Vaníliás koszorú
Zserbó
Hozzávalók: 1 deci tejben felfuttatott 10 g (friss, azaz nem instant) élesztő, 2 evőkanál cukor, 125 g sütőmargarin,1 egész tojás + 1 tojássárga, 250g liszt
Diós-mákos kalács (nem bejgli!)
Hozzávalók (5 nagy vagy 6 kisebb kalácshoz): 1kg liszt, 50 g élesztő, 2 egész tojás+ 2 tojássárga, 2 maréknyi cukor (régen ez egy bevett mértékegység volt:), 2 csomag vaníliás cukor, pici só, 800 ml langyos tej, 10 evőkanál olvasztott margarin vagy olaj
Mézeskalács
Tant Harriets Pepparkakor - Svéd gyömbéres keksz
Hozzávalók: 30 dkg vaj, 5dl cukor, 1dl méz, 2dl víz, 1 ek őrölt gyömbér, 2 ek őrölt fahéj, 1 ek őrölt szegfűszeg, 2 tk kardamom (én ki szoktam hagyni), 1ek szódabikarbóna,1,5 kg liszt.
Csokoládés pöfeteg
Hozzávalók : 15 dkg étcsoki, 10 csepp narancsolaj (100%-os, de akár el is hagyható), 12 dkg liszt, 3 dkg kakaó, 1 teáskanál sütőpor, csipet só, 8 dkg vaj, 7.5 dkg barna cukor, 7.5 dkg cukor, 1 tojás, 2 ek tej
Emese, Kecskemétimami
Mézeskalács Erzsi néni-módra
Erzsi néni volt az óvodai dadusom, évtizedeken át készítette a mézeskalácsot az ovisokkal minden adventkor. Néhány évvel ezelőtt kértem el tőle ezt a receptet. Azóta is ezt sütöm, hiszen egyszerű, a tésztát nem kell pihentetni, azonnal süthető és nagyon finom!
Hozzávalók (kb. 3 tepsire való mennyiség): 50 dkg liszt, 12 dkg cukor, 25 dkg méz, 12 dkg margarin vagy vaj, 5 gr szódabikarbóna, 2 tojás sárgája, fűszerek ízlés szerint: mézeskalács fűszerkeverék vagy szegfűszeg, fahéj...
A díszítéshez: 2 tojás fehérje, 10 dkg porcukor
Egy lábosban tegyük a tűzhelyre a mézet, a cukrot és a margarint/vajat. Addig melegítsük, míg teljesen egyneművé válik. Tegyük félre hűlni. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet a fűszerekkel és a szódabikarbónával. Amikor már eléggé kihűlt a mézes keverék ahhoz, hogy tudjunk vele dolgozni, adjuk a lisztes keverékhez. Tegyük hozzá a két tojásságáját és gyúrjuk össze a tésztát. Ha nagyon ragacsos, adjunk hozzá kevés lisztet, esetleg félretehetjük még hűlni, ha van időnk, és nem türelmetlen gyerekekkel dolgozunk együtt :) Alaposan belisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, különféle formákat szúrunk ki belőle. Ezt a lépést nyugodtan rábízhatjuk a gyerekekre! Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a formákat, egymáshoz ne tegyük túl közel, mert összenőnek sütés közben. Nem túl forró sütőben, kb. 175 fokon süssük, 7-10 perc alatt megsül, de érdemes figyelni, mert gyorsan megég. Jó, ha minimum két tepsivel készülünk, így amíg az egyik sül, a másikra már tehetjük rá a következő adagot.
A díszítéshez használhatjuk a hagyományos fehér keveréket: két tojásfehérjét keverjünk össze 10 dkg porcukorral. Sűrű lesz, de éppen erre van szükségünk! Amikor már kihűltek a mézeskalácsok, töltsük a porcukros keveréket zacskóba, sarkára vágjuk apró lyukat, és máris díszíthetünk.
Kevésbé maszatolós, és a gyerkőcöknek talán könnyebb, ha vásárolunk a jól ismert sütős márka kínálatából dekortollat. Egy csomagban 4 különböző színű toll található, vékonyan lehet vele díszíteni, garantált a sikerélmény!
Ami nálunk már két éve sláger: M&M's cukorkás mézeskalács. Csak ez a márka jó, mert nemcsak a tenyeredben, de a sütődben sem olvad! Szép színes, fel lehet vele díszíteni a karácsonyfa formájú mézest, lehet a rénszarvas szeme, vagy az emberke gombja... Ha ezt választjuk, sütés előtt tegyük a formákra, de résen kell lennünk, nehogy a cukorka menet közben eltűnjön! :)
Forma keksz - Kiszúrós keksz
Ha már előkerültek a kiszúró formák, a gyerekek nem bírnak leállni a dologgal. Ilyenkor szoktuk ezt az egyszerű kis kekszet sütni.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg cukor, 25 dkg margarin/vaj, 2 tojás, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja
Keverjük össze egy nagy tálban az összes hozzávalót (a margarint/vajat célszerű puhára melegíteni, de nem kell, hogy folyjon!). Ha nagyon ragacsos, tegyük kis időre hidegre. Alaposan belisztezett deszkán nyújtsuk kb. 1 cm vastagra, és szúrjunk ki belőle formákat a végtelenségig... Sütőpapíros tepsiben, kb. 175 fokon 10-15 perc alatt készre sül. Ha meguntuk a formákat, úgy is készíthetjük, hogy a tésztából egy rudat formázunk, majd ujjnyi vastag szeleteket vágunk belőle. Díszítésképpen megszórhatjuk porcukorral, vagy még sütés előtt tehetünk a tetejére fél diót, mogyorót, M&M's cukorkát, de ez a lépés elhagyható.
Kitűnő édesség tea, kávé, kakaó mellé, vagy ovis ünnepségre, hiszen nem krémes, nem habos, nem morzsálódik és finom! Zárt dobozban jó néhány napig tárolható.
Linzer
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 30-40 dkg margarin/vaj, 20 dkg porcukor, 1,5 tasak sütőpor, 2 tasak vaníliás cukor, 2 tojás sárgája, 2 ek. tejföl, reszelt citrom héja ízlés szerint
Ugyanúgy készítjük, mint a forma kekszet. Miután kinyújtottuk, a kiszúrt formák nagyjából felének a közepére kis kört szúrunk, ezek lesznek a "tetejek", ahogy a gyerekek mondják :) .Sütés után lekvárral ragasszunk össze egy-egy lyukas "tetejet" és aljat. Porcukorral díszíthetjük.
Mézeskalács muffin
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 20 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 tasak sütőpor, mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint, egy csipet só, 4 dl tej, 1 dl növényi étolaj
Egy nagy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a tejet és az olajat. Keverjük csomómentesre (én géppel szoktam, fél perc az egész), majd kanalazzuk muffinformákba. 180 fokon kb. 20-25 perc alatt elkészül. Ebből az adagból kb. 36 db közepes méretű muffin jön ki.
Gesztenyés-csokis pástétom
Kezdő konyhatündéreknek ajánlom ezt a karácsonyi desszertet, mivel sütés nélkül készül, gyakorlatilag elronthatatlan. Minimum 12 órás hűtést igényel, ezért a tálalás előtti napon kell elkészíteni.
Hozzávalók: 20 dkg étcsoki, 1/4 teáskanál porkávé, 10 dkg puha vaj, 10 dkg cukor, 40 dkg cukrozatlan gesztenyemassza, 1 csepp vaníliaaroma, 1.5 teáskanál rum
A csokit tűzálló edényben, gőz felett megolvasztjuk, majd 5 percig hűlni hagyjuk. A porkávét 1 teáskanál forró vízben feloldjuk. A vajat és a cukrot laza krémmé dolgozzuk, belekeverjük a gesztenyemasszát, az olvasztott csokit, a vaníliaaromát, a kávét és a rumot. Egy téglalap alakú formát kivajazunk, az alját sutőpapírral kibéleljük, ebbe öntjük a masszát. Celofánnal letakarva 12 órára a hűtőbe tesszük.
Karácsonyi kakaós csillag
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 4 dkg margarin, 3 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliáscukor, 1 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 1.5 dl tej, 1 csipet só
A tej egy részével (és kevés cukorral) futtassuk fel az élesztőt. Tegyük egy tálba a lisztet, margarint, cukrot és tojássárgáját és a robotgép dagasztó karjával kezdjük el összedolgozni a tésztát, majd adjuk hozzá a tejet és a felfuttatott élesztőt is. A dagasztás akkor lesz kész, amikor a tészta elválik az edény falától. Ha esetleg kicsit ragacsos lett, akkor 1-2 evőkanál lisztet tegyünk még hozzá. Lisztezzük ki a keverőtálat, tegyük vissza a tálba tésztát, egy tiszta konyharuhával takarjuk le és meleg helyen kelesszük fél órát. Közben mérjük ki a töltelék hozzávalóit: 2 evőkanál Holland kakaóport és 5 evőkanál cukrot keverjünk össze. A kelt tésztát osszuk 4 egyenlő részre és mindegyiket nyújtsuk ki kör alakúra. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. A csillag elkészítése képekkel itt >>
Timi, Fehérvárimami
Hamis gesztenyés
Töltelék: 50 dkg héjában főtt burgonya áttörve, 20 dkg dióbél darálva, (a fele lehet dejó), 25 dkg cukor, ½ dl rum, 3 tojás fehérje.
Tetejére: tortabevonó csoki
Elkészítés: A tészta hozzávalóiból linzertésztát készítek. Elfelezem, és két adagban megsütöm közepes tepsiben. A tepsiben nagyon gondosan kell eloszlatni, szétnyomkodni a tésztát, nagyon vékony réteget fog képezni. Törékeny, száraz lapokat kapok.
A töltelék hozzávalóit összekeverem, legvégül a kemény habbá vert tojásfehérjét, óvatosan, hogy ne essen össze. A tölteléket a lapok közé simítom, a sütemény tetejére csokit olvasztok.
Legalább két napra száraz, hűvös helyre pihenni teszem. Ekkor már törésmentesen fel tudom vágni. Ahogy telnek a napok lesz egyre finomabb, omlósabb és gesztenyéhez hasonlatos az íze. Hamar elfogy, az aromás töltelékkel valahogy eteti magát. A férjem mindig megkérdi, hogy minek ennyi vesződség HAMIS gesztenyéshez. De mikor minden évben szavazásra bocsátom, mindig ragaszkodik hozzá.
Bence Kedvence
Hozzávalók:
Tészta: 2 dl teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt, 2 dl finomra darált dió, 1 dl cukor, 1 dl tej, ½ dl olaj, 1 cs. sütőpor, 2 cs. vaníliás cukor, 2 tojás
Tetejére: 2 tábla fehér csoki, ízlés szerint tortadara
Elkészítés: A tészta hozzávalóit a tojás kivételével összekeverem, hozzáadom a tojások sárgáját, majd legvégül a kemény habbá vert fehérjét több részletben, óvatosan belekeverve. Muffin sütőformában muffin papírba adagolom. Tehetek a közepébe negyed diót, vagy nagyobb darabra vágottat is. 20 perc alatt megsütöm. Vízgőz felett felolvasztom a fehér csokit két teáskanál olaj hozzáadásával. A kész muffinokat belemártom. Ízlés szerint a tetejét megszórhatjuk még tortadarával is. A csoki megszilárdulása érdekében hűtőbe teszem.
A süti titka, hogy a diós tészta a fehér csokival adja ki jól az ízét, külön-külön egyik sem olyan különleges, mint egymás társaságában. A kis muffinok pedig nagyon mutatósak, novemberben süti versenyen díjazták.
Diós kosárka
Hozzávalók:
Tészta: 20 dkg minőségi margarin, 25 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 1 ek. tejföl, 1 cs. sütőpor
Töltelék: 15 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, 4 tojásfehérje, baracklekvár, egész dió
A tészta hozzávalóiból linzertésztát gyúrok. 1 órát hűtőben pihentetem. Majd kosárka formában, gondosan kimargarinozott muffin papírra, kis gombócok szétlapításával kosárkákat formázok. A tésztára egy kiskanál lekvárt teszek.
A darált diót és a porcukrot összekeverem, legvégül a felvert tojásfehérjét, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. Ebből is egy-egy nagykanállal a kosarak tetejére teszek. Legfelülre 1 fél diót rakok. Közepes lángon sütőbe teszem. 60 db kosárkára elég az adag, 30 db-ot tudok egyszerre gáz-tepsin megsütni.
A kosárka igazán karácsonyi sütemény. Aprólékos munkával készül, a kikenést nálunk mindig a fiúk végzik, némi töltelék nassolás reményében. Szerencsére az omlós tészta, a felhízó töltelék és a pirított dió olyan finom édességet eredményez, amiért megéri dolgozni.
Ági, Csabaimami
Vidám sütögetést és jó étvágyat kíván az Imami csapata! Ti milyen sütikkel készültök az ünnepekre? Osszátok meg velünk bevált receptjeiteket, lehetőleg fényképpel. Köszönjük!
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges
Hozzászólások
Jó kis receptek. Szeretem a nagymamás recepteket én is :)
Szívesen ajánlom neked ezt az egyszerű csokimáz receptet kipróbálásra. Én mióta megismertem, mindenre ezt használom. :) Kellemesen lágy, finom és szépen eloszlik. Ajánlom duplán készíteni, hogy biztos elég legyen.
Csokimáz:
3 evőkanál kakaó
3 evőkanál cukor
3 evőkanál víz
Ezt felforraljuk, megfőzzük,tűzről levéve 5 dkg vajat belekeverünk.Ezt a mázt hűlni hagyjuk és ráöntjük a süti tetejére.
Köszönöm szépen! Mindenképpen kipróbálom.