Jelenlegi hely

"Az ügyeletes doktornő ekkor belépett, és kimondta az ítéletet: kora délután ő megoperál, mert nem kockáztat."- Szülésélmény-történetmesélő

2021 év elején szültem második gyermekemet, amely szülés élménye teljesen feloldotta bennem az első szülés okozta traumát, hiányérzetet, negatív élményt.

2017-ben született első gyermekem, császármetszéssel, amely egy vajudás nélküli, rossz szívhang miatti indított szülés volt, elfolyt magzatvízzel, zárt méhszájjal. Tájékozatlanul, egyedül, a rosszul megválasztott segítőkben túlzottan is bízva voltam a szülőszobán. Féltem a szüléstől, és bár utólag, viszonylag röviddel a császármetszést követően sajnáltam hogy így alakult, akkor, ott, úgy éreztem, ez könnyen ment, ezt megúsztam. 

Nehéz gyerekágy, egészségügyi gondok, és sok kórház következett, nem volt "idő" foglalkozni a szülésélmény feldolgozással. Csak sokkal később vettem észre, hogy nem tudom a "szültem" szót használni, mert valójában úgy éreztem, nem szültem.

2021 februárra vártam második babámat, és tudtam, hogy meg kell próbálnom a VBAC-t. Kerestem támogatóbb orvost, de mivel januárban hozott új törvény értelmében nem volt biztos, hogy jelen lehet a szülésnél, úgy éreztem, ez az intézmény számomra lehet, hogy mégsem a megfelelő, elkezdett bennem valami dolgozni, hogy mégsem biztos hogy jó kezekben vagyok, és most végre mertem hallgatni ezekre a belső hangokra. Az utolsó pillanatban, 38+6 naposan megtaláltam azt a támogató intézményt és orvost, amit egészen eddig nem találtam, megnyugodtam, tudtam, hogy most megvan A HELY.

3 nappal később, éjszaka elkezdett szivárogni a magzatvíz. Gyenge, 8-10 perces fájások kezdődtek, távozott a nyákdugó. Reggel 6-kor elindultunk a kórház felé, amely egy óra útra van tőlünk. Az úton minden fájás leállt, a szervezetem védekező mechanizmusa elindult. A szülőszobán kedvesen fogadtak, de nem tudtam ellazulni, délig nem indultak újra a fájások.

Az ügyeletes doktornő ekkor belépett, és kimondta az ítéletet: kora délután ő megoperál, mert nem kockáztat. Ekkor nagyon kétségbe estem, szétestem, férjem támogatására felhívtam a főorvost, AZ ORVOST, aki meglepő módon emlékezett rám, és egy órán belül ott volt a kórházban. Közben szólt a szülésznőnek, hogy adhat oxitocint. Ez szépen elindította a fájásokat, a szülésznő nagyon kedves volt, folyamatosan bíztatott, sőt azt is mondta, hogy ha nincs semmi gond, nem kell elfogadnom a  császárt. Az első 4 centi nagyon lassan ment, ekkor még többször megfordult a fejemben, hogy vajon sikerülhet-e ez nekem. De a szülésznő annyira kedves volt, bíztató, ő egyszer sem kérdőjelezte meg a sikert. 4 centinél már nagyon erős fájások voltak, ekkor kaptam kúpot, ez tovább lendítette a dolgokat, zuhanyoztam, aztán labdán ültem. Innen nagyon gyorsan, 2 órán belül megszületett a kisbabám. 

A kitolás nagyon nehéz volt, nehezen éreztem rá, de nagyon kedves volt végig mindenki, segítettek, bíztattak, 7-8 tolófájás kellett a sikerhez.

Nem lehetek elég hálás ennek az intézménynek és a főorvosnak azért, hogy ennyit segítettek, megkaphattam ezt a megerősítő élményt, hogy igen, erre képes vagyok, megszültem a gyermekemet.

- Egy boldog édesanya -

 


Neked is van egy szép történeted, amit szívesen megosztanál velünk?

Írd meg nekünk! Mondjátok el, milyen élmény volt számotokra: örömeiteket, fájdalmaitokat, félelmeiteket vagy akár a kalandjaitokat!

Feltételek:

  1. Bárki megírhatja szülésélményét függetlenül attól, hogy hol és mikor szült.
  2. Apukák is írhatnak, ők hogy látták, mit éltek át.
  3. Fontos, hogy a történetben ne használjatok neveket, fogalmazzatok általánosan úgy, mint: a kórházban, az orvos, a szülésznő, és ne tartalmazzon másokat sértő, kritizáló hangnemet (a neveket jogunkban áll kivenni). 
  4. Az írásban szerepeljen a szülés éve.
  5. Az írásodnak adj címet, és mellékelj egy fényképet, ha szeretnéd, hogy megjelenjen.
  6. Ha több gyermeked van, több történetet is küldhetsz.

A történetet e-mailben várjuk:

Érdemes tollat ragadni - mert mindenki kap ajándékot!

Minden születésélményt beküldő 2 főre belépőjegyet kap a jakabszállási Magyarkertbe, melyet 1 éven keresztül használhat fel! (pályázat beérkezésétől számítva, pár napon belül küldjük is a jegyeket).

Továbbá minden születésélményt beküldő között ajándékot sorsolunk ki. 

Nyeremények:

  1. Fotózás: Kismama, portré, gyerekek, vagy családi fotózás: Makai Marianna + nappali smink készítés Szelei Klára jóvoltából
  2. Love Your Belly tanfolyam – Nagy Kriszti jóvoltából
  3. Könyvnyeremény a Malom Libri Mesebolt jóvoltából

A sorsolás menete: minden beküldő neve bekerül a kalapba, a szerencse fog dönteni.

A sorsolás napja: a Születésünnep nyereménysorsolásának napja, október 1. 17.00 óra, Katona József Könyvtár.

Nyereményt sorsolják: Makai Marianna, a Kecskemétimami főszerkesztője és Kovács-Dandi Csilla, a Születésünnep Kecskeméten főszervezője.

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Ugrás az oldal tetejére