Jelenlegi hely

Otthon maradni vagy dolgozni? A hibrid munkaidő

Napjainkban a távmunka egyre inkább elterjedt, ennek több oka is van, a karantén, a válság okozta problémák arra késztetik az embereket és a munkaadó cégeket egyaránt, hogy más, új lehetőségek felé nyissanak. Az egyik ilyen a hibrid munkarend.

A hibrid munkaformátum egy olyan munkaszervezési modell, amelyben az alkalmazottak idejük egy részét a vállalat irodájában, egy részét pedig távolról töltik. Ez a formátum lehetővé teszi a két modell előnyeinek kombinálását: lehetőség van a kollégákkal való találkozásra és a velük való kommunikációra, a fennmaradó időben pedig otthonról dolgozhatnak. A Jooble portál például Somogy megyében is kínál sok hasonló állást

Ez nagyon kényelmes: az emberek nem vesztegetik az idejüket az úton, nem költenek sokat ételre a létesítményekben, ugyanakkor nem érzik magukat elszigetelten, és rendszeresen kommunikálnak az offline csapattal.

Meddig lesz trendben a hibrid program?

Szakértők szerint a hosszú távú munkamód jelentős hatással volt az alkalmazottakra. Véleménye szerint a hatás pozitív.

"Meddig fog ez tartani? Ilyen vagy olyan formában örökké velünk lesz. Tudom, hogy sok vállalkozás már állandó távmunkára költöztette át néhány dolgozóját. Ez a tendencia folytatódni fog. Az emberek látták, hogy a munkaadók kénytelenek lesznek hasonló feltételeket kínálni, ellenkező esetben a szabad állások továbbra is nyitva maradnak" - mondja a szakember.

Az előnyök közül ki kell emelnünk azt a lehetőséget, hogy a munkáltató nem csak a saját városában vagy országában találhat szakembereket. Az állást keresők számára pedig a keresés földrajzi elhelyezkedése is drámaian megnőtt.

Hogyan reagál erre a magyar üzlet?

Szakértőnk megjegyzi, hogy a magyar üzletág alkalmazkodott a távmunka formátumához.

Megértik, hogy mostantól megváltoztak a munkakörülmények. Az emberek olyan stabil vállalatokat választanak, amelyeket nem zavarnak megrázkódtatások (például a koronavírus-járvány), rugalmas munkarenddel, és a bolygó bármely pontjáról dolgozhatnak.

Sok munkaadó meg van győződve arról, hogy az embereknek ott kell dolgozniuk, ahol munkájuk legjobb eredményét fogják mutatni, ami viszont a vállalat javára válik.

A járvány átformálta a munkaerőpiacot

A távmunka mellett a munkaerőpiac kevésbé mozgékony. A legtöbb munkavállaló inkább a stabil állást részesíti előnyben, mint a szakmai előmenetelt.

Egyes trendek, amelyek már a munkaerőpiacon is megmutatkoztak, a járvány hátterében csak felerősödtek:

  • a rutinfolyamatok automatizálása iránti növekvő igény;
  • alkalmazottak és szakemberek átképzése;
  • megnövekedett kereslet szűk szakemberek iránt;
  • a globális vállalatok részéről a gazdaság fejlődő ágazataiban dolgozó munkavállalók iránti kereslet.

Egyes ágazatok aktívabban változnak, mint mások. Például az orvostudomány és az informatika további fejlesztéseket kapott. A turizmus és a szolgáltató szektor azonban továbbra is veszteséges.

De azt bizton állíthatjuk, hogy a hibrid munkaforma előnyére vált mind a munkásoknak, akik számukra kényelmesebb körülmények között dolgozhatnak, mind a munkáltató cégeknek, akik így elégedettebb munkásokat és magasabb munkaminőséget érnek el.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére