Jelenlegi hely

Interjú Mekler Norberttel, a nagyvázsonyi Kinizsi Vár kapitányával

„Olyan szintű elkötelezettséget, mondhatni fanatizmust kíván ez a munka, ami családi gyökerek, történelemhez való ragaszkodás és alázat nélkül elképzelhetetlen lenne.”

Immáron harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Csirke-Csülök Fesztivál Nagyvázsonyban. Csodálatos környezetben, a Kinizsi Várnál két nap alatt rengeteg bemutatóval, előadással várják a kulturált környezetben kikapcsolódni vágyókat. Mindez természetesen a hagyományos csirkés és csülkös ételek kíséretében, Szőke András korabeli gasztronómiai bemutatójával egybekötve. Ennek kapcsán beszélgettünk Mekler Norberttel, a várkapitánnyal.

Budapestimami (Bpimami): Hogy lesz ma valakiből várkapitány? Mi az Ön személyes története? Hogy jött ez a "foglalkozás", hivatás?
Mekler Norbert (MN): Magyarországon a váraink majd egésze állami tulajdonban van. A Kinizsi vár esetében az állam az önkormányzatra bízta  a működtetést, aki létrehozott egy nonprofit kft-t. Ennek a Nonprofit Kft-nek vagyok az ügyvezetője, egyben Kinizsi vár kapitánya. Csakis hivatásról és egyben hitvallásról beszélhetünk. Olyan szintű elkötelezettséget, mondhatni fanatizmust kíván ez a munka, ami családi gyökerek, történelemhez való ragaszkodás és alázat nélkül elképzelhetetlen lenne. Korábbi pénzügyi vezetői területen szerzett sales és marketing tapasztalatokból sok mindent tudok hasznosítani.
 
Bpimami: Hány évre szól egy várkapitányi "megbízatás"? Mióta tart és meddig szól az Öné?
MN: Öt évre szól, 2017 őszén jár le.
 
Bpimami: Mi a dolga, feladata egy 21. századi várkapitánynak?
MN: Romantikusan hangzik a várkapitány "pozíció", de ki kell ábrándítanom. Ez egy kőkemény menedzseri, cégvezetői munka, amit sajnos nem lehet a lovagteremben űlve, várnép által kiszolgálva elvégezni. Folyamatosan fejlesztünk, kiállításokat újítunk, programokat tervezünk, pályázunk. És néha a várkapitánynak kell hegeszteni, fúrni, faragni. Egy személyben menedzsment, hr, és operatív rálátást igényel.
 
Bpimami: Mi a legnagyobb büszkesége, legkedvesebb megvalósítása?
MN: Büszkeséggel tölt el, hogy a romokban heverő Nonprofit Kft-t sikerült felrázni, feléleszteni. Bevezettem az egész éves minden napos (!!!) nyitva tartást. Évről évre nő a látogatószámunk, a visszajelzések nagyon pozitívak. Legkedvesebbek számomra a programjaink: a Csirke-Csülök Fesztivál, amelyen korabeli hagyományos egyszerű ételek köré szervezzük a kulturális programjainkat és a Kinizsi Napok, ami egy igazi nyári hagyományőrzéssel egybekötött családi rendezvény. Ezeken százával, ezrével jönnek a gyerekek, családok és jó érzik magukat ebben a varázslatos környezetben.
 
Bpimami: Mik a tervei a további időszakban? 
MN: Továbbra is azt az utat járom, amin elindultam, folyamatosan igazítjuk az igényekhez a szolgáltatásainkat, programjainkat.
 
 
Bpimami: Ha Kinizsi Pál most megnézné a várat, mennyire lenne büszke rá?
MN: Valószínűleg lenyakaztatná a jelenlegi és korábbi várkapitányokat. A nyomába nem érhetünk eleinknek.
 
Bpimami: Ön hogy látja: a mai gyerekeket érdeklik a korabeli mesterségek (fazekasság, kovácsolás, papírmerítés, érmeverés, kötélverés, lovasság)? Hogyan próbálják számukra érdekessé tenni azokat?
MN: Azt látom, hogy minden érdekes nekik, amit meg lehet fogni, ki lehet próbálni és egy kicsit bele tudják képzelni magukat a régmúltba. Az említett mesterségeket saját maguk próbálhatják ki, ennek a vonzerejét talán részleteznem sem kell.
 
Bpimami: Hogyan teszik hitelessé a reneszánsz kor hangulatát? Honnan szerzik be a ruhákat, a fegyvereket, az ételek receptjét és hozzávalóit, a zenét, a lovagi torna ötletét?
MN: Ez egy nagyon nagy kihívás. Igyekszünk mindenről valósághű másolatokat készíteni- ez nem mindig lehetséges, de az összbenyomásban ez nem érzékelhető. Recept gyűjteményeink vannak, lovagi zenék fennmaradtak. Az öltözékek azok, amik akkoriban is folyamatosan változtak, ezért inkább korabelinek tűnőnek nevezném őket.
 
Bpimami: Kora tavasztól késő őszig folyamatosan vannak programjaik, de mi történik télen?
MN: 3 éve egész éves nyitva tartással üzemelünk. Télen tartjuk a disznóvágást, az Újévi forraltborozást. Minden nap nyitva vagyunk, a vár kiállításai látogathatóak. Közben folyik a karbantartás, készülés a szezonra.

III. Csirke-Csülök Fesztivál

A két napos időutazás során korhű gyermekelőadásokkal, fegyverbemutatóval és pónizással várják a látogatókat.

A régi mesterségek is bemutatkoznak, kipróbálhatják a gyermekek, milyen kovácsnak lenni, vagy éppen fazekasnak. Betekintést nyerhetnek a papírmerítő műhelybe, a várnyomdába, megmászhatják a Kinizsi vár tornyát, íjászkodhatnak, de akár az érmeverés tudományát is elsajátíthatják a vendégek.

Egész nap működik a korabeli játszópark és pihenést nyújt a szalmavár.

Mindkét napon folyamatosan lesznek gyermekelőadások, állandó jelenlétükkel garantálják a hangulatot a Szelindek Zenekar zenészei és a Csobánc Váráért Alapítvány harcosai. Vendégük lesz Gryllus Vilmos és Mónus József.

A vár időszaki kiállításaTörténelmünk nagyjai – is megtekinthető a várkápolnában, ahol 33 neves történelmi magyar mellszobrából nyílt kiállítás márciusban, Nimródtól a 1848-49 es hősökön át egészen Wass Albertig. A munkák Túri Török Tibor, keszthelyi művész keze munkáját dicsérik.

A program részeként megtekinthető a vár közelében található Néprajzi Múzeum és a Posta Múzeum is. Aki több napos kirándulást tervez, annak figyelmébe ajánlják a vár tövében működő turistaszállót, mely ebben a különleges történelmi környezetben ad lehetőséget a pihenésre, feltöltődésre.

Figyeljétek az FB oldalunkat, mert hamarosan családi belépőt sorsolunk erre a nagyon izgalmas programra!

Szerző: Antal-Ferencz Ildikó, Budapestimami
Forrás, képek, további részletek: http://www.kinizsivar.hu/

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére