Jelenlegi hely

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.

De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe.

Íme néhány, amiket mi biztosan meglátogatunk az adventi időszakban:

Eta néni háza Dabason

Sajnos idén (2023) nem nyit ki Eta néni háza.

Eta néni háza már több mint 10 éve az ország egyik kedvencévé nőtte ki magát, igazi turista látványosság. A díszkivilágítás közel egy hétig készül, és több 10 ezer izzó világítja meg az udvart. Idei újdonság a városi kisvonat, ami a karácsonyi házhoz viszi a látogatókat. Ha szerettek vonatozni Dabas központjába tegyétek le az autótokat és kisvonattal menjetek el Eta néni házáig. 

Cím: Dabas, Wesselényi utca 12.
Nyitva tartás: 
Belépés: ingyenes

Gödöllői Karácsonyház

Ünnepet csalogató mesevilág vár a gödöllői Karácsonyházban, ahol a legidősebb felnőtt is gyerekként érezheti magát. A rengeteg színben tündöklő karácsonyi paradicsomban 300 négyzetméteren 9 szobában több mint 10 országból válogatott karácsonyi dekorációs elemeken és kiegészítőkön kívül, itthon egyedülállóan különleges karácsonyi hangulattal, az aktuális trendeknek megfelelően feldíszített több mint húszféle karácsonyfával, és megannyi ritka és szépséges aprósággal várja a látogatóit!

Cím: Gödöllő, Szabadság út 2.
Nyitva tartás: Hétfő-Szombat: 9:00-18 óráig Vasárnap: 9-17 óráig
Belépés: ingyenes
Fontos: A Karácsonyházba egyszerre 80 fő látogatót engednek be, így sor alakulhat ki a bejáratnál. A tömeg elkerülése érdekében érdemes hétközben meglátogatni a Karácsonyházat. A Karácsonyház kerekesszékkel látogatható.

december 24-én 09:00 – 12:00 óra között látogatható a Karácsonyház.
december 25-én és 26-án zárva

december 27-30. 09:00-17:00

Karácsonyi Meseház Csákánydoroszlón

14 éve minden adventkor díszes pompába öltözik a Karácsonyi Meseház. Betlehem, makett és modellszoba, szarvasok, jegesmedvék, pingvinek, ledpatak és mézeskalácsház is megtalálható a közel 2000 négyzetméteren.

Cím: Csákánydoroszló, Fő utca 102.
Nyitva tartás: November 26- január 6-ig 17:00-20 óráig
Belépés: ingyenes, de a becsületkasszában szívesen fogadják a támogató adományokat.

Mikulás Háza Váralján

A téma minden évben más, korábban a Jégvarázs volt a fő vezérfonal, majd a Reszkessetek betörők című karácsonyi slágerfilm díszes háza és a Rockefeller karácsonyfa adta az ötletet, de lesz szelfi pad és a mkulás manóinak háza.

2023-ban a fő témát Csipkerózsika a kastélyban és Demóna Muria földjén adja. Látható lesz még egy-egy részlete: Szépség és a Szörnyeteg, Elza, Anna, Oláf, Grincs, és a tavalyi Manó házakból az egyik Mikulás szobájának lesz berendezve. A legtöbb égő, alkonyatkor fog bekapcsolni, (16:30-20:00 óra között)  Viszont a díszítés jellegét tekintve, lesz ami csak teljes sötétben (17:00 órakor) kapcsolódik be.

Cím: Váralja, Béke utca 12. A belépés ingyenes, de a becsületkasszával segíthetitek. 

Mézeskalácsfalva

A Baranya megyei Geresdlakon minden évben megépítik a falu mását mézeskalácsból. A terepasztal évről évre részletesebb lesz: az épületek mellett már a polgármestert és a helyi focicsapatot is felfedezheted rajta. A Geresdlaki Mézeskalács Falu előzetes időpontegyeztetést követően tekinthető meg. 

Belépés: Gyermekeknek 300,- Ft/fő, felnőtteknek 500,- Ft/fő. Időpont egyeztetés: 30/957-96-47, 69/349-101 (munkaidőben), 30/648-25-60 (munkaidőben)

(Fotó)

Szentendrei Karácsony Múzeum és Üzlet

Egy hely, ahol megvásárolhatod vagy csak megcsodálhatod a legszebb, legcsillogóbb karácsonyi díszeket és dekorációkat. Egy bolt ami egész évben nyitva van, de nyilván karácsony körül a leghangulatosabb.

Cím: Hubay Ház, Szentendre, Bogdányi-Bercsényi utca sarok 
Nyitva minden nap, 10-17:45-ig. Bejárat a Bogdányi út felől. A BELÉPÉS INGYENES!

 

Közép-Európa legnagyobb betleheme Vörsben

Európa legnagyobb beltéri Betleheme Vörsön található. több mint 60 négyzetméteren csodálhatják meg látogatói advent első vasárnapjától kezdve egészen január végéig.

Az óriási Betlehem gipszből, az ember és állati figurákat leszámítva pedig kizárólag természetes anyagokból készül. A 3 köbméternyi tuja, 20 darab fenyőfa és négy köbméternyi faanyag felhasználásával készült betlehem építése 10 napon keresztül zajlik, és kizárólag a falubeliek kitartó és jól megszervezett csapatmunkája. A Vörsi Adventi Vásár étel-ital része minden nap nyitva lesz, viszont az ajándéktárgyak és egyéb árusítások csak az adventi hétvégéken, karácsonykor és a két ünnep között lesznek nyitva. 

A vörsi betlehem 2023. december 3-tól 2024. január 28-ig mindennap látogatható 9:00 – 17:00 óráig a Szent Márton Püspök Templomban. December 24-én – szenteste – a betlehem 10.00-12.00 között látogatható!

(Fotó: Mihály Szilvia)

Lumina Park Budapesten

Különleges mesevilág, egy varázslatos park, ahol egy felejthetetlen sétát tehetsz különleges fény és hangjátékkal létrehozott mesevilágba. Mielőtt még felcsattannának a hangok: a Palatinus Fürdő napelemes energiatermelése biztosítja a LED-es fénypark működéséhez szükséges energiát.

Cím: Budapest, Margitsziget, Palatinus Strand
Nyitva tartás: 2023. november 11. 16:30 - 2024. január 14. 21:00

Belépés: 2 év alatt ingyenes, a jegyárak függenek a napoktól és kedvezményre jogosító igazolványoktól, illetve családi jegy megvásárlására is van lehetőség.

S ha már sötétedés után Budapesten jártok:

+ 1 ötlet:

December 1-től ismét jár az adventi villamos Budapesten, azonban nem a megszokott fénydíszítéssel, hanem adventi hangulatú belső dekorációval. Idén meglepetéssel is készülnek, 2023-ban útjára indulnak a fénybuszok is! A BKV Fényflottája 2024. január 7-ig közlekedik majd a budapesti utakon. December 24-én és 31-én nem közlekednek!

Fénytűzoltó

Pár éve járja az utakat a II. kerület fényességes járművei között a fénytűzoltó, ami idén először december 3-án gördül be a Mechwart ligeti  állomásra. Az adventi jármű 16.20-kor indul útnak, és a Vérhalom tér érintésével a Torockó utcai játszótérre érkezik meg 18 órakor.

A menet még három hétvégén át járja majd a II. kerületet, csak a útvonal változik mindig: december 10-én és 23-án a Szabadság utcai játszótér, Szent József utcai játszótér, Adyligeti játszótér, 17-én pedig a Fenyves Park, Zsigmond téri játszótér és Vérhalom téri játszótér útvonalat járja be. 

 

Szépvölgyi Anna - Kecskemétimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nőnap idézetek: Rólunk szól

Nőnap idézetek: Rólunk szól

A nemzetközi nőnapot először 1911-ben ünnepelték meg Clara Zetkin javaslatára, majd rá 2 évre március 8. lett a napja. Hazánkban 1914 óta emlékeznek meg hivatalosan is a nőkről. Virág, bombon, apró ajándékok helyett álljon itt néhány idézet, ami rólunk, nőkről szól.
Víz Világnapja 2024 - Rajz, versíró és fotópályázat gyerekenek!

Víz Világnapja 2024 - Rajz, versíró és fotópályázat gyerekenek!

Pályázat típusa:  rajz, versíró és fotópályázatBeküldési határidő: 2024. március 8.Korcsoport: általános és középiskolás diákok, akik az EDUVIZIG területén tanulnak (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom Vármegye valamint Vas és Veszprém Vármegye egy része)
„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek!”

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek!”

Pályázat típusa: rajzpályázatBeküldési határidő: 2024. április 15.Korcsoport: 8 - 15 év közötti általános iskolás diákok 2 kategóriában
Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Ugrás az oldal tetejére