Jelenlegi hely

A várandósok és a medicinák

Az elmúlt években orvosi tanácsadási munkám során legnagyobb gondot annak a tévhitnek az eloszlatása jelentette, hogy a várandósoknak nem szabad gyógyszert szedniük.

Az Optimális Családtervezési Szolgáltatás első 15 éve alatt, a mintegy húszezer családtervező pár között volt 132 olyan leendő várandós, aki még vitamint sem kívánt szedni. Ők ugyanis mindenfajta „gyógyszertől” féltek és a vitaminokat is gyógyszernek tartották. Éppen ezért is vezettem be a magzatvédő vitaminok fogalmát, hangsúlyozva, hogy ez a fejlődési rendellenességeket megelőző termék nem „gyógyszer”.
 

A „várandós-szerek”

Ez az állandóan visszatérő probléma sarkall most egy látszólag nyelvészeti kérdés megbeszélésére, aminek azonban messzire gyűrűző elvi jelentősége és gyakorlati fontossága lenne. Az angol orvosi szakirodalomban feltehetően az előbb említett gyógyszer-rettegés miatt vezették be a „medicinális termék” fogalmát. Érdemes lenne hazánkban is ezt a gyakorlatot követni és a „medicina” megnevezést meghonosítani a magyar nyelvben is. A medicinákon belül elkülöníthetjük a betegségek kezelését szolgáló gyógyszereket, és a betegségek megelőzését célzó védőszereket. A várandósok esetében az utóbbiak különösen fontosak, ezért lehetne ezeket „várandós-szer” névvel is illetni. Tisztában vagyok a nyelvújítás kilátástalanságával korunkban, mégis megfontolásra érdemesnek tartom a javaslatom.

A nőket szeretném szövetségesül megnyerni ennek az újításnak elfogadtatásában. Ők sokkal nyitottabbak az egészségvédelemre, jobban megértik az orvosláson belül a XX. század második felében bekövetkező jelentős szemléleti változást, miszerint a megelőzés jobb, mint a gyógyítás. A megelőzést általában életmódbeli változásokkal kívánjuk elérni, de vannak olyan esetek, amikor ez csak medicinákkal érhető el.

  • Természetesen első helyen a magzatvédő vitaminok fontosságát kell megemlítenem, ennek legfontosabb komponense a folsav, de hatékonyságát segíti a B12-, B6- és B2-vitamin is. Ezek kombinációját nevezzük magzatvédő vitaminoknak, és ezek több gyakori és súlyos fejlődési rendellenesség kivédésére képesek a fogamzás körüli alkalmazásukkal. Érdemes még kitérni azokra a gyógyszerekre is, amik a várandóssággal kapcsolatos szövődmények miatt szükségesek.

  • Leggyakoribb az émelygés, hányinger, hányás, a vashiányos vérszegénység, a fenyegető vetélés és koraszülés, a terhességi mérgezés (ún. toxémia). Ide sorolhatók azonban az ún. programozott szülés kapcsán esetleg szükséges és a gyermekágyban szokásos gyógyszerek is. 

  • A gyógyszerek és a védőszerek közötti átmeneti csoportba kerülnek a várandósság alatt – a táplálkozás kiegészítéseként – adott vas- és kalciumkészítmények. Ezeket gyakorta konkrét javallat nélkül, a várandósság alatti komplikációk megelőzése érdekében – „a biztonság kedvéért” – alkalmazzák, mint várandós-szereket. 

Természetesen a várandósság alatt a medicinák alkalmazásakor is a haszon–veszély egyénre lebontott egyensúlyát kell mérlegelni és ennek alapján lehet ajánlani a szükségesnek tartott kezelést. A döntés joga és felelőssége azonban – az ajánlott medicinák alkalmazáskor a haszon és veszélyek minden részletéről tájékoztatott – várandósé.

 

Dr. Czeizel Endre
genetikus

Forrás: bebikkicsikesnagyok.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére