Jelenlegi hely

Interaktív játszótér: a kert, avagy a kertészkedést nem lehet elég korán kezdeni

Ha egy társaságban szóba kerül a kertészkedés, általában az idősebb korosztály tekinti sajátjának a témát, hivatkozási alapként tekintve a hosszú évek tapasztalatára és a természetközeli élmények erőteljesebb jelenlétére.

Természetesen a fenti állítás igazságtartalmával nehéz lenne vitába szállni, viszont van még egy korosztály, amelyik szintén valódi élményként tekint a kertészkedés minden pillanatára és a maguk egyszerű és még természetes gondolkodásmódjával igazi kihívásnak és nagyon jó játéknak tekintik a kerti tevékenységek szinte minden mozzanatát. Ők a gyerekek. Arról nem is beszélve, hogy fantáziadús hozzáállásukkal, kreativitásukkal és egy kis segítséggel, például a gyermekeknek szánt kerti eszközök biztosításával a mindennapokban is csodálatos élményekben lehet részük a kertészkedés, mint hobbi megismerésével.

Milyen érzékeket fejleszt a gyerekeknél a kertészkedés?

Nem szükséges nagy földterület, még akár egy erkélyen vagy a manapság egyre népszerűbb közösségi kertekben is ki lehet alakítani azokat a lehetőségeket, ahol a gyerekek kipróbálhatják magukat. Egy-egy saját maguk által elültetett, gondozott, majd szüretelt bármilyen zöldség, legyen az akár paradicsom, borsó, paprika, vagy hagyma, vagy éppen gyümölcs, mint például az eper, hosszú távon kialakíthatja a gyerekekben a természethez, illetve az egészséges táplálkozáshoz való kötődést.

Ültetésnél például mindjárt óriási élmény, hogy a kis kerti szerszámokkal, az ásóval, a kapával és a gereblyével közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a földdel. Csakúgy, mint a kis állatok gondozásánál, a kertészkedésnél is talán a felelősségtudat kialakítása a legfontosabb a gyermekeknél. Hiszen egy mag, vagy éppen palánta ültetésénél fontos, hogy minden nap öntözéssel, majd később kapálással és gyomlálással segítsék a növény fejlődését, ami aztán a sikerélményt adja a termés megjelenésével. Egy kis kreatívitás is szükséges ahhoz, hogy a támasztékokat vagy éppen az ültetés helyét, az ágyásokat megtervezzük. Ehhez a tevékenységhez egy kis kertben elengedhetetlenül szükségünk lehet a föld mozgatására, amely amellett, hogy az ültetés szempontjából hasznos, még szórakoztató is a gyerekeknek, hiszen melyikük ne szeretne egy kis talicskával földet, homokot vagy kavicsokat szállítani.

A kertészkedésnél igyekezzünk mi magunk is jelen lenni a kicsik mellett, részint azért, hogy a megfelelő ismereteket a gyakorlatban is át tudjuk nekik adni, másrészt pedig azért, mert így könnyebben kialakul bennük a csapatmunka iránti igény és annak öröme. Az már csak hab a tortán, hogy a gyerekek matematikai képességeit is komoly mértékben fejleszti az ültetés, a növények gondozásának művelete, hiszen célszerű pontosan kimérni, hogy milyen távolságra kerüljenek a magok az ültetés során, milyen gyakran kell locsolni és mennyi vízzel azokat.

Mi okozza az igazi élményt?

A korábban említett készségek és képességek fejlesztése – valljuk be őszintén – elsősorban a szülőknek okoznak örömöt. A gyerekek ennél szerencsére sokkal ösztönösebben viselkednek. Nekik például az jelenti az élményt, ha a kis ásójukkal „nekieshetnek” egy földterületnek, és vödrökbe szedve a földet, találkozhatnak gilisztákkal, vagy éppen vakondok járatokkal. Ha az ásás során meg kell küzdeniük a földben már elhalt gyökerekkel. És ha a föld mélyével végeztek, akkor a vödrökkel való szállítás mellett jöhet a talicskázás, amely talán a legnagyobb élményt nyújtja a kicsiknek.

A legkisebbek természetesen a kis talicskákban még a babakocsi pótlását fedezik fel, a nagyobbaknak viszont már nagyon komoly élményt nyújt a föld ily módon történő szállítása. A talicskázás mellett talán a locsolás a legnépszerűbb művelet a gyermekek körében, nem véletlenül. Egy-egy melegebb tavaszi, vagy nyári napon ugyanis a locsolókanna segítségével az öntözés nemcsak a növényeknek nyújthat felüdülést.

Kevés annál boldogabb érzés van, mint amikor a szabadban, a frissen nyírt gyepen lehet játszani vagy éppen piknikezni. A hangsúly a frissen nyírtan van, amit bár a felnőttek biztosítanak, a gyerekek is nagyon szívesen részt vesznek annak megvalósításában, persze a megfelelő, veszélytelen fűnyíró segítségével. Az egyik legélvezetesebb kerti játék a fűnyíró, hiszen nemcsak valódi utánzata a nagy testvérnek, de kattogó hangjával még a nyírást is imitálja tolás közben.

A kertészkedés a gyermekeknél a természetes életmód “elültetésének” első lépése, ráadásul rengeteg közös élmény lehetőségét rejti magában, ezért semmiképpen nem érdemes kihagyni ezt a lépcsőfokot.

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére