Jelenlegi hely

Veszélyes csípések a strandon is!

A tavaszi időszakban az időjárás kedvező feltételeket teremtett a vérszívók túléléséhez és nagyarányú elszaporodásukhoz. Mérések támasztják alá, hogy az elmúlt öt év alatt mintegy megtízszereződött a kullancsok száma.

A felmérések szerint a kullancsok több mint 50%-a hordoz különféle kórokozókat. A fertőző kullancsok közel 95%-a a Lyme-borreliosis baktériumait.

A nyaralás idején is érdemes odafigyelnünk az olyan, eleinte ártatlannak tűnő rovarcsípésekre, amelyek akár igazi veszélyforrások lehetnek. Sokan azt gondolják, hogy a strand gyepén pihenve csak a nap káros sugarai jelenthetnek veszélyt rá. Sokan nem számolnak a fű fonákján, vagy az árnyékot adó fák lombozatán megbúvó kullancsokra, vagy az új kórokozókat is terjesztő szúnyogokra.

A kullancsok esetében a legnagyobb veszélyt a Lyme-kór jelenti. A Lyme-kór esetében jelenleg nem áll rendelkezésre védőoltás, ezért fontos a korai felismerése és a kezelés haladéktalan megkezdése. A diagnosztizált betegek száma évről évre megtöbbszöröződik.

A kullancsot minél hamarabb távolítsák el!

Ehhez praktikus eltávolító orvostechnikai eszköz a kullancskanál. Nagyon fontos, hogy semmiképpen ne szorítsák meg a kullancs potrohát, mert a beléből és a nyálmirigyeiből öklendezi ki fertőzött nyálát! Ne nyomjuk össze, vagy gyötörjük különböző eszközökkel pl. csipesszel! Az eltávolított kullancsot érdemes a gyógyszertárakból beszerezhető kullancsteszttel Lyme-kórokozókra megvizsgálni.

Használjunk PICARADIN hatóanyagú kullancs- és szúnyogriasztó készítményeket és gyermekeikre a golyós kiszerelésű Roll-on készítmény használatát javasolja a Magyar Kullancsszövetség. Tehát irány a gyógyszertár, s fegyverkezzünk fel a kullancsok és a szúnyogok elleni termékekkel és gondtalan lesz a nyaralás!

 

Dr. Kapiller Zoltán

Forrás: bebikkicsikesnagyok.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.
Ugrás az oldal tetejére