Jelenlegi hely

Utazzunk - mert utazni jó!

Persze, gondolhatod a címet olvasva, könnyű annak, akinek futja tengerparti nyaralásra meg síelésre a téli szünetben, meg annak is, aki kéthetente küldi jobbnál jobb, fejlesztő meg nyelvi táborba a gyerekeket, csillagászati összegért…

Lehet, hogy könnyű, de most megmutatom, hogyan utazhatsz te is kis családoddal úgy, hogy a gyerkőcök még jövő nyáron is ezt emlegessék!

A legtöbben, főleg vidéken gyalogosan, kerékpárral, busszal, vonattal járunk munkába, és visszük az aprónépet oviba, suliba. Észre sem vesszük, mennyi lehetőség rejlik a tömegközlekedésben! A kisfiam évek óta a vonatok szerelmese, számára hatalmas élmény, ha vonattal utazunk a mamihoz. Nyilván autóval kényelmesebb és gyorsabb, de ez őt cseppet sem érdekli. Még a legnagyobb hőségben sem…

Ha már vége a kánikulának, de szívesen szerveznél egy lazább, kirándulós napot a gyerkőcökkel, akkor utazásra fel! A totyogóstól a kiskamaszig garantáltan jól fogják magukat érezni!

  • Nézd meg a kiszemelt város közösségi közlekedésének menetrendjét az interneten! Érdemes kinyomtatni, hogy melyik jármű mikor-merre tart, ügyelve a hétvégi, ünnepnapi és egyéb különleges menetrendekre is. A nagyobb városokban gyakran találsz az információs pultnál ingyenesen elvihető kis menetrend-füzeteket.
  • Szinte minden városban váltható napijegy, amivel adott napon korlátozás nélkül használhatod a tömegközlekedést. Épp erre van szükségetek! Érdeklődj az információnál, hogy a gyerekeknek kell-e jegyet váltani, illetve kérdezz rá a családoknak szóló kedvezményekre is.
  • Kapjon mindenki egy kis hátizsákot, vigyetek magatokkal egy kis harapnivalót (ropi, keksz, croissant: ami nem morzsálódik és a gyerkőcök sem kenik össze magukat vele) és innivalót, nedves törlőkendőt, fényképezőt. Fontos, hogy ha babakocsival mentek, az legyen lehetőleg esernyőre csukható.
  • Indulhat a móka! Szálljatok buszra, villamosra, metróra, de szóba jöhet a dottó (tudod, a városnéző, vonatszerű kisbusz), esetleg hajókázás is. Útközben, ha érdekes látnivaló akad, leszállhattok, felfedezhettek ismeretlen játszótereket, parkokat, betérhettek egy-egy múzeumba (hűsölni :) ), ehettek egy fagyit, mint az „igazi” turisták! Egészen más arcát mutatja így a város, mint ami a piros lámpánál állva látható.

  • Nem elhanyagolható dolog, hogy útközben a kicsik megfigyelhetik az utazás mikéntjét, a szabályokat: jegyet váltunk, érkezik az ellenőr, a kalauz, gombbal nyílik az ajtó, „tessék vigyázni, az ajtók záródnak”…
  • Variációk a témára: útra kelhettek a lakhelyeteken vagy a közeli városban, de nyaralás alkalmával, esetleg a rokonoknál tett látogatáskor is „utazhattok” egy napot. Lehet körbevonatozni a Balatont, de a legjobb, ha többféle módon utaztok: például Szántódig vonattal, onnan komppal át Tihanyba, majd busszal Veszprémbe, helyi járattal a vasútállomásra, és vonattal haza. Ez már megterheli a pénztárcát is, de a városon belüli közlekedés biztosan nem kerül többe néhány ezer forintnál.

 

Jó utat!

Egerszegimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Képregény, táblakép, futás... a közös pont: a Himnusz

Képregény, táblakép, futás, ismeretlen szerelmes ... a Himnusz és Kölcsey titkai

Gondolnád, hogy január 22-én ünnepeljük a Himnusz születésnapját? És azt tudtad, hogy képregény is készült belőle? Vagy azt, hogy Kölcsey nem is tartotta jó versnek?
23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Ugrás az oldal tetejére