom. Közülük is a mai napig nagy kedvenceim a Superman és a Pókember. Mivel akkoriban ez Magyarországon még igencsak újdonságnak minősült, ezért a szuperhősök kalandjai magával ragadtak.

A rajzok, a kalandok, a szupererők, a jó és a gonosz harca mindig is érdekelt.

Amikor olvasol, akkor a fantáziádat is megmozgatja és annak ellenére, hogy állóképeket nézegetsz és szöveges buborékokban olvasod a párbeszédeket és a történéseket, nekem mindig is egy mozgó cselekmény rajzolódott ki.

Ezek mai napig a kedvenc képregényeim:

A képregényekkel együtt pedig egy új fogalommal is szembesültem, ez pedig a gyűjtés volt.

A szuperhősök mindig újabb és újabb kalandokba keveredtek és a kíváncsiság hajtott előre, így elkezdtem gyűjteni őket. A gyűjtés nem volt mindig folyamatos, de vissza-vissza tért, viszont pár évvel ezelőtt, úgy 2018-19 környékén újra fellángolt a képregények iránti szeretetem és újra elkezdtem gyűjteni őket. Viszont most már nem a magyar kiadások érdekeltek, hanem az eredeti amerikai kiadások. Erre Magyarországon nagyon kevés lehetőség volt és ami volt, az sem volt ideális, így külföldről szereztem be ez eredeti angol nyelven íródott képregényeket.

Az angol nyelvtől nem kell megijedni, én sem vagyok tökéletes benne, de ha Téged érdekel egy dolog, akkor azt hidd el könnyebben megtanulod. Így elkezdtem az amerikai képregények gyűjtését, azt tudni kell, hogy Amerikában ennek nagyon nagy kultúrája van, hisz ez a szülőhazája a legnagyobb szuperhősöknek és nem utolsó sorban már több mint 80 éve jelennek meg a képregények folyamatosan. Ez azzal is jár, hogy a kínálat szinte kimeríthetetlen füzetekben, kötetekben (füzetek gyűjteményes kiadása) és egyéb különlegesebb kiadásokban.

Mivel úgy láttam, hogy Magyarországon nem túl egyszerű az amerikai képregényeket beszerezni és a kínálat is kevés volt, ezért 2019 környékén elkezdtem egy webshopot is létrehozni, ahol elsősorban a tároláshoz használatos eszközöket árultam, mint fóliák, hátlapok és tárolódobozok. Ezeknek az egyik legfontosabb szerepe van a gyűjtőknél, hiszen ezekkel lehet a képregények állagát megőrizni, különben elszakadhat, meggyűrődhet, az UV fénytől kifakulhat és akár teljesen szét is hullhat. Ez nem csak azzal jár, hogy egy idő után élvezhetetlen lesz a képregény, de még teljesen elértéktelenedik, így legrosszabb esetben a szemétben landol, amit mindenképp meg kell akadályozni.

Gyűjtemény megóvása érdekében mindenképp ajánlott a képregényeket hátlappal befóliázni és tárolódobozban tárolni.

Ha képregényekről és szuperhősökről van szó, nem szabad szó nélkül elmenni az akciófigurák és szobrok mellett sem, hisz itt 3 dimenziós valójában elevenedik meg előttünk.

Ha az amerikai képregényekkel vagy tárolással kapcsolatban kérdésed van Kedves Olvasó, vagy csak nem tudod hogyan vágj bele a gyűjtésbe keress meg nyugodtan és szívesen segítek a témában.

A „My Comic Center” webshopban szinte minden megtalálható, ami a tároláshoz kell és természetesen több száz képregény van készleten, rendszeresen van érkező új képregény, de az előrendelések mellett utánrendelésekkel is foglalkozok. Ha Kecskeméten, vagy a környéken laksz, akkor van lehetőség személyes átvételre is, így nem kell a szállítási díjat sem kifizetni, de mivel több nagyvárosban tartott képregényes Börzékre is járok, ezért ott is át tudod venni. Ha kérdésed van ide tudsz írni nekem: info@mycomiccenter.hu. A képregényeket a YouTube csatornánkon is rendszeresen bemutatom.

Itt a helyed!

Ha tetszett az írás és csak egy kicsit is kíváncsivá tudtalak tenni, akkor mindenképpen gyere el a 2022 május 21.-én rendezett ’Kecskeméti Képregénybörze 2022” -re ahol 10:00 – 15:00 óráig várjuk az érdeklődőket! A rendezvényt a párommal közösen szervezzük. Az amerikai képregények mellett, magyar és szinte minden korosztálynak élvezhető képregények is lesznek, továbbá Manga (japán képregény), akciófigurák és szobrok is. A rendezvény nem egyszeri alkalom lesz, hanem hagyományteremtő céllal indul el. Információkért csatlakozz a Facebook csoporthoz a „Kecskeméti Képregénybörze” név alatt.

Az eseményhez a Facebookon pedig itt tudsz csatlakozni:

Szólj barátodnak, ismerősödnek, gyere el a családdal és érezd jól magadat, várunk sok szeretettel!

- Zukál Ferenc -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.
Ugrás az oldal tetejére