Jelenlegi hely

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata

A Hivatal jogi segítségnyújtással, az áldozatsegítéssel, a kárpótlással és egyes – nem büntetés-végrehajtással összefüggő – pártfogó felügyelettel kapcsolatos feladatokat lát el.

 

Igazságügyi Osztály:

2017. január 1. napjától a jogi segítségnyújtás iránti ügyekben az ügyfél lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatalhoz lehet fordulni, melynek keretében szociális rászorultság alapján ingyenes vagy megelőlegezett költségű jogi szolgáltatást (tanácsadás, beadványkészítés) vagy folyamatban lévő peres ügyben pártfogó ügyvédi képviseletet igényelhetnek.

A jogi segítségnyújtás célja, hogy az állam mindazok jogérvényesítését biztosítsa, akik arra hátrányos helyzetük miatt egyébként nem képesek. A Szolgálat általános ügyfélszolgálati tevékenysége keretében jövedelmi, vagyoni helyzettől és az ügy tárgyától függetlenül a hozzá fordulóknak - egyszerűbb megítélésű ügyekben - jogi tanácsot, illetve hatásköri-, illetékességi útmutatást ad, míg hatóságként az ügyfél rászorultsága alapján dönt a támogatás megengedhetősége kérdésében: peren kívüli ügyekben tanácsadás és/vagy okiratkészítés céljából jogi segítő (ügyvéd) közreműködését, peres eljárásokban pedig a bíróság előtti képviseletet ellátó pártfogó ügyvédi képviseletet biztosít a rászorulók számára.

A jogi segítségnyújtó és áldozatsegítő szakterület ügyfélfogadási rendje:

 hétfő-csütörtök: 9.00 - 11.00

A Jogi Segítségnyújtó Osztály fontosabb feladatai:

- jogi tanácsadás, hatásköri-, illetékességi útmutatás

- peren kívüli jogi segítségnyújtás engedélyezése

- pártfogó ügyvédi képviselet engedélyezése

Az áldozatsegítési szolgáltatások iránti kérelmeket a Tisztelt Ügyfelek bármelyik járási hivatalnál előterjeszthetik. Azonnali pénzügyi segély állapítható meg a bűncselekmény következtében krízishelyzetbe került áldozatnak. A kérelem előterjesztésének határideje a bűncselekmény elkövetését követő 5 nap. Amennyiben a bűncselekmény következtében személyes okmányai pótlására van szükség, úgy áldozati státusz megállapítását kérheti okmányai esetleges térítésmentes pótlása érdekében. Kérhet szakjogászi segítséget a bűncselekménnyel okozott kára megtérítése érdekében, továbbá érdekérvényesítés szolgáltatást is.

Napjaink büntetőpolitikájának egyik kiemelt feladata a bűnözés okozta káros hatások csökkentése és a bűncselekményeket elszenvedők társadalmi, erkölcsi és anyagi sérelmeinek enyhítése. A Szolgálat ezen célkitűzéseket, az áldozatok segítésével és az állami kárenyhítéssel kapcsolatos feladatokat, különböző támogatási formákon keresztül látja el.

Az Áldozatsegítő Osztály fontosabb hatáskörei:

- tájékoztatás, tanácsadás

- érdekérvényesítés elősegítése

- azonnali pénzügyi segély engedélyezése

- állami kárenyhítés engedélyezése

Állami kárenyhítés keretében jogosult a bűncselekménnyel okozott igazolt kár megtérítésére a személy elleni erőszakos, szándékos bűncselekmény áldozata. Az állami kárenyhítés előterjesztésének határideje a bűncselekmény elkövetését követő 3 hónap. Állami kárenyhítés iránti kérelmét bármelyik járási hivatalnál vagy a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály Igazságügyi Osztályánál, mint döntő hatóságnál is előterjesztheti.

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Dubánci, avagy Petr Vaclavek MakkMarcijai, a háromgyermekes prágai apuka zseniális szüleményei.
Rajzpályázat Én és az állatok címmel

Rajzpályázat Én és az állatok címmel

A Debreceni Állatkert több mint 17 hektáron szolgál a környezeti nevelés színteréül és biztosít lehetőséget a tantervhez illeszkedő vagy tanórán kívüli foglalkozások megtartására. Az Állatok Világhete alkalmából rajzpályázatot hirdetett.
Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alkotópályázatot hirdet általános iskolás és középiskolás gyerekek, valamint felnőttek számára, melynek témája a LIFE IP GRASSLAND-HU  területek rovarvilága.
Illóolajokkal a megfázás ellen

Illóolajokkal a megfázás ellen

Elérkezett az influenza és a megfázások ideje.Egyre több gyerek hiányzik az iskolából, óvodából, előfordul, hogy egy teljes osztály fele otthon lábadozik.
Ugrás az oldal tetejére