Jelenlegi hely

Új szoptatási infografika segíti a kecskeméti kórházban az édesanyákat

A szülés után, ha minden rendben a babával és a mamával, akkor várhatóan 3 nap után haza is mehetünk már az újdonsült kis családtaggal.

A kecskeméti kórház egy új infografikai táblával szeretné segíteni az anyukákat, hogy a bent töltött pár napon milyen gyakran kell szopiznia a babának, vagy épp mekkora a baba gyomrának az adott napon a mérete és mennyi pelus az elegendő. Ez a tábla hamarosan kikerül a Gyerekágyas osztályra minden szobába és minden bizonnyal megnyugtató segítséget ad az édesanyáknak.

(Ami büszkeséggel tölt el, hogy az infografikát én készítettem, ezért első körben tudtok róla tájékozódni – M. Mariann).

Szabóné Kis Éva Védőnő és laktációs szaktanácsadó egy kis segítséget is ad ennek a kiadványnak az értelmezéséhez:

Ősidők óta tudjuk, mégis szükséges tanulnunk, akár édesanyaként, akár egészségügyi dolgozóként, hogyan működik saját testünk és kisbabánk jelzéseiben bízhatunk-e? A sikeres szoptatás miért sikerül az egyik anyának és miért nem sikerül a másik anyának. A szoptatástámogatás egyik kulcsa, hogy egységes nézeteket valljunk és szakmailag megalapozott tudást szerezzünk, mely segíti a családokat az anyatejes táplálás megvalósításában.

A kizárólagos szoptatás a csecsemőtáplálás biológiai normája az első 6 hónapban a legideálisabb testi-lelki táplálék a kisbaba számára.

A szoptatásra már várandósság alatt készülni kell, hiszen olyan sok információ kering a témáról.

A kórházi tartózkodás alatt találkozni fogsz, ezzel a táblácskával és ehhez próbálok egy kis segítséget adni.

Milyen gyakran szopik az újszülött?

Minden babának más a szopási stílusa, (vannak lassú evők és vannak gyors evők) de általánosságban elmondható, hogy 24 óra alatt minimun 8 alkalom szükséges ahhoz, hogy hamar bekövetkezzen a tejbelövellés, ami megemeli a prolaktinszintet és hatására egyre több anyatej fog termelődni.

A termelődő tejmennyiség a baba igényeihez fog igazodni, ezért az igény szerinti szoptatás kulcsfontosságú a tejtermelődésben.

A hatékony szopás jele, ha babád hallhatóan és ritmusosan nyel, mozog füle és állkapcsa, testtartása ellazult, szoptatás után lazábbnak érzed a melleidet

Mik a korai éhségjelek?

Cuppogás, tátogás, nyelv nyújtogatása, ajkak nyalogatása, fej forgatása, a kéz szájhoz vitele, az ujjak és az öklöcske szopogatása.

Ezekből a jelekből gyakran csak párat fogsz látni, de minél jobban megismered gyermekedet, annál több jelzését fogod észrevenni.

A baba gyomrának mérete

Az újszülött baba gyomra megszületéskor cseresznye nagyságú (5-7ml) , így amennyiben orvosi indikáció nem áll a háttérben nem indokolt a korai tápszer adása. A első pár csepp kolosztrum, amit megkap az első órában, életfontosságú immunanyagokat tartalmaz, az első védőoltásnak is nevezik.

Ahogy a tej mennyisége egyre nő, úgy fog a gyomra tágulni. 3-4 napos korban dió nagyságú lesz. 

Hat hetes korra stabilizálódik a tejtermelés ,1 hónapos és 6 hónapos kor között nem változik a baba táplálékigénye, kivéve a növekedésugrások esetén.  A tej zsírtartalma meghatározó a jóllakottság érzésében, minél gyakoribb a szoptatás, annál zsírosabb lesz a tej.

Pisis pelusok

Első 1-2 napban legalább 1-2 nedves pelus, 3 nap után 3-4 nedves pelus elegendő.

Kakis pelusok

Első napokban 1-2 db fekete vagy sötétzöld ragacsos mecóniumos széklet, majd a 3. naptól minimum 3 db barnás, zöldes, esetleg már sárgás széklet. A következő napoktól 6 hetes korig 3-5 vagy ennél több kakis pelenka, megnyugtató információt ad az elegendő tejről. 6 hetes kor után anyatejes babánál előfordul, hogy több napig, ritka esetben 7-10 napig sincs széklet, mely nem jelenti azt, hogy valami baj van.

A gyakori szoptatás segíti a sárgaság gyors lezajlását, hiszen a kolosztrum (előtej) hatása miatt a széklettel gyorsabban eltávozik a bilirubin, ami a sárgaság kialakulásának egyik meghatározója.

A babád súlya

A szopások mérése teljesen felesleges,hiszen az icipici millilitereket nem fogja kimutatni a mérleg. Célszerű naponta 1x ugyanabban az időben mérlegelni és viszonyításként feljegyezni a napi súlyokat.

Az újszülött súlyesése élettani folyamat az első 3 nap alatt a születési súlyuk 7%-át elveszítik a babák. A súlygyarapodás állása és bizonyítottan elégtelen tápanyagbevitel, mely a szoptatási technika és hatékonyság megtekintését igényli, és ezek konzultációját orvossal, aki eldönti,hogy indokolt-e a pótlás adása. Elsősorban lefejt anyatejjel, másodsorban donor női tejjel (kórházban ez nem lehetséges), harmadsorban tápszerrel.

 A kezdeti időszakban a cumisüvegből való etetés nagymértékben megzavarja a baba szopástechnikáját és hátráltatja a tejmennyiség beindulását, használatával a szoptatási problémák kockázata jelentősen megnő.

A baba megszületése után, legalább egy órán át biztosítani kell a háborítatlan bőrkontaktust és kivárni, amíg a baba felkúszik a mellhez és ösztönösen megtalálja.

A kecskeméti kórházban a 24 órás baba-mama folyamatos együttléte biztosított, melynek az anyatejtermelődésre és a szoptatás sikerére óriási jelentősége van.

Bízz magadban, hogy a tested pontosan tudja, mire van szüksége a babának és bízz a babádban, hiszen ő olyan jelzéseket fog küldeni Hozzád, ami ösztönösen beindítja az anyai viselkedéseket.

Amennyiben problémák merülnek fel a szoptatásban, mindenképpen szakemberhez érdemes fordulni, aki korszerű ismeretekkel rendelkezik a szoptatás és anyatejes táplálás területén

” Az anyatej a természet csodája „

Szabóné Kis Éva laktációs szaktanácsadó, védőnő

A plakát itt letölthető

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Pályázat típusa: makettépítő pályázatBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Tégy jót, varázsolj mosolyt! - országos kreatív pályázat gyerekeknek

Tégy jót, varázsolj mosolyt! - országos kreatív pályázat gyerekeknek

Pályázat típusa: kreatív pályázatBeküldési határidő: 2022. április 29.Korcsoport: óvodás, általános iskolás, középiskolás
Ugrás az oldal tetejére