Jelenlegi hely

Találd meg a kivezető utat! – 11 labirintus az országban

Igazi kaland megtalálni a kivezető utat az útvesztőkből! Összegyűjtöttünk néhány helyszínt: van köztük klasszikus sövénylabirintus, kukorica, földalatti, és meditációs labirintus is.

A labirintus az emberiség ősi szimbóluma, mintegy ötezer éves múltra tekint vissza, világszerte számos kultúrában jelen van az őskortól napjainkig. A görög mitológiában Daidalosz építette az első labirintust Krétán, hogy Minosz király emberi testű, bikafejű szörnyfiát, Minotauroszt a világ elől elrejtse. A szörny évente 6 athéni szüzet és 6 ifjat fogyasztott el. Thészeusz athéni királyfi legyőzte a Minotauroszt Ariadné királylány segítségével, a tőle kapott és legombolyított fonal mentén talált ki az útvesztőből. 

A mai labirintusok bejárása gyerekeknek és felnőtteknek is izgalmas élményt jelent. 

Csillagösvény Labirintus, Ópusztaszer

Az Ópusztaszeri Nemzeti Park szomszédságában található a Csillagösvény Élménypark, ahol Európában is egyedülállóan hosszú, 3,5 km hosszan kanyargó és a legendás csodaszarvast formázó sövénylabirintus és tanösvény várja a kalandozni vágyókat. A helyes út megtalálásához – ami fahidakon is átvezet – többféle tematikájú kérdéssorok nyújtanak segítséget.

Szintén az Ópuszteri Csillagösvény Élményparkban láthattok egy 1,2 km hosszúságú Fűzfafonat-labirintust is, melynek embermagasságú falait a Tisza-parti füzek ágaiból fonták.

6767 Ópusztaszer, Szoborkert utca 1.

Kukorica labirintus, Kiszombor

A Csongrád megyei Kiszombor nagyközségben, a Maros folyó bal partján fekszik 5 hektár területen 3 méteres kukorica, évente változó mintákkal. Mintegy 4,5 kilométer útvonalon lehet bolyongani a kukorica-útvesztőben, amely július – augusztusban üzemel, és minden szombaton érdekes programokat (pl. kincskereső játékot) kínál.

A labirintusban a helyes útvonal 2 és fél kilométeres. Aki ezt megtalálja, kényelmes sétával alig egy óra alatt bejárhatja. Az útvesztő volt már boszorkány, bölény, csodaszarvas és turulmadár alakú is. 

Kiszombor külterület, Óbébai út – Kübekháza felé vezető út

Grassalkovich Kastélypark, Hatvan

A kastély a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumparkban található, amit korábban angolkertnek is neveztek. A labirintus a park kórház felőli végén fekszik. A sövények között a látogatók mesterséges vadnyomokat követve találhatják meg az egyes állomásokat és a kijáratot. 

Hatvan, Kossuth Lajos tér 24.

Zsámbéki Kukorica-útvesztő

A zsámbéki kukorica labirintus az ősi, hétkörös útvesztőket mintázza. A közel 4 méter magasságú növénylabirintusban egyetlen egy ösvény vezeti végig a látogatót. A több mint két kilométeres befelé vezető úton, a kihelyezett táblákon a kukorica története és biológiája ismerhető meg, ahol a gyerekektől kezdve a szakemberekig, mindenki megtalálhatja a számára érdekes és használható új információkat a növényről.

Budavári Labirintus

A Várhegy mélyében rejlő Labirintus barlangrendszerét a középkortól kezdve sok mindenre használták: volt menedékhely, ispotály vagy börtön. Kacskaringós folyosóin, boltíves termeiben gótikus és reneszánsz kőemlékek, török sírkövek látogathatók. Szent Istvántól Mátyás királyig, a leghíresebb magyar királyok szobrain keresztül elevenedik meg a középkori Magyarország.  A 2. világháborúban óvóhelyként és bombabiztos hadikórházként működött. 1983-tól átalakították, a Budavári Labirintusban Barlangmúzeum és történelmi panoptikum nyílt. 

1014 Budapest Úri u. 9.

Ökológiai labirintus, Fővárosi Állat-és Növénykert 

A Fővárosi Állat-és Növénykert Pálmaháza előtt, 2500 négyzetméteres, háromszög alakú területen épült egy sövénylabirintus, melynek a hossza meghaladja az 500 métert. A labirintus körülbelül 1600 db örökzöld fából áll; ide bejutva a globális éghajlatváltozással, illetve az egyéni viselkedésünk hatásaival foglalkozó információkkal és feladatokkal találkozhatunk. A helyes válaszok mutatják meg számunkra a helyes, „zöld” útirányt.

1146 Budapest, Állatkerti krt. 6-12.

Labirintus sövényből a Nemzeti Színház parkjában

2001-ben nyitotta meg kapuit a Nemzeti Színház a pesti Duna-parton. A színház parkjában emelkedik egy zikkurat, amelynek tetejéről látható sövényből nyírt, körkörös mintázatú, hétkörös labirintus.

1095 Budapest, Bajor Gizi park

Pannonhalma arborétum labirintusa

Az 1001-ben alapított pannonhalmi bencés főapátság arborétumában 2010-ben épült ókori mintára egy hétkörös kőburkolatú labirintus. Átmérője 15 méter, ösvényei fél méteresek. A labirintus szabadon bejárható. Ez nem útvesztő, hanem egy meditációs sétát tehet az erre járó zarándok.

9090 Pannonhalma, Vár 1.

Sövénylabirintus, Búcsúszentlászló

Zala megyében, a Szoboszló hegy lábánál fekszik egy sövénylabirintus, melyet különböző bokros növényekből, eltérő színű cserjékből ültettek 2007-ben. A falu történelmi látnivalója a román kori kegykápolna zarándokhelyként működik. A Szévíz-patak melletti réten fekvő labirintus érdekes színfoltja a környéknek.

Andrássy-kastély kertje, Tiszadob

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszadobon található Andrássy-kastély parkjában láthatjuk a legnagyobb hazai sövénylabirintust. Az Andrássy-kastély, a hazai historizáló építészet egyik legimpozánsabb alkotása, amely az idősebb gróf Andrássy Gyula elképzelései alapján épült.

A kastély kertje a művészi gonddal tervezett angol-és franciapark volt, benne a szép rózsalugasokkal. A kastély északi oldalán látható a liliom rajzolatú, hatalmas, nyírt sövénykert-labirintus.

(A kastélyparkba ingyenes a belépés, de 2023. májusi elejétől a kert építési munkálatok miatt átmenetileg nem látogatható. Az Andrássy-kastély épülete felújítás miatt zárva tart.)

4456 Tiszadob, Bocskai u. 59.

Kőbányai Pincerendszer

Budapest X. kerülete, Kőbánya alatt húzódó, több mint 32 km hosszúságú titokzatos pincerendszerben a járatok a felszín alatt 10-15 m-re haladnak, a labirintus alapterülete 180 ezer négyzetméter. Bebarangolva megismerhetjük a pincerendszer történelmét, hogy például az 1944-es légitámadások idején a Csepel-szigetről a kőbányai pincékbe költöztek le a repülőgépgyártó üzemek. Az innen bányászott mészkövet használták fel számos köz- és magánépület, templom, híd, városfal stb. építésénél. A pincékben bort, majd később sört tároltak,

1105 Budapest, Bánya u. 37.

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy valóban élményekkel teli legyen a nyár!

Hogy valóban élményekkel teli legyen a nyár!

Mostanra már nyakig vagyunk a nagy nyári szünet kellős közepében. Mindenki elképesztően várta, a szülők talán már el is felejtik a holazalvókám-elfelejtettükalogopédiafüzetet-beposhadtazúszáscucc kombinációját, a gyerekeknek pedig egy ideje nem kell a szülők gyengéd (vagy épp agyvérzésközeli hangvételű-keljmárfelmertelkésünk!!!) ébresztésére kelniük. Szóval mit csinálnak? Hát még az ébresztőóra megcsörrenése ELŐTT természetesen közlik, hogy felkeltanaaaap, éhesvagyooook, kakiltaaaaam :D Én nem tudom, hogy vannak kódolva, de egyszerűen félelmetes, hogy a tanév idején 7kor sírva nyalábolom ki az ágyból az ovist, bezzeg a szünidőben 6kor már arcon pörögnek a testvérével együtt… Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Ugrás az oldal tetejére