Jelenlegi hely

Hamarosan nyit Kecskemét első Csomagolásmentes boltja

Hamarosan Kecskemét belvárosában is megnyílik az első csomagolásmentes bolt. Nagy csodálattal figyeltem eddig is az ország különböző településein nyíló üzleteket, és nagyon vártam már, hogy Kecskeméten is legyen erre lehetőségünk.

A csomagolásmentes bolt azt jelenti, hogy a saját vászonszatyrodban, dobozkádban, üvegedben viheted haza, amit megvettél, illetve a tudatos vásárlást is segíti, hisz mindenből annyit vehetsz, - kimérve - amire valójában szükséged lehet. Néha bele sem gondolunk, hogy a mindennapok során mennyi hulladékot termelünk, ezért ideje ezen kicsit változtatnunk. A kecskeméti Zöld Misszió névre hallgató csomagolásmentes bolt elsődleges célja a környezettudatos és fenntartható vásárlási kultúra terjesztése, illetve a háztartási hulladékok minimálisra csökkentése. Nem csak azért lesz különleges ez az üzlet, mert kimérve vásárolhatunk benne, hanem azért is, mert ötletekkel, tanácsokkal segít minden környékbelit, akik még nincsenek tisztában a zero waste életmóddal.

Mindezt az álmot egy 22 éves fiatal lány hozza el nekünk Kecskemétre. Zubor Melissza, aki még csak pár hónapja fejezte be az egyetemet, egy teljesen más területen, pénzügy számvitel szakon, de már a tanulmányai során nagyon érdekelték azok a tárgyak melyek a gazdaság, és a természet összefüggéseit vizsgálták. – Makai Marianna riportja.

Honnan jött az ötlet, hogy Kecskeméten csomagolásmentes boltot nyiss?

Zubor Melissza: A környezet és annak védelme mindig is érdekelt, de a teljes valósággal akkor szembesültem, amikor saját háztartást kezdtem el vezetni.

2018 augusztusában kezdtünk párommal közösen élni és összeköltöztünk. Ekkor jött el az a pont, amikor szembesültem a rengeteg szeméttel, elkezdett érdekelni, hogy mit és pontosan honnan vásárolok, mit eszünk meg. Erre még az is rátett egy lapáttal, hogy az utca ahol lakunk nem jár kukás autó, így kellett valami megoldást találnunk.

2019 februárjában kezdtem el a közösségi térben is tevékenykedni (Facebook, Instagram) a zero waste (magyarul hulladékmentes) életmóddal kapcsolatosan, tippeket osztottam meg a saját tapasztalataimból, majd előadásokra is felkértek. Világszintű képviselője a mozgalomnak Bea Johnson, magyar viszonylatban pedig Kump Edina, az ő munkásságukat is mélyen beépítettem a mindennapokba. Az előadások alkalmával tapasztaltam, hogy igény van arra, hogy amilyen termékeket vásárolunk, azokat helyben is meg lehessen venni. Így jött a bolt nyitás gondolata.

A bolt nyitásáig 2-3 havonta mentem fel Pestre kifejezetten csomagolásmentes boltba vásárolni a hosszabb ideig elálló élelmiszereket, eszközöket, egyébként pedig hetente egyszer járok piacra a gyorsan fogyó és romló árukért. Így sikerült elérni mostanra (2020.02.25.), hogy a szelektív sárga kukánk 40-60 nap alatt telik meg körülbelül, a kommunális szemetünk pedig 110 literes kukánk azóta sem telt meg (kb. 70%-ig lehet teli nagyjából), ha jól érzékelem, akkor olyan 2-2,5 év alatt fog megtelni a kommunális kukánk.

Miket lehet majd kapni a boltban, csak élelmiszereket, vagy más termékek is elérhetők lesznek?

Nyitáskor a legalapvetőbb élelmiszerekkel lehet majd találkozni, illetve tisztítószerekkel, háztartási eszközökkel hulladékmentes alternatív formában (pl. luffa szivacs, pamut vattakorong, nemszilvi újratörlőkendő, stb.). Tehát próbálom lefedni teljes mértékben a „szupermarketben” található kínálatot, csak odafigyelve arra, hogy mi honnan származik, kinek a munkája és mekkora és milyen teher az a környezetünkre.

Csak magyar termelők által gyártott árukat lehet majd kapni?

A széles választék a magyar termelőkkel olyan 85-90%-san valósítható meg, a többi vagy külföldi cég magyar viszonteladója vagy teljesen külfölditől származik. Ez olyan különlegesebb termékeknél fordul elő, melyre Magyarország gazdasága és berendezkedése nincs még felkészülve vagy nem tudja megvalósítani. Pl. kávé, fa mosogatókefe természetes sörtével, komposztálható fülpiszkáló vagy fogselyem, stb.

Mennyire fontos neked, a helyi termelők segítése, illetve a kisebb családi, vagy anyukás vállalkozások támogatása?

A boltommal nem csak az a célom, hogy hulladékmentesen lehessen vásárolni, hanem az is, hogy a közelben lévő helyi termelőket is támogassam, illetve ha nem rendelkeznek bio tanúsítvánnyal, de nem használnak vegyszereket, akkor a boltban megjelenhessenek. Szívügyem, hogy a vásárlók ismerjék fel, hogy például egy szupermarketben kapható „egyiptomi” krumpli, mennyire rossz döntés és azért olcsóbb, mert valószínűleg vegyszerezett a termés és éhbérért dolgoztatott emberekkel szedték le, nem beszélve a szállítás környezetre gyakorolt hatásáról.

Tehát a célom, hogy újra meglássák a termék mögött a dolgozó embereket és ne az legyen a legfontosabb, hogy 5 forinttal most ez a másik az olcsóbb, akkor azt veszem meg. Sajnos így értéktelenedik el a magyar gazdaságunk (ha nem támogatjuk) és az életünk minősége, egészségünk is.

Jelenleg egyéni vállalkozóként, a család kisebb-nagyobb segítségével, de egyedül viszem a bolt felépítését, összefogását, megvalósítását. Itt, ha arra irányul a kérdés, hogy vannak-e olyan beszállítók, akik például nyugdíjasok, de szütyőt varrnak nagy szeretettel a boltba vagy például gyerekes anyuka, aki mosható pelenkát varr a boltba és kapható is lesz a Zöld Misszió polcain, akkor a válasz: Igen! Nagyon szeretem, ami egyedi, kézi, természetes és ezt a boltban is fontosnak tartom kihangsúlyozni.


Tárolók, amiket már csak meg kell tölteni

Csak bio termelők?

Ahogy fentebb is már írtam, javarészt bio termelők. Viszont van nagyon sok olyan termelő, akiket ismerek vagy a bolt által ismertem meg őket. Nem használnak vegyszereket, de nincs kapacitásuk bio tanúsítványért ellenőrzésre, plusz nagyon közel vannak. Sőt van olyan is, aki például a terményeit külföldre értékesíti, mert ott van rá kereslet, a hazai piacon, szupermarketek, stb. (még ha vegyszermenetes is) nem foglalkoznak vele, mert nem elég „olcsó” és nincs rá kereslet. Például ők meg fognak jelenni a boltban.

Ha valaki csak az utcáról esik be és bevásárlótáska, üveg, vagy tároló edény nélkül érkezik, akkor is tud vásárolni, a tárolókat is meg tudja venni nálad?

Természetesen lesznek tároló edények, szütyők, táskák is, melyeket meg lehet vásárolni. Sőt, lesz a sarokban egy ingyenes rész, ahol el lehet vinni ingyenesen tárolókat (direkt gondolva arra, hogy néha nem lehet pont annyi tárolóval érkezni). Ezek az üvegek másoknak nem kellettek, én ezeket elmosom a boltban és úgy helyezem ki, teljesen tisztán, higiénikusan. De lehet venni teljesen új tárolókat is majd a boltban.

Azok a termékek, amik gyári csomagolásban kaphatóak, visszaválthatóak lesznek?

Pár darab alumínium tégelyen kívül minden visszaváltható lesz az üzletben. Gondolok itt szörpök, szendvicskrémek, gyümölcslevek, mézek üvegeire, stb. De a legtöbb dolog kimérős, lédig formában lesz, így mindenki annyit vihet, amennyit szeretne és szüksége van rá. Sőt meg tudja kóstolni és eldönteni, hogy biztosan ízlik-e neki. Nem kell csak azért megvenni egy egész zacskóval valamit, hogy kipróbálja, megkóstolja az ember. Ezzel is lehet nagyon sokat spórolni pénzben és élelmiszer pazarlás terén is.

Hogy képzeljük el ezt a boltot, csak mint egy vásárlás helyszíne, vagy mint egy közösségépítő hely színtere is? Esetleg tervezel-e workshopokat tartani, termékeket közelebbről is bemutatni a vásárlóknak.

Teljes mértékben mindkettő. A bolt eleve úgy lett kialakítva, hogy workshopoknak is rendkívül alkalmas terep. Workshopok már tervben vannak: szütyővarró, nyersétel készítő, krémkészítő, stb. Viszont én fontosnak tartom az előadásokat is egy-egy adott kisebb rész témában a környezetvédelmet, hulladékmentességet érintve. Ezeket a workshopokat természetesen nem csak én fogom tartani. 

Viszont nagyon fontosnak tartom, hogy előadásokat tartsak a témában, azért hogy az emberek átlássak az egyes cselekvéseik következményeit. Szerintem ez még egy nagy probléma, nincsenek tájékoztatva és nincs is igény a tájékoztatásra, hogy mi történik, mekkora terhelés egy-egy vásárlás során (pl. egyiptomi krumpli jó példa erre).

A bolttal, ahogy az előzőekben is említettem nagyon fontosnak tartom, hogy újra közelebb hozzam a vevőt és a termelőt egymáshoz. Ezért is lesznek külön termék napok a boltban, ahol lehet találkozni a készítővel, kérdezni tőle, ismerkedni és persze, ha olyan termékről van szó, kipróbálni illetve megkóstolni. Például amit tudok már, hogy biztosan lesz tisztítószeres nap, mézes nap és egészséges egytálétel nap.

Akkor ez nem csak a hasonló gondolkodású embereknek való hely lesz, hanem azoknak is, akik még nem ismerik a hulladékmentes életmód előnyeit, őket is fogod tudni segíteni, ötletekkel, hasznos tanácsokkal?

A Zöld Misszió és maga a bolt kapui is mindenki számára nyitottak. Ezt értem úgy, hogy aki még csak nem is gondolt sosem környezetvédelemmel kapcsolatos dolgokra, nyugodtan jöjjön be, nézelődjön, kérdezősködjön. A lényeg, hogy elinduljon valami mindenkiben és ez idővel szépen lassan ki fog terjedni az élete egész részére.

Nem kell megijedni attól, hogy csak tökéletesen lehet ezt csinálni. Nagyon kicsi lépésekkel is, nem is gondolnánk mennyit, de nagyon sokat tudunk változtatni.. Gondolok itt magamra is most, nekünk is van még szemetünk, de folyamatosan napról napra arra törekszünk, hogy kevesebb legyen, persze vannak olyan dolgok, amik nem mindig tőlünk függnek, ezekkel a dolgokkal türelmesnek kell maradnunk és várni, hogy a rendszer váltson. De a rendszer csakis akkor fog váltani, ha felismeri a vásárlókban, az emberekben az igényt és az igényességet a környezetre.

De természetesen azon embereket is várom, akik lehet olyan szinten vannak a hulladékmentes életmódban, hogy nekem tudnak tanácsot adni!

Illetve szeretem még hangsúlyozni, hogy nyugodtan lehet érkezni gyerekekkel is. Direkt egy kisebb gyereksarok lett kialakítva a boltban, hogy ha a gyermek nem szeretne együtt közösen vásárolni a szülővel, vagy zavarja a szülőt, akkor oda nyugalommal le lehet tenni játszani és teljes „slow” élményként bevásárolni az élelmiszereket. Tehát a Zöld Misszió boltban meg lehet pihenni, nem kell kapkodni, csend és nyugalom fogja várni a betérőket, kivéve, ha túl sokan leszünk a boltban.

És akkor hol lesz pontosan és mikor nyit az üzlet?

Kecskeméten a Vágó utca 3. szám alatt, a Petőfi Sándor utca mögötti utca vagy Kőhíd utca melletti utca (kinek melyik tájolás a szimpatikus). Pontos nyitási dátummal nem tudok szolgálni, de remélem márciusra minden engedéllyel rendelkezni fogok és végre kinyithat Kecskemét első csomagolásmentes boltja,  de a nyitva tartás már meg van, ebben az időben várom szeretettel a vásárlókat:  K-Sze - Cs: 9.00 - 17.00, P: 9.00 - 18.00, Szo: 8.00 - 12.00. V, és H: zárva,

Makai Marianna - Kecskemétimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére