Jelenlegi hely

5 tuti forró italrecept hideg napokra

Összegyűjtöttünk jónéhány forró ital receptet, gyerekeknek és 18 karikás felnőtteknek valót is. A sötét, hideg utakról hazaérve nincs is jobb mint felmelegíteni a lelkünket egy nagy pohár illatos, forró csodával: forró csoki vagy tea, puncs vagy mézeskalács latte… válogassatok!

Szerencsére a legtöbb téli italhoz bőven lesz otthon hozzávaló, nem kell egy nagybevásárlással indítani.

A gyerekbarát forralt bornak is nevezhetnénk a fűszeres forralt almát. Ezt aztán életkortól függetlenül ihatja mindenki!

Fűszeres forralt alma

  • 1 l almalé (100%-os)
  • 2 db fahéjrúd
  • 6 db szegfűszeg
  • 1 csillagánizs
  • alma, bionarancs és biocitrom karikák tetszés szerint

A narancsot és a citromot nagyon alaposan megmossuk, a gyümölcslét lábasba öntjük a hozzávalókkal. Felforraljuk, és pár percig gyöngyözve főzzü a fűszerekkelk, majd forrón bögrékbe adagoljuk.

Forrás: Pexels / Timur Weber

Mézeskalácsos latte

A tejes kávét be lehet alkalmanként is ízesíteni, de akár előre elkészíteni egy adag szirupot ízesítésnek is. Így hamarabb elkészülhet a következő adag. Higgyétek el, szükség lesz rá!

Fűszeres szirup készítése

  • 5 dl víz
  • 1,5 bögre cukor
  • 1 púpos teáskanál gyömbérpor
  • 1 púpos teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 1 evőkanál vanília kivonat
  • 2-3 szem szegfűbors, amit üvegbe töltés előtt a szirupból ki kell venni
  • vagy mindez kiváltható egy csomag mézeskalács fűszerkeverékkel

A tejeskávé elkészítése

Forraljunk fel 2,5 dl tejet, majd főzzünk le 0,5 dl (egy presszókávé) feketekávét bele. A sziruppal ízesíthetjük tetszés szerint. Nagyon megdobja egy kávéskanálnyi ízes virágméz is. Tálaláskor a tetejét megszórhatod fahéjas cukorral, és naná hogy mézeskalács is dukál hozzá!

Forrás: Pixabay
 

Forró csokoládé alaprecept

Nem szeretem a kakaónak álcázott forró csokikat. Az igazi forrócsoki számomra sűrű, fűszeres, selymes illat és ízorgia. Ha Te is innál egy hasonlót, ebben az esetben alapanyagokkal sem szabad spórolni.

A csokoládé alapanyaga mindig jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládé legyen. Magasabb zsírtartalmú tejjel és tejszínnel készítve természetesen sűrűbb lesz.

Apró trükkök: A tej hamar odaéghet ha edényben a tűzhelyen forralod. Kevesebbet kell mosogatnod, ha előmelegítheted a mikróban. Mindig a felmelegített tejhez add az apróra tört csokit, és ne forrald fel, csak melegítsd! A végén turmixolhatod is, akkor habosabb, krémesebb állagot szeretnél.

Ez az alapital sokféleképpen ízesíthető: vaníliás, chilis, kardamomos, fahéjas-szerecsendiós, gyömbéres, kókuszos,  többféle alkoholos pl. rumos, likőrös változat is készíthető.

Forrás: Pexels / Charlotte May

Hozzávalók 4 főre:

  • 8 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 1-2 evőkanál (barna)cukor, 1 teáskanál méz
  • 20 dkg (2 tábla) 60−70% kakaótartalmú étcsokoládé
  • csipet só
  • a díszítéshez őrölt fahéj, tejszínhab, csokireszelék

Elkészítés

A csokoládé megolvasztásának két módja is lehetséges.

Egy kisebb edényben forralj fel a mikróban 2 dl tejet és tedd bele folyamatos kavargatás mellett az apróra tört csokoládét.

Ha nincs mikró, akkor vízgőz felett melegítsd folyamatos kavargatás mellett az apróra tört csokit egy bögre tejjel addig amíg csomómentes és krémes állagú lesz.

Add hozzá a többi hozzávalót és együtt melegítsd tovább akár a mikróban akár a tűzhelyen. Előmelegített bögrékben, tejszínhabbal és fahéjjal, csokireszelékkel díszítve tálalhatod. Néhány mályvacukorral megszórva a tetejét, igazi kánaán lesz az édesszájúaknak!

Forrás: Pixabay

Szigorúan korhatáros! A tökéletes forralt bor receptje

A legfontosabb, mielőtt belekezdesz a forralt bor készítésébe, hogy az alapbor legyen jó minőségű. Az nem baj, ha nem annyira ízlett, hiszen most úgyis befűszerezed. A fűszerezés egyéni ízlés kérdése, de az elkészítésnek van néhány trükkje. Tökéletessé a gyakorlás, a személyiséged és a pillanat teszi.

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 4 dl száraz vörös vagy fehérbor
  • 1 dl víz
  • 1 db fahéjrúd (nem dekorációs, hanem étkezési)
  • 6-8 db db szegfűszeg
  • 1 db csillagánizs
  • 2-3 szem feketebors
  • 1 diónyi gyömbérdarab
  • 2-4 ek cukor
  • 1-1 vastagabb alma-, citrom vagy narancskarika

A hozzávalókat – a bor kivételével - áztasd be az 1 dl felforralt vízbe egy 10 percre, majd ehhez öntsd a bort és melegítsd fel. Fontos, hogy ne forrjon, csak elérje a forrási hőfokot, különben kiforr belőle az alkohol. Előmelegített bögrébe érdemes kínálni, hogy lassabban hűljön ki.

Fontos: a fahéj ne legyen porfahéj, az nem oldódik fel, bár az íze így is belekerül. A feketebors talán furcsa első pillantásra, de hidd el, igazán fűszeressé teszi.

A víz helyett lehet piros bogyós gyümölcsökből egy teainfúziót készíteni, akkor még gyümölcsösebb lesz az ízhatása.

Forrás: Pexels / Anastasia Belousova

Puncsvariációk

A felfedező kedvű és alkoholra vágyó tengerészeknek köszönhetjük a rum Európába érkezését és ennek a fűszeres italnak a megszületését is.

Hozzávalók:

  • fél liter enyhére főzött fekete tea
  • fél liter narancslé
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál méz
  • 1 rúd vanília
  • 1 rúd fahéj
  • gyömbér, szegfűszeg, kardamom
  • 2,5 deciliter jó minőségű barnarum

Először öntsd a teát egy fazékba, majd add hozzá a gyömbért és a fűszereket: fedő alatt alacsony lángon forrósítsd, hogy a folyadék átvegye a fűszerek zamatát. A narancslevet a citromlével keverd el, majd vegyítsd a forró, fűszeres teával. Hozzáadva a mézet és a vaníliát, melegítsd tovább. A rumot csak a legvégén tedd bele, és ne forrald! Így az alkoholtartalma is megmarad.

Forrás: Pexels / Timur Weber

Narancsos puncs

A narancsos puncshoz jó minőségű adalékanyagmentes narancslevet használj. A rostokat érdemes kiszűrni, hogy elegáns, áttetsző legyen majd az ital.

Fűszerezés terén az édesebb ízvilághoz használt szegfűszeggel, fahéjjal és vaníliával érdemes kezdeni. De jó hozzá a csillagánizs, gyömbér, koriandermag vagy a fekete bors.

Az intenzívebb fűszeres íz eléréséhez a fűszereket nulladik lépésként forrald bele 1 dl vízbe és hagyd állni egy negyed órát.

Chilit, Cayenne-borsot vagy kardamom magot is tehetnek bele a pikánsabb ízvilágot kedvelők, de csak óvatosan, könnyű vele túlzásba esni. Az a jó puncs, ahol a fűszerek mellett a rum és a citrusok aromája is egyformán érezhető.

Forrás: Pexels / Olia Danilevich

Puncs alkoholmentesen

A rum és fekete tea keverékét kiválthatod gyümölcslével, így a gyerekek, alkoholmentes életet élők és vegánok is nyugodtan fogyaszthatják.

  • 1 liter 100%-os fekete ribizli vagy vegyes piros bogyós gyümölcslé
  • 2 db fahéjrúd
  • 6-7 db szegfűszeg
  • 1 csillagánizs
  • 1 rúd vanília
  • 1 bionarancsból nyert narancshéj
  • 1 biocitromból nyert citromhéj
  • 1-2 teáskanál méz vagy barnacukor, ízlés szerint
  • Izgalmas ízt és illatot ad neki néhány evőkanál szörp is, bodza, málna, áfonya, meggy…

A narancsot és a citromot nagyon alaposan megmossuk, héját vékonyan lehámozzuk (fontos, a fehér részt ne vágjuk bele). A gyümölcslét lábasba öntjük a hozzávalókkal. Felforraljuk, és pár percig gyöngyözve főzzük, majd forrón bögrékbe adagoljuk.

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére