Jelenlegi hely

Korán érkezők

November 17-e a Koraszülöttek világnapja - cikkemnek ez ugyan az apropója, de a koraszületés "lehetősége" sajnos ott van minden várandósságban.

Ma Magyarországon a születések 8-10%-a koraszülés.

Koraszülés, koraszületés

Koraszülötteknek azokat a babákat hívjuk, akik 24-36. terhességi hét között jönnek a világra (normál esetben 36-42.hét), a születési súly min. 500 gramm, de nem éri el a 2500 gr-ot.

Az újszülött ilyenkor periantális intencív centrumba (PIC) kerül, amiből Magyarországon jelenleg 29 működik.

A koraszülés okai

A koraszülésnek számos oka lehet, aminek kb. a felét még nem is ismerjük pontosan. Spontán követeznek be, azonban vannak már ismert tényezők, amik befolyasolják, előidézhetik a várt időpontnál korábbi szülést. 

Ezek lehetnek: 

  • ikerterhesség - a leggyakoribb ok, ilyenkor eleve szorosabb orvosi ellenőrzés alatt van a kismama, az esetleges koraszülés tehát nem váratlan;
  • korábbi koraszülés;
  • megelőző spontán vetélés vagy abortusz;
  • felszálló hüvelyi fertőzés, nemi betegség;
  • az anya krónikus betegsége (magas vérnyomás, epilepszia, veseprobléma, cukorbetegség);
  • az anya életkora: mind a túl fiatal vagy az idősebb kismamáknál is;
  • dohányzás, alkohol és/vagy drog fogyasztás;
  • stressz, pszichés betegség, lelki tényezők;
  • anyai alultápláltság (50 kg alatt);
  • fejlődési rendellenesség(ek);
  • baleset;
  • az anya meddőségi kezelésen esett át, vagy korábbi terhességei során toxémia, peeclampsia vagy HELLP-szindróma jelentkezett;

A felsorolást elolvasva, jogosan fogalmazódik meg bennünk a kérdés:

A koraszülés megelőzhető?

A válasz: bizonyos esetekben - ha tudatosan készülünk a terhességre és a várandósság alatt figyelünk - igen, de sajnos nincs garancia arra, hogy pont mi fogjuk elkerülni a koraszülést.

Mikor kezdjük el a megelőzési folyamatot?

Már a terhesség előtt: 

  • általános szűrővizsgálattal, továbbá vitamin- és folsavkészítmények alkalmazásával (min. a terhesség előtt 3 hónappal);
  • fontos, hogy teherbe esés előtt adjunk időt a fogamzásgátló tabletta szervezetből történő maximális kiürülésére;
  • a terhesség alatt egészséges életmódot kell folytatni: pl. dohányzás, alkoholfogyasztás azonnali abbahagyása
  • kiemelten fontos a rendszeres - lehetőleg ugyanannál az orvosnál - terhesgondozáson való részvétel. Ennek feltétele, hogy a rizikófaktorokat időben fel tudják ismerni a szakemberek.

Váratlan helyzet sok-sok nehézséggel

A legtöbb szülő nem készül arra, hogy koraszülött lesz a gyermeke, legtöbbször kétségbe ejti őket a helyzet, mert semmi információjuk nincs arról, hogy mi fog történni.

A felhőtlen boldogság helyett izgalom, aggodalom és kétség gyötri őket. A gratulációk óvatosak a rokonok és ismerősök részéről, az apukának nem a tejfakasztó buli megszervezése lesz a legfontosabb gondolata. 

Forrás

A várandósság megrövidültével megrövidül a felkészülési idő is - hirtelen, gyorsabban válnak szülőkké. Még azt hitték, van idő, de valójában nem volt elég idő hozzászokni a szülővé válás gondolatához, hogy gyermekük lesz, szülőkké válnak.

Előfordulhat, hogy még nem készült el a babaszoba, nincs meg minden bútor, még pár eszköz hiányzik.

A gondtalan utolsó hetek helyett szembesülnek a baba ijesztően kicsi végtagjaival, a belőle kivezető csövekkel, az intenzív osztályon uralkodó folyamatos, halk, de monoton csipogással (ami az életet jelenti...).

A koraszülés is egyfajta veszteségélmény, ami hasonlít a gyász folyamatához, lelkileg nagyon megterhelő a szülőknek.

A lelki feldolgozást még nehezíheti a szülők korábbi veszteségélménye is. A koraszülés komoly próbatétel a szülői párnak: mindketten más intezitással, más mélységben, más idő alatt dolgozzák fel. 

A szülőknek fontos az érzelmeiket tudatosítani és megélni, időt- és teret adni a gyásznak, megengedni önmaguknak, hogy érezzenek - amellett, hogy folyamatos teendők sokasága vár rájuk és napi szintű küzdelem.

Kihívások, amelyek lelki téren várhatnak a szülőkre

  • Önhibáztatás-bűntudat, szégyen érzése;
  • címkék elviselése, melyet az ismerősök vagy ismeretlenek aggatnak rá és gyermekére;
  • folyamatos aggodalom;
  • a fejlesztések kihívásai;
  • diagnózis elfogadása – a tagadás, hárítás helyett. 
A sorstársak (PIC-es szülők), a sorstársi közösségek, csoportok, közösségi élménnyel együtt nyújthatnak megtartást, támogatást ebben a nehéz élethelyzetben - keressék egymást, merjenek beszélni a problémájukról!

Fontos, hogy a friss szülőre a környezete és a kórházi szakemberek fokozottan figyeljenek, biztosítsák őket a segítségükről. Ilyenkor nem csak a kisbabának van szüksége orvosi segítségre, hanem a szülőknek is megfelelő támogatásra, megértésre. A legnagyobb támaszt azonban maga a szülőpár adhatja egymásnak, ha szükséges, kérjék szakember segítségét - szerencsére, erre a legtöbb koraszülött osztályon már van lehetőség és dolgozik pszichológus.

Forrás

Az anyuka támogatása azért is különösen fontos ebben a helyzetben, hogy az anyatej termelődése megfelelően beinduljon, hogy a későbbiekben azzal táplálhassa az újszülöttet. Ha az édesanya képessé válik a babája táplálására, az szintén nagyon megerősítő hatású, növeli az önbizalmat és az önbecsülést.

Ma is hálával és könnyes szemmel emlékszem a Szombathelyi Markusovszky Kórház dolgozóira, akik a nehéz helyzetben mellettem álltak. Hannám, bár nem volt koraszülött, a születése után másfél nappal besárgult, súlya rohamosan visszaesett 2200 gramm alá. Felkerült a PIC-re, ahol én nem lehettem vele. Amikor a PIC ajtaja bezárult előttem, árvának éreztem magamat, összetörtem, potyogtak a könnyeim. Ekkor lépett ki az osztály főorvos asszonya a liftből, átölelt és annyit mondott: "Higgye el, vigyázni fogunk rá!" Akkor ez az ölelés a világot jelentette nekem. 3 óránként mehettem fel, lefejt tejjel táplálni, megsimogatni, beszélni hozzá. Bár ő nem volt bedrótozva, hihetetlenül küzdött - én pedig hálás voltam, hogy napról napra gyarapodott. 15 éve voltam utoljára a PIC-en, ahol aprócska babák küzdöttek az életükért az inkubátorokban, de most is elevenen él bennem a "nehéz" élmény. Hannával hazajöttünk, ma már 170 cm, hatalmas, életvidám középiskolás. A PIC-es anyukákkal sokszor ha találkozunk, most is megállunk egy-egy mondatra.

Hova fordulhatnak a koraszülők?

A koraszülőség nagy feladat, állapot és kihívás - legtöbbször egy életre szól. Országosan több professzionális hálózat jött létre az elmúlt években, akik segítenek a koraszülőknek.

Ilyen pl. a Koramentorház, a "Melletted a helyem" Egyesület, a "Korán Érkeztem Közhasznú Alapítvány", sőt, egy éve a PICCAPP applikáció is segíti a szülőket. 

A Koraszülöttekért Országos Egyesület  (KORE) tagjai 2011 óta segítik az érintetteket - az online elérhető PICI-füzetben hasznos információt foglaltak össze. Az egyesület egy speciális KOREcsomaggal is segíti a szülőket: szokásosnál kisebb méretű újszülött ruhák kölcsönzésével könnyítik a koraszülött vagy kis súllyal született babákat. A csomagban speciális kicsi bodyk, rugdalózók találhatók, amiket használat után az egyesületnek kell visszajuttatni.

KORIP - egy horgolt polip a kicsikért

A KORIP egy koraszülötteknek készült, textilből horgolt polip, amit dán engedéllyel, 2015-be honosítottak meg Magyarországon.

Azt tapasztalták, hogy azok a koraszülött babák, akik KORIP-ot kapnak, nagyobb biztonságban érzik magukat, jobban fejlődnek, a csápok a köldökzsinórra emlékeztetik őket. 

Az országban számos önkéntes csoport alakult a KORIP-ok horgolásásra, akik szívesen fogadnak fonalfelajánlásokat a munkájukhoz.

Kép forrása: koraszulott.com Facebook oldala

November 17-én számos középület öltözik lilába a koraszülött babák tiszteletére. 

Vizaverné Horváth Zsófia
tanító, egészségfejlesztő szakember
2 kislány édesanyja

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére